Resumo
Resultados analíticos que não tenham passado por um processo de validação carecem de qualquer valor. O presente trabalho enfoca etapas algumas vezes negligenciadas em laboratórios de cromatografia e que, no entanto, são cruciais para obtenção de resultados analíticos confiáveis: uso de métodos analíticos validados e como validá-los, confirmação da identidade do composto de interesse, escolha de métodos de quantificação adequados, emprego de amostras de referência e testes de recuperação na rotina de controle de qualidade e participação em testes de proficiência.
Referências
1. AOAC International. Official Methods of Analysis of the AOAC International, 16ª edição, 3ª revisão, Gaithersburg: AOAC International; 1997.
2. Caulcutt, R.; Boddy, R. Statistics for analytical chemists, 1ª edição, Londres: Chapman and Hall; 1983, 253 p.
3. Codex Alimentarius Commission. Criteria for evaluating acceptable methods of analysis for Codex purposes, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling, Documento CX/MAS 98/5, 1998.
4. Collins, C.H.; Braga, G.L.; Bonato, P.S. Introdução a métodos cromatográficos, 6ª edição, Campinas: Editora da Unicamp;1995, 279 p.
5. De Ruig, W.G.; Stephany, R.W.; Dijkstra, G. Criteria for the detection of analytes in test samples. J. Assoc. Off. Anal. Chem., 72: 487-490, 1989.
6. Engelhardt, H. High performance liquid chromatography. Saarbrucken: Springer Verlag; 1979.248 p.
7. Garfield, F.M. Quality assurance principles for analytical laboratories, 3ª edição, Arlington: AOAC International; 1991, 196 p.
8. Horwitz, W. Protocol for the design, conduct and interpretation of collaborative studies. Pure Appl. Chem., 60: 855-867, 1988.
9. Horwitz, W. International coordination and validation of analytical methods. Food Add. Contam., 10: 6169, 1993.
10. Horwitz, W.; Kamps, L.R.; Boyer, K.W., Quality assurance in the analysis of foods for trace constituents, J. Assoc. Off. Anal Chem., 63: 1344-1355, 1980.
11. ISO (International Standardization Organization). Acreditation of laboratories, ISO Guide 25, Genebra, 1990.
12. Poole, C.F.; Poole, S.K. Chromatography today. Amsterdam: Elsevier Science Publishers; 1991. 1026 p.
13. Scott, P.M. Methods of analysis for mycotoxinsan overview. In: Rossel, J.B.; Pritchard, J.L.R., editors. Analysis of oil seeds, fats and fatty foods. London: Elsevier Applied Science; 1991. p.141-184.
14. Snyder, LR.; Kirkland, J.J. Introduction to modern liquid chromatography. New York: John Wiley and sons; 1974. 534 p.
15.Wernimont, G.T. Use of statistics to develop and evaluate analytical methods. Arlington: Association of Official Analytical Chemists; 1985, 183 p.
16.Wood, R. Progress in developing European statutory methods of analysis. In: Gilbert, J., editor. Progress in food contaminant analysis. London: Blackie Academic and Professional; 1996. p. 368-416.
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2001 Lucia M. Valente Soares