Surplus-bread fiour: heavy and light filth
pdf (Português (Brasil))

Keywords

surplus-bread flour
heavy and light filth
ferromagnetic partieles
sand
insec
rodent hair
microscopical dctcction in

How to Cite

1.
Rodrigues RMMS, Santos MC dos, Zamboni C de Q. Surplus-bread fiour: heavy and light filth. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1990 Dec. 28 [cited 2024 May 19];50(1-2):245-9. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/35064

Abstract

A method for dctection of heavy filth (ferromagnetic particles and sand) was described and used in examination of 68 sarnples of surplus-bread fiour. Particles were found in 94,1% of bakery samples and 91,2% of industry samples. lt was found that 13,2% of samples contained sand. Recovery of light filth was made by acid hydrolysis method. It was found that 91,2% of surplus-bread flour were in unsanitary conditions, while 20,5% of samples were unfit for human consumption.

https://doi.org/10.53393/rial.1990.50.35064
pdf (Português (Brasil))

References

1. ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - Official methods of analysis of the Associatlon of Official Analytlcal Chemists. 14th ed. Washington. D.C .• A.O.A.C .• 1984. p. 890 [Tecn. 44.004).

2. IBID - (A.O.A.C. p. 899 Tecn .. 44.049)

3. IBID - (A.O.A.C. p. 900 Tecn. 44.052)

4. BRASIL - Leis. decretos. etc. - Resolução nO 12{78 da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos. Diário Oficial. Brasília, 24 jul. 1978. Seção I. pt. I. p.11613-4. Aprova as Normas Técnicas Especiais do Estado de São Paulo, revistas pela CNNPA, relativas a alimentos (e bebidas) ...

5. BRASIL - Leis. decretos, etc. - Portaria nº 1 de 4 de abril de 1986 da Divisão Nacional de Vigilância Sanitária de Alimentos do Ministério da Saúde. Diário Oficial, Brasília, 8 de abril de 1986. Seção I. p.5039. Modifica características microscópicas de farinhas e seus derivados da Resolução n2 12{78 da CNNPA.

6. CHATT. E.M. - Adventious metals in processed foods. World Rev, Nutr. Diet .• 4:141-56, 1964.

7. EL-DASH, A.A.; CAMARGO, C.O. & DIAZ. N.M. - Método Chorleywood, In: Fundamentos da Tecnologia de Panificação. São Paulo, Coordenadoria da Indústria e Comércio. s.d.• p. 157-68.

8. EL-DASH. A.A.; CAMARGO. C.O. & DIAZ, N.M. - Princípios de sanificação da indústria de panificação. In: Fundamentos da Tecnologia de Panificação. São Paulo. Coordenadoria da Indústria e Comércio. s.d.• p. 331-44.

9. SÃO PAULO - Leis. decretos. etc. - Decreto nº 12.486, de 20 de outubro de 1978. Diário Oficial. São Paulo. 21 out. 1978. p.23 (NTA 47). Aprova Normas Técnicas Especiais Relativas a Alimentos e Bebidas ...

10. SÃO PAULO - Instituto Adolfo Lutz - Normas analltlcas do Instituto Adolfo Lutz, v.l: Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 31ed. São Paulo. Imprensa Oficial do Estado. 1985. p.lI.

11. ZAMBONI, C.Q.; ALVES, I-I.I.• SPlTERI. N. & RODRIGUES. R.M.M.S. - Partículas metálicas em farinha de trigo. Rev, Inst, Adolf Lutz, 45:27-9, 1985.

12. ZAMBONI. C.Q. & ATU!, M.B. - Comparação entre métodos para pesquisa de sujidades e verificação das condições de higiene das massas alimentícias por microscopia. Rev, Inst, Adolfo Lutz. 49:11-7. 1989.

13. ZAMBO!'I, C.Q. & RODRIGUES. R.M.M.S. - Comparação entre métodos de extração de sujidades em farinha de rosca. Rev, Inst. Adolfo Lutz, 45:13-20, 1985

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1990 Revista do Instituto Adolfo Lutz

Downloads

Download data is not yet available.