Microrganisms of sanitary interest in sushi
PDF (Português (Brasil))

Keywords

raw fish
food protection
food microbiology

How to Cite

1.
Souza TJFF de, Silva J do N, Silva Filho CRM da, Santos JG dos. Microrganisms of sanitary interest in sushi. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2016 May 5 [cited 2024 Jul. 3];74(3):274-9. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/33481

Abstract

Considering the growing consumption of typical foods of Japanese cuisine, it has been of constant concern for public health. In this study, the sanitary quality of sushi served in the city of João Pessoa/PB was investigated following the recommendations for the microbiological analyses of total and fecal coliforms, coagulase-positive staphylococci, Salmonella, Bacillus cereus, mesophilic and filamentous and non-filamentous fungi. The samples were collected from five restaurants (A, B, C, D and E) serving Japanese food in the city of João Pessoa/PB; and they were analyzed in the Food Microbiology Laboratory of Federal University of Paraíba. Among the analyzed samples, 80 % showed fecal coliform counts above the limits established by Brazilian legislation, 6.6 % had coagulase positive staphylococci counts above the limit, and in 13.3 % potentially pathogenic species of Salmonella sp were isolated. B. cereus was not isolated from any analyzed sample. In spite of the unavailability of a pattern for sushi in the current legislation for mesophilic aerobic bacteria and filamentous and non-filamentous fungi counting, the present study was carried out in order to assess the sanitary conditions of this food. Considering the achieved results, the analyzed food showed a potential risk to the consumers health.

https://doi.org/10.53393/rial.2015.v74.33481
PDF (Português (Brasil))

References

1. Silva ML. Pesquisa de Aeromonas spp., Vibrío spp. e da qualidade sanitária de peixes comercializados na cidade de São Paulo [dissertação de mestrado]. São Paulo (SP): Universidade de São Paulo; 2007.

2. Freitas IMS, Shinohara NKS, Silva GD, Demetrio AA, Agnani JAT, Siqueira LP. Boas práticas de manipulação na culinária japonesa. Jornada de Ensino, Pesquisa e Extensão; 2009; Recife (PE). Disponível em: [http://eventosufrpe.com.br/jepex2009/cd/resumos/R0625-1.pdf ].

3. American Public Health Association – APHA. Committe on Microbiological for Foods. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 4ª ed. Washington; 2001.

4. Brasil. Ministério da Saúde. Resolução RDC nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Aprova o Regulamento Técnico sobre Padrões Microbiológicos para Alimentos. Diário Oficial [da] Republica Federativa do Brasil. Brasília, DF, 10 jan. 2001. Seção 1, nº7-E. p.45-53.

5. Sato RA. Características microbiológicas de sushis adquiridos em estabelecimentos que comercializam comida japonesa [dissertação de mestrado]. Jaboticabal (SP): Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho; 2013.

6. Vieira RHSF, Silva CM, Carvalho FCT, Sousa DBR, Menezes FGR, Reis EMF, et al. Salmonella e Staphylococcus coagulase positiva em sushi e sashimi preparados em dois restaurantes da cidade de Fortaleza, Ceará. Bol Tecn Cient CEPENE. 2007;15(1): 9-14.

7. Alcântara BM. Qualidade higiênico-sanitária de sushi e sashimi servidos em restaurantes da cidade de Fortaleza: modismo alimentar e risco à saúde [dissertação de mestrado]. Fortaleza (CE): Universidade Estadual do Ceará; 2009.

8. Martins FO. Avaliação da qualidade higiênico-sanitária de preparações (sushi e sashimi) a base de pescado cru servidos em bufês na cidade de São Paulo [dissertação de mestrado]. São Paulo (SP): Universidade de São Paulo; 2006.

9. Jay JM. Microbiologia de Alimentos. 6º ed. Porto Alegre: Artmed, 2005.

10. Forsythe SJ. Microbiologia da Segurança Alimentar. Porto Alegre: Artmed, 2002.

11. Oliveira AS, Pinto Júnior WR, Zanuto ME, Brito DS, Porto SS, Dias HS. Qualidade microbiológica de peixes in natura comercializados em feira livre do município de Vitória da Conquista no estado da Bahia. V Congresso Latino Americano e XI Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos; março de 2011; Salvador (BA): v. 25.

12. Rodrigues PM. Microbiologia dos Processos Alimentares. São Paulo: Varela, 2005.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2016 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.