Métodos para detecção de soja Roundup Ready® em grãos e produtos de soja por reação em cadeia da polimerase: revisão e análise crítica das práticas de validação
PDF

Palavras-chave

validação de métodos
reação em cadeia da polimerase
organismos geneticamente modificados
soja
Roundup Ready®

Como Citar

1.
Miaw CSW, Amâncio GC de S, Madeira JEGC, Souza SVC de. Métodos para detecção de soja Roundup Ready® em grãos e produtos de soja por reação em cadeia da polimerase: revisão e análise crítica das práticas de validação. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1º de outubro de 2015 [citado 25º de abril de 2024];73(1):9-25. Disponível em: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/33356

Resumo

A informação sobre a origem transgênica de alimentos é muito relevante. Conforme a legislação brasileira e de outros países, o consumidor deve ser informado da natureza transgênica dos alimentos ou ingredientes que contenham ou que sejam produzidos a partir de organismos geneticamente modificados (OGM), com presença acima de um limite estabelecido. A necessidade de monitorar a presença e determinar o percentual de OGM em alimentos tem gerado uma constante demanda pelo desenvolvimento de metodologias capazes de detectar, identificar e quantificar o DNA exógeno. Entretanto, esses métodos necessitam ser validados para garantir confiabilidade aos resultados. No presente trabalho, a validação de métodos para detecção de soja Roundup Ready® em grãos e produtos de soja por reação em cadeia de polimerase foi contextualizada. Considerando-se atuais tendências em validação de métodos, os guias para validação de métodos específicos para OGM não contemplam todos os parâmetros necessários para avaliar a adequação aos propósitos de uso dos métodos, principalmente no caso de métodos qualitativos. Os parâmetros de desempenho mais frequentemente citados na literatura foram precisão (repetitividade), sensibilidade, linearidade e veracidade para metodologias quantitativas e taxas de sensibilidade e seletividade para qualitativas. Contudo, importantes parâmetros têm sido negligenciados nos processos de validação de métodos deste escopo analítico.
https://doi.org/10.18241/0073-98552014731585
PDF

Referências

1. United Stated Department of Agriculture - USDA. Production, supply and distribuiton Online [acesso 2014 Jan 07]. Disponível em: [http://www.fas.usda.gov].

2. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Alimentos com alegações de propriedades funcionais e ou saúde. Alegações de propriedade funcional aprovadas. [acesso 2011 Ago 31]. Disponível em: [http://portal.anvisa.gov.br/].

3. James C. Preview: global status of commercialized biotech/GM crops - 2011. ISAAA Briefs No. 42. Ithaca, NY: ISAAA, 2011.

4. Brasil. CTNBio. Aprovações comerciais. [acesso 2014 Jan 07] Disponível em: [http://www.ctnbio.gov.br].

5. Brasil. Decreto número 4.680, de 24 de abril de 2003. Regulamenta o direito à informação, assegurado pela Lei no 8.078, de 11 de setembro de 1990, quanto aos alimentos e ingredientes alimentares destinados ao consumo humano ou animal que contenham ou sejam produzidos a partir de organismos geneticamente modificados, sem prejuízo do cumprimento das demais normas aplicáveis. Diário Oficial [da] União, Brasília, DF, 24 abr. 2003.

6. Thomson J. Genetically modified food crops for improving agricultural practice and their effects on human health. Trends Food Sci Tech.2003;14:210-28.

7. Ahmed FE. Detection of genetically modified organisms in foods. Trends Biotechnol.2002;20(5):215-23.

8. Joint Research Center - JRC. Compendium of reference methods for GMO analysis. Reference reports. 2011 [acesso 2011 Set 27]. Disponível em: [http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/gmomethods/pcr/GMO-JRC_Reference%20Report_2011.pdf ].

9. Thompson M, Ellison SLR, Wood R. Harmonized guidelines for single-laboratory validation of methods of analysis. Pure Appl Chem.2002;74(5):835-55.

10. European Network of GMO Laboratories - ENGL. Definition of minimum performance requirements for analytical methods of GMO testing. Version 13-10-2008. [acesso 2013 Ago 30]. Disponível em: [http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/doc/Min_Perf_Requirements_Analytical_methods.pdf ].

11. CODEX ALIMENTARIUS. ALINORM 10/33/23. Joint FAO/WHO Food Standards Programme Codex Alimentarius Commission. Thirty-third Session, Genev, 5-9 july 2010. Report of the thirty-first session of the Codex Committee on methods of analysis and sampling. Budapeste. 2010.

12. Petit L, Baraige F, Balois AM, Bertheau Y, Fachet P. Screening of genetically modified organisms and specific detection of Bt176 maize in flours and starches by PCR-enzyme linked immunosorbent assay. Eur Food Res Technol.2003;217:83-9.

13. Greiner R. Methods for identification and quantification of genetically modified material in agricultural crops, processed food and animal feed in relation to regulatory requirements. JIBL.2004;1(2):81-5.

14. Marcelino FC, Guimarães MFM, De-Barros EG. Detection and quantification of Roundup Ready® soybean residues in sausage samples by conventional and real-time PCR. Ciênc Tecnol Aliment.2008;28:38-45.

15. Holst-Jensen A, Rönning SB, Lövseth A, Berdal KG. PCR technology for screening and quantification of genetically modified organisms (GMOs). Anal Bioanal Chem.2003;375(8):985-93.

16. Waiblinger HU, Grohmann L, Mankertz J, Engelbert D, Pietsch K. A practical approach to screen for authorised and unauthorised genetically modified plants. Anal Bioanal Chem.2010;396:2065–72.

17. Joint Research Center - JRC. Overview on the detection, interpretation and reporting on the presence of unauthorised genetically modified materials. 2011 [acesso 2014 Jan 15]. Disponível em: [http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/doc/2011-12-12%20ENGL%20UGM%20WG%20Publication.pdf ]

18. Holst-Jensen A, Bertheau Y, De Loose M, Grohmann L, Hamels S, Hougs L, et al. Detecting un-authorized genetically modified organisms (GMOs) and derived materials. Biotechnol Adv.2012;30:1318–35.

19. Block A, Debode F, Grohmann L, Hulin J, Taverniers I, Kluga L, et al. The GMOseek matrix: a decision support tool for optimizing the detection of genetically modified plants. BMC Bioinformatics.2013;14:256.

20. Wahler D, Schauser L, Bendiek J, Grohmann L. Next-Generation Sequencing as a Tool for Detailed Molecular Characterisation of Genomic Insertions and Flanking Regions in Genetically Modified Plants: a Pilot Study Using a Rice Event Unauthorised in the EU. Food Anal Method.2013;6(6):1718-27.

21. Oliveira TMS. PCR em tempo real: métodos e aplicações [dissertação de mestrado]. Aveiro:Universidade de Aveiro; 2010.

22. Stratagene. Introduction to Quantitative PCR: Methods and Application Guide. 2007. [acesso 2014 Jan 13]. Disponível em: [http://qcbs.ca/wiki/_media/stratagene_introduction_to_quantitative_pcr_methods_and_application_guide.pdf]

23. Conceição FR, Moreira AN, Binsfeld PC. Detecção e quantificação de organismos geneticamente modificados em alimentos e ingredientes alimentares. Ciênc Rural.2006;36(1):315-24.

24. Branquinho MR, Ferreira RTB, Cardarelli-Leite P. Survey of compliance with labeling legislation in food containing GMOs in Brazil. J Food Compost Anal.2010;23(3):220-5.

25. Souza SVC. Procedimento para validação intralaboratorial de métodos de ensaio: delineamento e aplicabilidade em análises de alimentos [tese de doutorado]. Belo Horizonte (MG): Universidade Federal de Minas Gerais; 2007.

26. Horwitz W. Protocol for the design, conduct and interpretation of method-performance studies. Pure Appl Chem.1995;67:331-43.

27. Instituto Nacional de Metrologia, Normalização e Qualidade Industrial - INMETRO. DOQ-CGCRE-008. Orientações sobre validação de métodos de ensaios químicos. Rio de Janeiro: INMETRO; 2010. 35p.

28. EURACHEM. The fitness for purpose of analytical methods: a laboratory guide to method validation and related topics. Teddington: LGC; 1998. 61 p.

29. International Union of Pure and Applied Chemistry - IUPAC. Establishment of guidelines for the validation of qualitative and semi-quantitative (screening) methods by collaborative trial: a harmonized protocol [acesso 2013 Jun 06]. Disponível em: [http://www.iupac.org/web/ins/2005-024-2-600].

30. Trullols E, Ruisánchez I, Rius FX. Validation of qualitative analytical methods. Trend Anal Chem.2004;23(2):137-45.

31. Cárdenas S, Valcárcel M. Analytical features in qualitative analysis. Trend Anal Chem.2005;24(6):477-87.

32. Ellison SLR, Fearn T. Characterising the performance of qualitative analytical methods: Statistics and terminology. Trend Anal Chem.2005;24(6):468-76.

33. Gondim CS, Junqueira RG, Souza SVC. Tendências em validação de métodos de ensaios qualitativos. Rev Inst Adolfo Lutz.2011;70(4):433-47.

34. Gondim, CS. Validação de métodos qualitativos: delineamento de procedimento e aplicação na pesquisa de resíduos de sulfonamidas em leite cru [dissertação de mestrado]. Belo Horizonte (MG): Universidade Federal de Minas Gerais; 2012.

35. Žel J, Mazzara M, Savini C, Cordeil S, Camloh M, Štebih D, et al. Method validation and quality management in the flexible scope of accreditation: an example of laboratories testing for genetically modified organisms. Food Anal Method.2008;1;61-72.

36. Vessman J, Stefan RI, van Staden JF, Danzer K, Lindner W, Burns DT, et al. Selectivity in analytical chemistry. Pure Appl Chem.2001;73(8):1381-6.

37. Hübner P, Waiblinger HU, Pietsch K, Brodmann P. Validation of PCR methods for quantitation of genetically modified plants in food. J AOAC Int.2001;84(6):1855-64.

38. Trapmann S, Burns M, Broll H, MacArthur R, Wood R, Zel J. Guidance document on measurement uncertainty for GMO testing laboratories. European Commission. Report: EUR 22756 EN/2 – 2009.

39. Bahrdt C, Krech AB, Wurz A, Wulff D. Validation of a newly developed hexaplex real-time PCR assay for screening for presence of GMOs in food, feed and seed. Anal Bioanal Chem.2010;396(6):2103-12

40. Meyer R, Jaccaud E. Detection of genetically modified in processed food production: development and validation of a PCR assay for the specific detection of glyphosate tolerant soybeans. In: Ninth European Conference on Food Chemistry, Proceedings... Interlaken, Switzerland. 1997;1:23-28.

41. Lipp M, Brodmann P, Pietsch K, Pauwels J, Anklam E, Börchers T, et al. IUPAC collaborative trial study of a method to detect genetically modified soy beans and maize in dried powder. J AOAC Int.1999;82(4):923-8.

42. Berdal KG, Holst-Jensen A. Roundup Ready soybean event-specific real-time quantitative PCR assay and estimation of the practical detection and quantification limits in GMO analyses. Eur Food Res Technol.2001;213(6):432-8.

43. Lipp M, Bluth A, Eyquem F, Kruse L, Schimmel H, Van den Eede G, et al. Validation of a method based on polymerase chain reaction for the detection of genetically modified organisms in various processed foodstuffs. Eur Food Res Technol.2001;212(4):497-504.

44. Taverniers I, Windels P, Bockstaele EV, De Loose M. Use of cloned DNA fragments for event-specific quantification of genetically modified organisms in pure and mixed food products. Eur Food Res Technol.2001;213(6):417-24.

45. Shindo Y, Kuribara H, Matsuoka T, Futo S, Sawada C, Shono J, et al. Validation of Real-Time PCR Analyses for Line-Specific Quantitation of Genetically Modified Maize and Soybean Using New Reference Molecules. J AOAC Int.2002;85(5):1119-26.

46. Foti N, Onori R, Donnarumma E, Santis B, Miraglia M. Real-time PCR multiplex method for the quantification of Roundup Ready soybean in raw material and processed food. Eur Food Res Technol.2006;222:209-16.

47. Joint Research Center - JRC. Event specific method for the quantification of soybean line 40-3-2 using real-time PCR. Validation report. 2007 [acesso 2013 Set 27]. Disponível em: [http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/summaries/40-3-2_val_report.pdf ].

48. Leimanis S, Hamels S, Nazé F, Sneyers M, Mbella GM, Hochegger R. Validation of the performance of a GMO multiplex screening assay based on microarray detection. Eur Food Res Technol.2008;227:1621–32.

49. Sieradzki Z, Mazur M, Kwiatek K. Validation of procedures based on PCR reactions for detection and identification of genetically modified maize and soybean. Bull Vet Inst Pulawy.2008;52:611-4.

50. Joint Research Center - JRC. Report on the validation of a DNA extraction method for soybean seeds. 2009 [acesso 2013 Set 27]. Disponível em: [http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/summaries/356043-5_DNAExtr_report.pdf ].

51. Bellocchi G, De Giacomo M, Foti N, Mazzara M, Palmaccio E, Savini C, et al. Testing the interaction between analyticalmodules: an example with Roundup Ready® soybean line GTS 40-3-2. BMC Biotechnol.2010;5;10-55.

52. Lievens A, Bellocchi G, De Bernardi D, Moens W, Savini C, Mazzara M, et al. Use of pJANUS™-02-001 as a calibrator plasmid for Roundup Ready soybean event GTS-40-3-2 detection: an interlaboratory trial assessment. Anal Bioanal Chem.2010;396(6):2165–73.

53. Samson MC, Gullì M, Marmiroli N. Quantitative detection method for Roundup Ready soybean in food using duplex real-time PCR MGB chemistry. J Sci Food Agric.2010;90(9):1437-44.

54. Scholtens IM, Kok EJ, Hougs L, Molenaar B, Thissen JT, Van der Voet H. Increased efficacy for in-house validation of real-time PCR GMO detection methods. Anal Bioanal Chem.2010;396(6):2213-27.

55. Kodama T, Kasahara M, Minegishi Y, Futo S, Sawada C, Watai M, et al. Qualiatative PCR method for Roundup Ready soybean: interlaboratory study. J AOAC Int.2011;94(1):224-31.

56. Mano J, Harada M, Takabatake R, Furui S, Kitta K, Nakamura K, et al. Comprehensive GMO detection using real-time PCR array: single-laboratory validation. J AOAC Int.2012;95(2):508-16.

57. Takabatake R, Onishi M, Koiwa T, Futo S, Minegishi Y, Akiyama H, et al. Development and interlaboratory validation of quantitative polymerase chain reaction method for screening analysis of genetically modified soybeans. Biol Pharm Bull.2013;36(1):131-4.

Creative Commons License
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2015 Carolina Sheng Whei Miaw, Gláucia Celeste de Souza Amâncio, Jovita Eugênia Gazzinelli Cruz Madeira, Scheilla Vitorino Carvalho de Souza

Downloads

Não há dados estatísticos.