Abstract
The main purpose of the Food and Nutrition Surveillance System (SISVAN) is to evaluate and monitor the nutritional status and food situation of the population. This study aimed to evaluate the degree of implantation of SISVAN in the municipality; for this a logical model was constructed dening the indicators of implantation, through the evaluation of the conditions of the physical facilities; equipment; availability of manuals; technical support materials; adequate human and financial resources for this purpose as well as accession and difficulties with the system. The results showed a partial and incipient partial implantation. The value assigned to the set of indicators was 34%. Among the main difficulties were physical structure and equipment (33%) lack of printed and information (22%), insufficient human resources (3%). Given this, it is necessary to carry out training in order to solve the points raised during the evaluation of the degree of implementation.
References
Barros DC, Silva DO, Santos MMAS, Baião MR. Alimentação e nutrição: contexto político, determinantes e informação em saúde. Rio de Janeiro: EAD/ENSP; 2013.
Ministério da Saúde (BR), Secretaria de Vigilância em Saúde. Programa Nacional de DST e Aids. Manual da oficina de capacitação em avaliação com foco na melhoria do programa. Brasília (DF); 2007
Ministério da Saúde (BR), Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Atenção Básica. Brasília (DF); 2012a.
Ministério da Saúde (BR), Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília (DF); 2012b.
Ministério da Saúde (BR), Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Marco de referência da vigilância alimentar e nutricional na atenção básica. Brasília; 2015.
Camilo SMB, Camilo GB, Toledo GC, Júnior RDC, Toledo CC. Vigilância nutricional no Brasil: criação e implementação do Sisvan. Rev APS. 2011; (14): 224-8.
Contandriopoulos AP, Champagne F, Denis JL, Pineault RA. Avaliação na área da saúde: conceitos e métodos. In: Hartz ZMA, organizador. Avaliação em saúde dos modelos conceituais à prática na análise da implantação de programas. Rio de Janeiro: Fiocruz; 1997.
Jaime PC, Silva ACF, Lima AMC, Bartoline GN. Ações de alimentação e nutrição na atenção básica: a experiência de organização no governo brasileiro. Rev Nutrição Campinas. 2011; 24(6):809-24.
Samico I, Felisberto E, Figueiró AC, Frias PG. Avaliação em saúde: bases conceituais e operacionais. Rio de Janeiro: MedBook; 2010.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2019 Fernanda Maria Vital Oliveira, Silvia Regina Dias Medici Saldiva