Como obter resultados confiáveis em cromatografia
PDF (Português (Brasil))

Cómo citar

1.
M. Valente Soares L. Como obter resultados confiáveis em cromatografia. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 29 de junio de 2001 [citado 22 de julio de 2024];60(1):79-84. Disponible en: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/39304

Resumen

Resultados analíticos que não tenham passado por um processo de validação carecem de qualquer valor. O presente trabalho enfoca etapas algumas vezes negligenciadas em laboratórios de cromatografia e que, no entanto, são cruciais para obtenção de resultados analíticos confiáveis: uso de métodos analíticos validados e como validá-los, confirmação da identidade do composto de interesse, escolha de métodos de quantificação adequados, emprego de amostras de referência e testes de recuperação na rotina de controle de qualidade e participação em testes de proficiência.

https://doi.org/10.53393/rial.2001.60.39304
PDF (Português (Brasil))

Citas

1. AOAC International. Official Methods of Analysis of the AOAC International, 16ª edição, 3ª revisão, Gaithersburg: AOAC International; 1997.

2. Caulcutt, R.; Boddy, R. Statistics for analytical chemists, 1ª edição, Londres: Chapman and Hall; 1983, 253 p.

3. Codex Alimentarius Commission. Criteria for evaluating acceptable methods of analysis for Codex purposes, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling, Documento CX/MAS 98/5, 1998.

4. Collins, C.H.; Braga, G.L.; Bonato, P.S. Introdução a métodos cromatográficos, 6ª edição, Campinas: Editora da Unicamp;1995, 279 p.

5. De Ruig, W.G.; Stephany, R.W.; Dijkstra, G. Criteria for the detection of analytes in test samples. J. Assoc. Off. Anal. Chem., 72: 487-490, 1989.

6. Engelhardt, H. High performance liquid chromatography. Saarbrucken: Springer Verlag; 1979.248 p.

7. Garfield, F.M. Quality assurance principles for analytical laboratories, 3ª edição, Arlington: AOAC International; 1991, 196 p.

8. Horwitz, W. Protocol for the design, conduct and interpretation of collaborative studies. Pure Appl. Chem., 60: 855-867, 1988.

9. Horwitz, W. International coordination and validation of analytical methods. Food Add. Contam., 10: 6169, 1993.

10. Horwitz, W.; Kamps, L.R.; Boyer, K.W., Quality assurance in the analysis of foods for trace constituents, J. Assoc. Off. Anal Chem., 63: 1344-1355, 1980.

11. ISO (International Standardization Organization). Acreditation of laboratories, ISO Guide 25, Genebra, 1990.

12. Poole, C.F.; Poole, S.K. Chromatography today. Amsterdam: Elsevier Science Publishers; 1991. 1026 p.

13. Scott, P.M. Methods of analysis for mycotoxinsan overview. In: Rossel, J.B.; Pritchard, J.L.R., editors. Analysis of oil seeds, fats and fatty foods. London: Elsevier Applied Science; 1991. p.141-184.

14. Snyder, LR.; Kirkland, J.J. Introduction to modern liquid chromatography. New York: John Wiley and sons; 1974. 534 p.

15.Wernimont, G.T. Use of statistics to develop and evaluate analytical methods. Arlington: Association of Official Analytical Chemists; 1985, 183 p.

16.Wood, R. Progress in developing European statutory methods of analysis. In: Gilbert, J., editor. Progress in food contaminant analysis. London: Blackie Academic and Professional; 1996. p. 368-416.

Creative Commons License

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.

Derechos de autor 2001 Revista del Instituto Adolfo Lutz

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.