Abstract
The occurrence of Salmonella sp. in food has been a crucial topic of worldwide concern. Under this circumstances, the present study was undertaken to investigate the presence of Salmonella sp. In broilers young chickens slaughtered and commercialized in the State of Goiás. From July to December 2006, 363 chicken carcasses samples were collected from slaughterhouse inspected under the Federal Inspection Service. The samples were assayed by conventional bacteriological analysis, and the bacteria were isolated in 52 carcasses. Eleven sorovars and four antigenic formulas were found: Salmonella Albany, Salmonella Enteritidis, Salmonella Saintpaul, Salmonella Schwarzengrund, Salmonella Tennessee, Salmonella Infantis, Salmonella Mbandaka, Salmonella Panama, Salmonella Muenchen, Salmonella Emek, Salmonella Typhimurium, Salmonella enterica subspecies enterica 45:-:1,7, Salmonella enterica subspecies enterica 45:-:1,2, Salmonella enterica subspecies 4,5:-:-, and Salmonella enterica subspecies 6,7:-:-. As 14.32% of samples were Salmonella sp. Positive, these findings point out a risk to the public health, and also the contaminated chicken meats and their sub-products might be a hazard for food safety.References
1. Associação Brasileira de Normas Técnicas [ABNT]. NBR ISO 22000,de 2006: sistemas de gestão da segurança de alimentos – requisitos para qualquer organização na cadeia produtiva de alimentos. Rio deJaneiro; 2006. p.35.
2. Associação Brasileira de Produtores e Exportadores de Frangos [ABEF]. Relatório Anual 2006. São Paulo; 2006. p. 38. Disponível: http://www.abef.com.br . Acesso em 01 de abril de 2008.
3. Ruschel CK, Carvalho HH, Souza RB, Tondo EC. Qualidade microbiológica e físico-química de sucos de laranja comercializados nas vias públicas de Porto Alegre/RS. Ciênc Tecnol Aliment. jan.-abr2001; 21(1):94-7.
4. Brant LMF, Fonseca LM, Silva MCC. Avaliação da qualidade microbiológica do queijo-de-minas artesanal do Serro_MG. Arq Bras Med Vet Zootec. 2007; 59 (6): 1570-4.
5. Arcuri EF, Brito MAVP, Brito JRF, Pinto SM, Ângelo FF. Souza GN. Qualidade microbiológica do leite refrigerado nas fazendas. Arq BrasMed Vet Zootec. 2006; 58 (3): 440-6.
6. Kottwitz LBM, Back A, Leão JA, Alcocer I, Karan M, Oliveira TCRM. Contaminação por Salmonella spp. Em uma cadeia de produçãode ovos de uma integração de postura comercial. Arq Bras Med Vet Zootec. 2008; 60 (2): 496-8.
7. Spricigo DA, Matsumoto SR, Espíndola ML, Vaz EK, Ferraz SM. Prevalência e perfil de resistência a antimicrobianos de sorovares de Salmonella isolados de lingüiças suínas tipo frescal em Lages, SC. Arq Bras Med Vet Zootec. 2008; 60 (2): 517-20.
8. Tessari ENC, Cardoso ALSP, Kanashiro AMI, Stoppa GFZ, Luciano RL, Castro AGM. Ocorrência de Salmonella spp. em carcaças de frangos industrialmente processadas, procedentes de explorações industriais do Estado de São Paulo, Brasil. Cienc Rural [online]. [citado2008-06-22]. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008005000011&lng=pt&nrm=iso>. ISSN 0103-8478. In press2008. doi: 10.1590/S0103-84782008005000011.
9. Alcocer I, Oliveira KMP, Vidotto MC, Oliveira TCRM. Discriminação de sorovares de Salmonella spp. Isolados de carcaças de frango por REP e ERIC – PCR e fagotipagem do sorovar Enteritidis. Ciênc Tecnol Aliment. abr.-jun 2006;26(2):414-20.
10. Almeida IAZC, Peresi JTM, Carvalho IS, Rodrigues ECA, Marques DF, Tavechio AT et al. Salmonella: sorotipos identificados na região de São José do Rio Preto/SP, no período de 1990-1999. Rev Inst Adolfo Lutz. 2000;59(1/2):33-7.
11. Brasil. Instrução Normativa Nº 62, 26 de agosto de 2003 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Diário Oficial [da] RepúblicaFederativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília, DF, 18 set. 2003. Seção 1, p. 14.
12. Brasil. Instrução Normativa Nº 70, 10 de outubro de 2003 do Ministérioda Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília, DF, 10 out. 2003. Seção 1, p. 9.
13. Nunes IA, Mesquita AJ, Andrade MA, Oliveira AN. Ocorrência de Salmonella em carcaças e cortes de frangos comercializados em Goiânia-GO. Arq Esc Vet. 1995; 25(2):1-5.
14. Santos DMS, Junior AB, Fernandes SA, Tavechio AT, Amaral LA. Salmonella em carcaças de frango congeladas. Pesq Vet Bras. 2000;20(1):39-42.
15. Cardoso ALSP, Tessari ENC, Castro AGM, Kanashiro AMI. Pesquisade Salmonella spp., coliformes totais, coliformes fecais e mesófilo sem carcaças e produtos derivados de frangos. Arq Inst Biol. 2000;67(1). Disponível: http://www.biologico.br/arquivos/v.67_1/pesquisa_salmonella . Acesso em 21 de abril de 2008. ISSN 0020-3653.
16. Lírio VS, Silva EA, Stefoni S, Camargo D, Recco EAP, Maluf YT, Miyazawa TT, Neves DVDA, Oliveira VMR. Freqüência de 17 sorotipos de Salmonella isolados em alimentos. Hig Aliment. 1998; 12 (55): 36-42.
17. Rezende CSM, Mesquita AJ, Andrade MA, Linhares GFC, Mesquita AQ,Minafra CS. Sorovares de Salmonella isolados de carcaças de frangos decorte abatidos no Estado de Goiás, Brasil, e perfil de resistência a antimicrobianos. Rev Port Cienc Vet. 2005; 100 (555-556): 199-203.
18. Almeida APF, Silva, EM, Almeida RCC. Contaminação e disseminação bacterianas de carcaças de frangos em abatedouros. Hig Aliment. 1993;7(27):12-7.
19. Hofer E, Silva Filho SJ, Reis EMF. Sorovares de Salmonella isoladosde matérias-primas e de ração para aves no Brasil. Pesq Vet Bras.1998;18(1):21-2.
20. Rocha PT, Mesquita AJ, Andrade, MA, Louly PR, Nascimento MN. Salmonella spp. em forros de caixa de transporte e órgãos de pintos de um dia. Arq Bras Med Vet Zootec. 2003; 55(6): 672-6.
21. Kaku M, Peresi J T M, Tavechio AT, Fernandes AS, Batista AB, Castanheira IAZ, Garcia GMP, Irino K, Gelli DS. Surto alimentar por Salmonella enteritidis no noroeste do estado de São Paulo, Brasil. Rev Saude Publ. 1995;29(2):127-31.
22. Peresi JTM, Almeida IAZC, Lima SI, Marques DF, Rodrigues ECA, Fernandes AS, Gelli DS, Irino K. Surtos de enfermidades transmitidas por alimentos causados por Salmonella Enteritidis. Rev Saude Publ.1998;32(5):477-83.
23. Rocha PT. Ocorrência de Salmonella spp. em granjas de integrações de frangos de corte no Estado de Goiás. [Dissertação de Mestrado]. Goiânia, GO: Universidade Federal de Goiás, 2001. 57p.
24. Tavechio AT, Fernandes SA, Neves BC, Dias AM, Irino K. Changing patterns of Salmonella serovars: increase of Salmonella Enteritidisin São Paulo, Brazil. Rev Inst Med trop S Paulo. 1996;38(5):315-22.
25. Suzuki S. Pathogenicity of Salmonella Enteritidis in poultry. Int J Food Microbiol. 1994; 21: 89-105.
26. Limawongpranee S, Hayashidani H, Okatani AT, Ono K, Hirota C,Kaneko K, Ogawa M. Prevalence and persistence of Salmonella inbroiler chicken flocks. J Vet Med Sci. 1998; 61(3):255-9.
27. Corrier DE, Byrd JA, Hargis BM, Hume ME, Bailey RH, Stanker LH.Presence of Salmonella in crop and ceca of broiler chickens before andafter preslaughter feed withdrawal. Poultry Science. 1999; 78: 45-9.
28. Chang YH. Prevalence of Salmonella spp. in poultry broilers andshell eggs in Korea. J Food Prot. 2000; 63(5):655-58.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2008 Instituto Adolfo Lutz Journal