Evaluation of the hygienic-sanitary conditions in food services
PDF (Português (Brasil))

Keywords

food services
checklist
hygienic-sanitary conditions

How to Cite

1.
Poerner N, Rodrigues E, Palhano AL, Fiorentini Ângela M. Evaluation of the hygienic-sanitary conditions in food services. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2009 Aug. 1 [cited 2024 Jul. 22];68(3):399-405. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32700

Abstract

A diagnosis on hygienic-sanitary conditions in food services located at municipality of Santa Rosa, RS was performed in the present study. A checklist (verification list) including five fundamental requisites for hygienic food manipulation was applied on each establishment. In addition, the microbiological analyses were carried out in the environment, equipments, utensils and food manipulators. The assessment of checklist showed that 36% of items were not in compliance with the current legislation. Microbiological analysis of the air from two environments showed a high counts for molds and yeasts and mesophilic aerobics microorganisms. Equipments and utensils evaluated showed similar results, with 100% and 86%of samples resulted in mesophilic aerobics microorganisms and total coliforms counts above the standard limits established by the American Public Health Association (APHA), which indicate unsatisfactory hygienic conditions. For assessing the food manipulator, the ranges for total coliforms counting were previous established, and in the present analysis, 57.1% of samples presented values ranging from 10.001 to 100.000 cfu per hand, which were the highest range of counting observed in this study. These findings indicate the inefficiency on the personal hygiene procedures. Thus, the food services at Santa Rosa (RS) showed the unsatisfactory hygienic-sanitary conditions, bringing at risk the persons who frequent these food establishments.

https://doi.org/10.53393/rial.2009.v68.32700
PDF (Português (Brasil))

References

1. Lima JX, Oliveira LF. O crescimento do restaurante self-service: aspectos positivos e negativos. Rev Hig Alim. 2005; 19 (128): 45-53.

2. Associação Brasileira de Bares e Restaurantes. Gastos com refeições fora do lar devem chegar a 30% em 2012. ABRASEL; 2009. Disponível em: http://www.abrasel.com.br/index.php/atualidade/item//gastos_com_refeicoes_fora_do_lar_devem_chegar_a_30_em_2012/

3. Associação Brasileira de Refeições Coletivas. Mercado Real. ABERC; 2009. Disponível em: http://www.aberc.com.br/mercadoreal.asp?IDMenu=21

4. Organização Pan-Americana da Saúde - OPAS.. Organização Mundial da Saúde - OMS. 126ª Sessão do Comitê Executivo. Resolução CE126.R7 Proteção dos Alimentos. Washington, D.C., 26 a 30 de jun. 2000. Disponível em: http://www.paho.org/portuguese/gov/cd/cd42_03-p.pdf

5. Giova AT, Silva Jr. EA. APPCC na qualidade e segurança microbiológica de alimentos: análise de perigos e pontos críticos a qualidade e a segurança microbiológica de alimentos. São Paulo: Varela; 1997.

6. Codex Alimentarius. CAC/RCP 39 de 1993. Code of Hygienic Practice for Precooked and Cooked Foods in Mass Catering. Disponível em: http://www.codexalimentarius.net/web/standard_list.jsp

7. Carmo GMI, Oliveira AA, Dimech CP, Santos DA, Almeida MG, Berto LH, Alves RMS, Carmo EH. Vigilância epidemiológica das doenças transmitidas por alimentos no Brasil, 1999 - 2004. Boletim Eletrônico Epidemiológico. 2005; 5 (6): 1-7.

8. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004 . Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário Ofi cial [da] República Federativa do Brasil , Brasília, DF, p. 25, 16 set. 2004. Seção 1.

9. Silva Jr. EA. Manual de Controle Higiênico-sanitário em Alimentos. São Paulo: Varela; 2002.

10. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução RDC nº 275, de 21 de outubro. 2002 do. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos Estabelecimentos Produtores-Industrializadores de Alimentos e a Lista de Verifi cação das Boas Práticas de Fabricação em Estabelecimentos Produtores-Industrializadores de Alimentos. Diário Ofi cial [da] República Federativa do Brasil , Brasília, DF, p. 4-21, 06 nov. 2002. Seção 1.

11. Sveum WH, Moberg LJ, Rude RA, Frank JF. Microbiological monitoring of the food processing environment. In: Vanderzant C, Splittstoesser DF, Speck ML, editors. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 3nd ed. Washington: APHA; 1992. p. 51-74.

12. Souza CH, Sathler J, Jorge MN, Horst RFML. Avaliação das condições higiênico-sanitárias em uma Unidade de Alimentação e Nutrição hoteleira, na cidade de Timóteo - MG. Nutrir Gerais 2009; 3 (4): 312-29.

13. Panza SGA, Brotherhood R, Andreotti A, Rezende C, Baleroni FH, Paroschi VHB. Avaliação das condições higiênico-sanitárias durante a manipulação dos alimentos, em um restaurante universitário, antes e depois do treinamento dos manipuladores. Rev Hig Alim. 2006; 20 (138): 15-9.

14. Genta TMS, Maurício AA, Matioli G. Avaliação das Boas Práticas através de check-list aplicado em restaurantes self-service da região central de Maringá, Estado do Paraná. Acta Sci. Health Sci. 2005; 27 (2): 151-6.

15. Oliveira MN, Brasil ALD, Taddei JAAC. Avaliação das condições higiênico-sanitárias das cozinhas de creches públicas e fi lantrópicas. Cien Saude Colet. 2008; 13 (3):1051-60.

16. Benenson AS. Manual para el control de las enfermidades transmisibles. 16nd ed. [s.l.]: OPAS; 1997.

17. Andrade NJ, Silva RMM, Brabes KCS. Avaliação das condições microbiológicas em unidades de alimentação e nutrição. Cienc Agrot. 2003; 27 (3): 590-6.

18. Montville R., Schaffner DW. Statistical distributions describing microbial quality of surfaces and foods in food service operations. J. Food Prot. 2004; 67 (1): 162-7.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2009 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.