Abstract
Foodborne botulism, a potentially lethal neuroparalytic disease, is caused by the ingestion of food containing preformed Clostridium botulinun neurotoxin. In Brazil, reported cases of botulism have been usually caused by type A toxin, associated with canned vegetables, fruits or meat, generally homemade products. On December 22, 2005, the Epidemiologic Surveillance Groups from the city of Taboão da Serra, Metropolitan Area of São Paulo, and Regional Health branch in the city of Osasco – DIR V, notified to the Center for Epidemiologic Surveillance four suspected botulism cases, one death, residents in the city of São Paulo. Heat sensitive toxin was detected in gastric fluid from one patient and type A toxin was identified in the suspected food. This report summarizes the findings of the outbreak investigation, which linked disease to the ingestion of food prepared with tofu (soybean cheese). Based on clinical features, therapeutic antitoxin was promptly administrated to the survivor patients. Educational and sanitary measures were developed to prevent new cases.
References
1. Centro de Vigilância Epidemiológica. Manual de Botulismo – Orientações para Profissionais de Saúde. São Paulo: Secretaria de Estado da Saúde; 2002.
2. Cecchini E; Ayala SEG; Coscina Neto AL; Ferrareto AMC. Botulismo. In: Veronesi R; Focaccia R, editores. Tratado de Infectologia. 1ª ed. São Paulo: Atheneu; 1997. p. 565-74.
3. Abram S. Benenson (Editor). Control of Communicable Diseases Manual.16a ed. Washington: American Public Health Association; 1995.
4. Ministério da Saúde. Portaria N. 33, de 14 de julho de 2005. Inclui doenças de notificação compulsória, define agravos de notificação imediata e a relação dos resultados laboratoriais que devem ser notificados pelos Laboratórios de Referência Nacional ou Regional. Diário da União, Brasília, p. 111, 15 jul. 2005. Seção 1.
5. Solomon, HM; Johnson EA; Bernard DT; Arnon, SS; Ferreira JL. Clostridium botulinum and its toxins. In: Downes, F.P; Ito, K. Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. 4th ed. Washington, DC: APHA; 2001. p. 317-324.
6. Centers for Disease Control and Prevention. Botulism in United States, 1899-1996, handbook for epidemiologists, clinicians and laboratory workers. Atlanta: The Centers; 1998.
7. Secretaria de Vigilância em Saúde. Guia de Vigilância Epidemiológica. 6ª Ed. Brasília: Ministério da Saúde; 2005.p. 170-186.
8. Centro de Vigilância Epidemiológica. Botulismo – Identifique. Folheto técnico. São Paulo: Secretaria de Estado da Saúde; 2002.
9. Secretaria de Vigilância em Saúde e Secretaria de Estado da Saúde de São Paulo. Nota conjunta – Surto intra-domiciliar de botulismo no município de São Paulo. Informe técnico. [Acessado em jan 2006] [on-line]. Disponível em: URL: http://portal.saude.gov.br/portal/arquivos/pdf/nota_tecnica_botulismo.pdf
10. Centers for Disease Control and Prevention. Outbreak of Botulism Type E Associated with Eating a Beached Whale, Western Alaska, July 2002. MMWR 2003; 52(2):24-26.
11. Centers for Disease Control and Prevention. Botulism Outbreak Associated With Fermented Food, Alaska, 2001. MMWR 2001; 50(32):680-2.
12. Organização Pan-americana de Saúde. HACCP: Instrumento Essencial para a Inocuidade de Alimentos. Buenos Aires, Argentina: OPAS/INPPAZ, 2001.
13. Organização Mundial da Saúde. "Regras de Ouro" da OMS para a preparação higiênica dos alimentos. Genebra: OMS; sem data.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2006 Curso EpiSUS,