Hygienic and Sanitary conditions of the street food trade
PDF (Português (Brasil))

Keywords

checklist
food hygiene
health surveillance

How to Cite

1.
Pereira JQ, Toniato TS, São José JFB de. Hygienic and Sanitary conditions of the street food trade. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2018 Mar. 29 [cited 2024 May 17];77:1-7. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/34190

Abstract

Street food is an option and a source of income, but, due to the conditions of handling, the food quality could be unsatisfactory. Thus, a cross-sectional study was carried out to evaluate the hygienic and sanitary conditions of street foods trade in Vila Velha and Vitória - Espírito
Santo State, Brazil. The evaluation was done by means of the direct observation and applying a checklist with 38 items. The street vended foods were classified according to the criteria established by DRC No. 275/2002: Group 1 (76 to 100% of the items attendance), Group 2 (51 to
75% of attendance) and Group 3 (0 to 50% of attendance). Eighty percent (n = 48) of the points of sale were classified into Group 3 and 20% (n = 12) into Group 2, and this result indicates a high percentage of inadequacy regarding good handling practices in the visited trades. Failures
as the absence of dumps, the storage without temperature control, the inadequate surface cleaning, the incorrect hand hygiene and the absence of sanitary license were observed. Thus, it is suggested to adapt the infrastructure conditions, to adopt the training programs and to elaborate government regulations for this type of trade.

https://doi.org/10.53393/rial.2018.v77.34190
PDF (Português (Brasil))

References

1. Furlaneto-Maia L, Oliveira MT de, Oliveira AF. Condições higiênico-sanitárias, qualidade microbiológica e teste de susceptibilidade antimicrobiana de cepas isoladas de sanduíches comercializados por ambulantes. Rev Inst Adolfo Lutz. 2010;69(4):489-96. Disponível em: http://www.ial.sp.gov.br/resources/insituto-adolfo-lutz/publicacoes/rial/10/rial69_4_completa/1319.pdf

2. Souza GC de, Santos CTB dos, Andrade AA, Alves L. Comida de rua: avaliação das condições higiênicosanitárias de manipuladores de alimentos. Cien Saude Colet. 2015;20(8):2329-38. http://dx.doi.org/10.1590/1413-81232015208.14922014

3. Okojie PW, Isah EC. Sanitary conditions of food vending sites and food handling practices of street food vendors in Benin City, Nigeria: implication for food hygiene and safety. J Environ Public Health. 2014;2014:701316. http://dx.doi.org/10.1155/2014/701316

4. Ministério da Saúde (BR). Secretaria de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre o Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 16, set. 2004. Seção 1(179):25-8.

5. Pinho MFH. Condições higiênico-sanitárias na venda ambulante de alimentos: introdução ao tema em Belém do Pará [monografia]. Belém(PA): Universidade Castelo Branco; 2008.

6. Torres SAM. Locais de preparação e comércio de cachorro-quente: avaliação higiênico-sanitária e o ponto de vista do consumidor [dissertação de mestrado]. Viçosa (MG): Universidade Federal de Viçosa;2008. Disponível em: http://www.locus.ufv.br/handle/123456789/3303

7. Pierre LT. Condições higiênico-sanitárias de alimentos prontos para o consumo comercializados por ambulantes no município de Ouro Preto-MG [dissertação de mestrado]. Belo Horizonte (MG): Universidade Federal de Minas Gerais; 2008. Disponível em: http://www.bibliotecadigital.ufmg.br/dspace/handle/1843/MAFB-7PZG7N

8. Ministério da Saúde (BR). Secretaria de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 275 de 21 de outubro de 2002. Dispõe sobre o Regulamento técnico de procedimentos operacionais padronizados aplicados aos estabelecimentos produtores/ industrializadores de alimentos e a lista de verificação das boas práticas de fabricação nesses estabelecimentos. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 23 out. 2002. Seção 1(206):126. Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/documents/10181/2718376/RDC_275_2002_COMP.pdf/fce9dac0-ae57-4de2-8cf9-e286a383f254

9. Cortese RDM, Veiros MB, Feldman C, Cavalli SB. Food safety and hygiene practices of vendors during the chain of street food production in Florianopolis, Brazil: A cross-sectional study. Food Control. 2016;62(1):178-86. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2015.10.027

10. Trafialek, J, Drosinos EH, Kolanowski W. Evaluation of street food vendors’ hygienic practices using fast observation questionnaire. Food Control. 2017;80(1):350-9. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2017.05.022 Pereira JQ, Toniato TS, São José JFB. Condições higienicossanitárias do comércio ambulante de alimentos. Rev Inst Adolfo Lutz. São Paulo, 2018;77:e.1746

11. Prefeitura Municipal de Vitória. Lei nº 6.080 de 29 de dezembro de 2003. Institui o Código de Posturas e de Atividades Urbanas do Município de Vitória. Disponível em: https://camara-municipal-da-vitoria. jusbrasil.com.br/legislacao/584037/lei-6080-03

12. Oliveira ACG, Nogueira FAG, Zanão CFP, Souza CWO, Spoto MHF. Análise das Condições do Comércio de Caldo de Cana em Vias Públicas de Municípios Paulistas. Segur Aliment Nutr. 2006;13(2):06-18. https://doi.org/10.20396/san.v13i2.1828

13. Loukieh M, Mouannes E, Jaoudeh CA, Wakim LH, Fancello F, Zeidan MB. Street foods in Beirut city: An assessment of the food safety practices and of the microbiological quality. J Food Saf. 2018;38(3):e12455. https://doi.org/10.1111/jfs.12455

14. Muyanja C, Nayiga L, Brenda N, Nasinyama G. Practices, knowledge and risk factors of street food vendors in Uganda. Food Control. 2011;22(10):1551-8. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2011.01.016

15. Monteiro MAM. Caracterização do Comércio Ambulante de Alimentos em Belo Horizonte-MG. Demetra. 2015;10(1):87-97. https://doi.org/10.12957/demetra.2015.13364

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2018 Jéssica Queiroz Pereira, Tatiana Salgado Toniato, Jackline Freitas Brilhante de São José

Downloads

Download data is not yet available.