Goat milk cheese analysis on physical-chemical characteristics, fatty acids microbiological quality and profile aspects
PDF (Português (Brasil))

Keywords

goat milk
cheese
quality control

How to Cite

1.
Queiroga R de CR do E, Matias SMG, Santos MM dos, Barbosa IC, Garcia EF, Souza EL de, Oliveira CEV de, Sousa HMH. Goat milk cheese analysis on physical-chemical characteristics, fatty acids microbiological quality and profile aspects. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2009 Aug. 1 [cited 2024 Jul. 22];68(3):411-8. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32702

Abstract

This study assessed the physical-chemical characteristics, the fatty acids profile and the microbiological quality of goat cheese samples marketed in Paraíba state, Brazil. The analyzed goat cheese samples showed the following average values for physical-chemical aspects: moisture 41.14 %; proteins 25.39 %; fat 28.66 %; acidity 0.05 %; and ashes 3.95 %. Regarding to the fatty acids profile, the highest average percentage values were found for miristic (C14:0) 11.95 %; palmitic (C16:0) 27.96 %; and oleic acid(C18:1) 15.41 %. All of cheese samples were in accordance to the current legislation concerning the microbiological aspects. Nevertheless, on account of high psychrothrophic bacteria counting, moulds and yeasts , it is recommended an implementation of hygienic and sanitary conditions along the cheese processing. All in all the quality of analyzed goat cheese samples showed to be satisfactory, although, a better adequacy on raw food manufacturing and shipping could be improved to guarantee high quality of the final product.

https://doi.org/10.53393/rial.2009.v68.32702
PDF (Português (Brasil))

References

1. Lopes MA, Carmo EA, Lima ALR, Carvalho FM. Análise de rentabilidade de uma empresa com opção de comercialização de queijo ou leite. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec. 2006; 58(4): 642-7.

2. Silva RR. Agrobusiness do leite de cabra. Salvador: SEBRAE, p. 63, 1998.

3. Cordeiro PRC. Opções de Mercado do Leite de Cabra e Derivados Perspectivas de desenvolvimento, industrialização e comercialização. [Acesso em: 3 fev. 2008]. Disponível em: http://www.capritec.com.br/art06.htm/.

4. Katiki LM, Bonassi IA, Roça RO. Aspectos físico-químicos e microbianos do queijo maturado por mofo obtido da coagulação mista com leite de cabra congelado e coalhada congelada. Ciênc. Tecnol. Aliment. 2006; 26: 740-3.

5. Oliveira JS. Como fazer queijos: fundamentos tecnológicos. Rio de Janeiro: Tecnoprint, 1987.

6. Instituto Adolfo Lutz (São Paulo - Brasil). Métodos físico-químicos para análise de alimentos: normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz. 4ª ed. Brasília (DF): ANVISA; 2005.1018pp.

7. Pereira DB, Silva PHF, Costa Júnior LCG, Oliveira LL. Físico-química do leite e derivados: métodos analíticos. 2 ed. Juiz de Fora: EPAMIG, 2001. p.234.

8. Folch J, Lees M, Sloane-Stanley GH. A simple method for the isolation and purifi cation of total lipids from animal tissue. J. Biol. Chem. 1957; 226: 497-509.

9. Hartman L, Lago RCA. Rapid preparation of fatty acid methyl esters from lipids. Laboratory Pratice. 1973; 22 (suppl 1): 475-6.

10. Vanderzant C, Spilttstoesser DF. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 3 ed. Washington: APHA; 1992. p. 1219.

11. Sigmastat (programa de computador).Versão 3.1; 2009.

12. Machado EC, Ferreira CLLF, Fonseca LM, Soares FM, Pereira Júnior FN. Características físico-químicas e sensoriais do queijo minas artesanal produzido na região do Serro, Minas Gerais. Ciênc. Tec. Aliment. 2004; 24(4): 516-21.

13. Camacho L, Sierra C, Jarpa J, Retamal E. Avaliación de tecnologias apropriadas para elevar la calidad sanitária y los rendimientos de queso de cabra de minifúndios. ALAN. 1991; 41(1): 80-91.

14. Cavalcante JFM, Andrade NJ, Furtado MM, Ferreira CLLF, Pinto CLO, Elard E. Processamento do queijo coalho regional empregando leite pasteurizado e cultura lática endógena. Ciênc. Tec. Aliment. 2007; 27: 205-14.

15. Brasil. Ministério da Agricultura e do Abastecimento. Portaria nº 352 1997 . Aprova o regulamento técnico para fi xação de identidade e qualidade de Queijo de Coalho. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 1997. [Acesso em 21 jun. 2008]. Disponível em: http://extranet.agricultura.gov.br/sislegis-consulta/consultarLegislacao.do?operacao=visualizar&id=2194

16. Williams C. Dietary fatty acids and human health. INRA Annalles Zootech. 2000; 49: 165-180.

17. Soryal K, Beyene FA, Zeng B, Bah B, Tesfaic K. Effect of goat bread and milk composition on yield, sensory quality, fatty acid concentration of soft cheese during lactation. Small Rumin. Res. 2005; 58: 275-81.

18. Lucas A, Rock’s C, Agabriel L, Chilliard Y, Coulon JB. Relationships between animal species (cow versus goat) and some nutritional constituents in raw milk farmhouse cheeses. Small Rumin. Res. 2008; 74(1-3): 243-8.

19. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento Resolução nº 12, de 2 de jan. de 2001 do. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 2 jan. de 2001.

20. Contreras, A. et al. Persistence of subclinical intramammary pathogens in goats throughout lactation. Journal of Dairy Science. 1997; 80: 2815-9.

21. Murici RF, Sella A, Silva LE, Schmidt V, Cardoso MI. Identificação de pontos de contaminação do leite produzido em uma propriedade de caprinos no município de Viamão, Rio Grande do Sul, Brasil. Rev. Fac. Zootec. Vet. Agron. 2002; 9: 111-7.

22. Santos AR, Scherer S, Schmidt V. Validação da contagem de células somáticas e do califórnia mastitis test como método diagnóstico da mamite subclínica em caprinos. Rev. Ciênc. Agrovet. 2004; 3: 50-5.

23. Bessa R, Alves M, Ravasco F, Vital A, Duthoit M, Miranda R, Assis G, Barbosa M. Queijo de Cabra Transmontano. Aprofundamento da caracterização do leite de cabra Serrana, ecotipo transmontano e do respectivo queijo DOP. [Acesso em: 17 fev. 2009]. Disponível em: http://www.ancras.pt/pdf/2-2%20Manuela%20Barbosa.pdf.

24. Almeida Filho ES, Nader Filho A. Ocorrência de Staphylococcus aureus em queijo tipo “frescal”. Rev. Saúde Pública. 2000; 34: 578-80.

25. Picoli SU, Bessa MC, Castagna SMF, Gottardi CPT, Schmidt V, Cardoso M. Quantifi cação de coliformes, Staphylococcus aureuse mesófi los presentes em diferentes etapas da produção de queijo frescal de leite de cabra em laticínios. Ciênc. Tecnol. Aliment. 2006; 26: 64-9.

26. Leuthier SMF, Trigueiro INS, Rivera F. Condições higiênico-sanitárias do queijo de leite de cabra “tipo coalho”, artesanal elaborado no curimataú paraibano. Ciênc. Tecnol. Aliment. 1998; 18: 176-8.

27. Gutierrez LM, Carballo J, Vidal I. Evolución de los principales grupos de micro-organismos durante la elaboración y maturación del queso de Valdeteja. Anais Fac. Vet. 1988; 34: 119-126.

28. Siqueira RS. Manual de microbiologia de alimentos. Brasília: EMBRAPA,1995.

29. Perry KSP. Queijos: aspectos químicos, bioquímicos e microbiológicos. Quim. Nova. 2004; 27: 293-300.

30. Silveira IA, Carvalho EP, Teixeira D. Influência de micro-organismos psicotrófi cos sobre a qualidade do leite refrigerado. Depto de Ciências dos Alimentos - Universidade Federal de Lavras – MG. Rev. Hig. Aliment. [Acesso em: 17 fev. 2009]. Disponível em: http://www.bichoonline.com.br/artigos/ha0005.htm.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2009 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.