Monitoring the wheat and corn flours enriched with iron
PDF (Português (Brasil))

Keywords

iron
atomic absorption spectrometry
anemia
food fortification
food analysis
public health

How to Cite

1.
Buzzo ML, Carvalho M de FH, Tiglea P, Arauz LJ de, Arakaki EEK, Matsuzaki R. Monitoring the wheat and corn flours enriched with iron. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2012 Dec. 1 [cited 2024 May 18];71(4):645-9. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32478

Abstract

Anemia is the most common nutritional disorders in the world.Several factors may cause this disease, including the iron deficiency. In Brazil, the procedure of wheat and corn flours enrichment with iron was instituted in 2002. The present investigation evaluated the iron contents in wheat and corn flours commercialized in the state of São Paulo, following the legislation in force. The mean values of iron were 5.4 mg.100 g-1 and 4.7 mg.100 g-1, for wheat and corn flours, respectively, and they were compliant with the national literature findings. The iron contents varieties from 1.0 to 11.7 mg.100 g-1 in wheat flour and from 0.9 to 19.9 mg.100 g-1 in corn flour showed that some manufacturers do not perform adequate control of iron enrichment approach, possibly due to the occurrence of some problems in the technical procedure during the manufacturing process. This study also indicates the importance of maintaining the food monitoring programs as a tool, which may aid the producers to be in conformity with the limits established in the legislation, and also to support the control and the surveillance of products consumed by the population.
https://doi.org/10.53393/rial.2012.71.32478
PDF (Português (Brasil))

References

1. Duque X, Moran S, Mera R, Medina M, Martinez H, Mendonza ME, et al. Effect of eradication of Helicobacter pylori and iron supplementation on the iron status of children with iron deficiency. Arch Med Res. 2010;41:38-45.

2. Gropper SS, Kerr S, Barksdale JM. No-anemic iron deficiency, oral iron supplementation, and oxidative damage in college-aged females. J Nutr Biochem. 2003;14:409-15.

3. Umbelino DC, Rossi EA. Deficiência de ferro: consequências biológicas e propostas de prevenção. Rev Ciênc Farm Básic Apl. 2006;27(2):103-12.

4. OMS. Organização Mundial da Saúde. Guidelines on food fortification with micronutrients. [acesso 2013 jan 4]. Disponível em: [http://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/9241594012/en/].

5. Carvalho AGC, Lira PIC, Barros MFA, Aléssio MLM, Lima MC, Carboneneau MA, et al. Diagnóstico de anemia por deficiência de ferro em crianças do Nordeste do Brasil. Rev Saúde Pública. 2010;44(3):513-9.

6. Castro TG, Silva-Nunes M, Conde WL, Muniz PT, Cardoso MA. Anemia e deficiência de ferro em pré-escolares da Amazônia Ocidental brasileira: prevalência e fatores associados. Cad Saúde Pública. 2011;27(1):131-42.

7. Silva SCT, Vianna RPT. Estimativa da deficiência de ferro e folato e fatores associados em uma população feminina. Adolesc Saúde. 2010;7(4):30-8.

8. Oliveira MAA, Osório MM, Raposo MCF. Concentração de hemoglobina e anemia em crianças no Estado de Pernambuco, Brasil: fatores sócio-econômicos e de consumo alimentar associados. Cad Saúde Pública. 2006;22(10):2169-78.

9. Allen LH. Interventions for micronutrient deficiency control in developing countries: past, present and future. J Nutr. 2003;133:3875S-78S.

10. Vellozo EP, Fisberg M. O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro. Rev Bras Hematol Hemoter. 2010;32 Supl 2:134-9.

11. Brasil. Ministério da Saúde. Resolução RDC nº 344, de 13 de dezembro de 2002. Aprova o Regulamento Técnico para a Fortificação das Farinhas de Trigo e das Farinhas de Milho com Ferro e Ácido Fólico. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília (DF); 18 dez 2002.

12. Kira CS, Buzzo ML, Carvalho MFH, Duran MC, Sakuma AM. Avaliação dos teores de ferro em farinhas de trigo fortificadas, São Paulo, Brasil. Rev Inst Adolfo Lutz. 2006;65(3):181-5.

13. Boen TR, Soeiro BT, Filho ERP, Lima-Pallone JA. Avaliação do teor de ferro e zinco e composição centesimal de farinhas de trigo e milho enriquecidas. Rev Bras Cienc Farm. 2007;43(4):499-596.

14. Boen TR, Soeiro BT, Pereira-Filho ER, Lima-Pallone JA. Folic acid and iron evaluation in brazilian enriched corn and wheat flours. J Braz Chem Soc. 2008;19(1):53-9.

15. Soeiro BT, Boen TR, Pereira-Filho ER, Lima-Pallone JA. Investigação da qualidade de farinhas enriquecidas utilizando análise por componentes principais (PCA). Ciênc Tecnol Aliment. 2010;30(3):618-24.

16. TACO. Tabela Brasileira de Composição de Alimentos. Tabela Brasileira de Composição de Alimentos. 4. ed. revisada e ampliada [acesso 2012 ago 9]. Disponível em: [http://www.unicamp.br/nepa/.../taco_4_edicao_ampliada_e_revisada.pdf ].

17. Martínez-Navarrete N, Camacho MM, Martínez-Lahuerta J, Martínez-Monzó J, Fito P. Iron deficiency and iron fortified foods: a review. Food Res Int. 2002;35:225-31.

18. Tapiero H, Gaté L, Tew KD. Iron: deficiencies and requirements. Biomed Pharmacother. 2001;55:324-32.

19. Brasil. Ministério da Saúde. Portaria nº 31, de 13 de janeiro de 1998. Aprova o Regulamento Técnico Referente a Alimentos Adicionados de Nutrientes Essenciais. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília (DF); 30 mar 1998; Seção 1(60-E).

20. Martindale: The complete drug reference. 34. ed. Suffolk: Pharmaceutical Press; 2005.

21. INMETRO. Instituto Nacional de Metrologia, Normalização e Qualidade Industrial. Farinha de trigo especial. [acesso 2013 jan 04]. Disponível em: [http://www.inmetro.gov.br/consumidor/ produtos/farinha.asp].

22. Brasil. Ministério da Saúde. Resolução RDC nº 269, de 22 de setembro de 2005. Aprova o Regulamento Técnico sobre Ingestão Diária Recomendada (IDR) de Proteína, Vitaminas e Minerais. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília (DF); 23 set 2005.

23. Ministério da Saúde. II Reunião Ordinária da Comissão Interinstitucional para Implementação, Acompanhamento e Monitoramento das Ações de Fortificação de Farinhas de Trigo, Milho e de seus Subprodutos. [acesso 2013 jan 04]. Disponível em: [http://www.189.28.128.100/nutricao/docs/ferro/memoria2_reuniao_comissao_interinstitucional_para_implementacao_acompanhamento.pdf]

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2012 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.