Iodine content in salt for human consumption: monitoring in São Paulo state from 1999 to 2014

Authors

  • Márcia Regina Pennacino do Amaral-Mello Instituto Adolfo Lutz
  • Emy Takemoto Instituto Adolfo Lutz
  • Jamila Barbosa Instituto Adolfo Lutz
  • Regina Sorrentino Minazzi-Rodrigues Instituto Adolfo Lutz

Keywords:

Iodine, Iodination, Salt, Human Consumption, Monitoring, State of São Paulo

Abstract

 This study was to quantify and monitor iodine content in 681 salt samples for human consumption  of 72 different brands sold in the state of São Paulo over 15 years, from 1999 to 2014, in order  to check compliance with the current legislation concerning salt iodination and the impact of its  consumption for the population. It was found that of the 681 samples, 624 (91.6%) were satisfactory  and 57 (8.4%) unsatisfactory, demonstrating the high percentage of the fulfillment of the legislation  by the salt industry. However, it can be seen that the median value of the iodine salt has declined  with changes of laws in Brazil and in the last two years has been 27 mg.kg-1. Considering the  average salt intake, according to the Family Budget Research (POF - 2002/2003 and 2008/2009), as  10.1 g/day, it is estimated that it is occurring excessive iodine intake by the population. 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

References

Alvarez-Pedrero LM, Ribas-Fitó N, Garcia-Esteban R, Rodriguez A, Soriano D, Guxens M, et al. Iodine sources and iodine levels in pregnant women from an area without known iodine deficiency. Clin Endocrinol. 2010; 72:81-6

World Health Organization (WHO). Vitamin and mineral requirements in human nutrition: joint FAO/WHO experts consultation on human vitamin and mineral requeriments. Geneva, Switzerland: World Health Organization and Food and Agriculture Organization of the United Nations; 2004. Cap. 16, p.303-15.

Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Programa Nacional para Prevenção e Controle dos Distúrbios por Deficiência de Iodo [internet]. Brasília; c2005-2009 [acesso em 10/10/2014]. Disponível em: http://portal.anvisa.gov. br/wps/content/Anvisa+Portal/Anvisa/ Inicio/Alimentos/Assuntos+de+Interesse/ Monitoramento+e+Pesquisa/ Prograa+Nacional+para+Prevencao+e+Contr le+dos+Disturbios+por+Deficiencia+de+Iodo

Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Manual Técnico e Operacional do Pró-Iodo: programa nacional para a prevenção e controle dos distúrbios por deficiência de iodo. Brasília; 2007. 24p.

Brasil. Lei nº 1.944, de 14 de agosto de 1953. Torna obrigatória a iodetação do sal de cozinha destinado ao consumo alimentar nas regiões bocígenas do país. Diário Oficial da União. 20 ago. 1953; Seção 1:14345.

Brasil. Lei nº 6.150, de 03 de dezembro de 1974. Dispõe sobre a obrigatoriedade da iodação do sal destinado ao consumo humano, seu controle pelos órgãos sanitários e dá outras providências. Diário Oficial da União. 04 dez. 1974; Seção 1:13733.

Silveira NVV, Takemoto E. Legislação sobre o iodo no sal e o combate ao bócio endêmico no Brasil. Bol. Inst. Adolfo Lutz; 2003; 13(2):16-8.

Ministério da Saúde (BR). Portaria nº 03, de 23 de fevereiro de 1984. Reduz o limite máximo de iodação para 30 mg/kg de sal. Diário Oficial da União. 24 fev. 1984; Seção 1:22.

Ministério da Saúde (BR). Portaria nº 2.165, de 29 de dezembro de 1994. Substitui o título do Programa de Controle ao Bócio Endêmico para Programa Nacional de Controle dos Distúrbios por Deficiência de Iodo (PNCDDI). Diário Oficial da União. 02 jan. 1995; Seção 1:46.

Ministério da Saúde (BR). Portaria nº 1.806, de 24 de dezembro de 1994. Estabelece a faixa de iodação do sal considerado próprio para o consumo. Diário Oficial da União. 24 out. 1994; Seção 1:16119.

Ministério da Saúde (BR). Portaria nº 1.299, de 27 de junho de 1996. Regula as ações dos órgãos do Ministério da Saúde no âmbito do Programa Nacional de Controle dos Distúrbios por Deficiência de Iodo no Brasil. Diário Oficial da União. 28 jun. 1996; Seção 1:11732.

Brasil. Decreto nº 2.283, de 24 de julho de 1997. Dispõe sobre a extinção do Instituto Nacional de Alimentação e Nutrição – INAN. Diário Oficial da União. 25 jul. 1997; Seção 1:16019.

Ministério da Saúde (BR). Portaria nº 741, de 16 de setembro de 1998, referente à comercialização de alimentos considerados como naturais. Diário Oficial da União. 17 set. 1998; Seção 1:18.

Ministério da Saúde (BR). Resolução RE nº 04, de 13 de janeiro de 2000. Retira da Portaria nº 741, o sal marinho e estabelece a necessidade do registro para todo o sal para consumo humano. [internet] [acesso em 08/12/2014] Disponível em: http://www.farmacia.ufrj. br/consumo/legislacao/n_p741_98.htm

Ministério da Saúde (BR). Portaria nº 218, de 24 de março de 1999. Estabelece a faixa de iodação do sal considerado próprio para o consumo. Diário Oficial da União. 25 mar. 1999; Seção 1:15.

Ministério da Saúde (BR). Portaria nº 1.328, de 11 de novembro de 1999. Cria a Comissão Interinstitucional para Prevenção e Controle dos Distúrbios por Deficiência de Iodo. Diário Oficial da União. 16 nov. 1999; Seção 1:22. BEPA 2015;12(138):1-16 página 15 Teor de iodo no sal para consumo humano: monitoramento no Estado de São Paulo no período de 1999 a 2014/Amaral-Mello MRP et al.

Ministério da Saúde (BR). Resolução nº 28, de 28 de março de 2000. Aprova o Regulamento Técnico de Procedimentos Básicos de Boas Práticas de Fabricação e Roteiro de Inspeção Sanitária em Estabelecimentos de Sal. Diário Oficial da União. 30 mar. 2000; Seção 1:22-4.

Ministério da Saúde (BR). Resolução RDC nº 130, 26 de maio de 2003. Estabelece a iodação do sal considerado próprio para consumo. Diário Oficial da União. 28 mai. 2003; Seção 1:48.

Medeiros-Neto G. Iodine nutrition in Brazil: where do we stand? Arq. Bras. Endocrinol. Metab. 2009; 53(4):470-74.

Hans B. Iodine excess. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2010; 24(1):115.

Camargo RYA. Prevalence of chronic autoimmune thyroiditis in the urban area neighboring a petrochemical complex and a control area in Sao Paulo, Brazil. Clinics. 2006; 61(4):307-12.

Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Publicada a norma sobre iodação do sal para consumo humano [internet]. 2013 abr. [acesso em 10/10/2014]. Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/wps/content/ anvisa+portal/anvisa/sala+de+imprensa/ menu+-+noticias+anos/2013+noticias/ iodacao+do+sal+sera+alterada+no+brasil

Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n. 23, de 24 de abril de 2013. Dispõe sobre o teor de iodo no sal destinado ao consumo humano e dá outras providências. Diário Oficial da União. 25 abr. 2013; Seção 1:55.

Ministério da Saúde (BR), Saúde na Mídia: ANVISA Defende Redução do Teor de Iodo no Sal. [internet]. [acesso em: 01/05/2014]. Disponível em: http://www.estadao.com. br/noticias/geral,anvisa-defende-reducaodo- teor-de-iodo-no-sal-imp-,742213

Ministério da Saúde (BR). Portaria nº 2.362, de 01 de dezembro de 2005. Reestrutura o Programa Nacional de Prevenção e Controle dos Distúrbios por Deficiência de Iodo DDI, designado por Pró-Iodo. [internet]. [acesso em 08/12/2014] Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/ gm/2005/prt2362_01_12_2005.html

Instituto Adolfo Lutz (IAL). Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4. ed. Brasília: ANVISA, 2005. 1018 p.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Pesquisa de orçamentos familiares 2002-2003: primeiros resultados: Brasil e grandes regiões. Rio de Janeiro: IBGE; 2004. [internet]. [acesso em 20/05/2015] Disponível em: http://www. ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/ condicaodevida/pof/2002/pof2002.pdf

Sarno F, Claro RM, Levy RB, Bandoni DH, Ferreira SRG, Monteiro CA. Estimativa de consumo de sódio pela população brasileira, 2002-2003. Rev. Saúde Pública. 2009; 43(2): 219-25.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2008-2009. Rio de Janeiro, 2010. 222 p.

Sarno F, Claro RM, Levy RB, Bandoni DH, Monteiro CA. Estimativa de consumo de sódio pela população brasileira, 2008-2009. Rev. Saúde Pública. 2013; 47(3): 571-8.

World Health Organization (WHO). Salt reduction and iodine fortification strategies in public health: report of a joint technical meeting convened by the World Health Organization and The George Institute for Global Health in collaboration with the International Council for the Control of Iodine Deficiency Disorders Global Network, Sydney, Australia, March 2013. [internet]. [acesso em 10/10/2014] Disponível em: http://www.who.int/nutrition/publications/ publichealth_saltreduc_iodine_fortification/en/

Andersson M, Karumbunathan V, Zimmerman MB. Global iodine status in 2011 and trends over the past decade. J Nutr. 2012; 142(4):744-50.

Duarte GC. Avaliação ultra-sonográfica da tireóide, excreção urinária de iodo em escolares de 6 a 14 anos e grau de iodação do sal, em diferentes regiões do estado de São Paulo [tese]. São Paulo: Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo; 2007.

Luo Y, Kawashima I, Yoshihara O, Hiroi Ito, Ishii S. Iodine excess as an environmental risk factor for autoimmune thyroid disease. Int J Mol Sci. 2014; 15(7):12895-912.

Published

2015-06-30

How to Cite

1.
Pennacino do Amaral-Mello MR, Takemoto E, Barbosa J, Sorrentino Minazzi-Rodrigues R. Iodine content in salt for human consumption: monitoring in São Paulo state from 1999 to 2014. Bepa [Internet]. 2015 Jun. 30 [cited 2024 Jul. 3];12(138):1-16. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/BEPA182/article/view/38175

Issue

Section

Original Article

Most read articles by the same author(s)