Abstract
Samples of tornato paste, tomato puree and catchup were examined for higienic conditions by microscopy. Ali samples were tested by using trap flask method. It was found that 61,20/0of the tomato paste samples, 58,1% of the puree samples, and 61,8% of the catchup samples had unsatisfatory sanitary conditions for insect fragments. It was suggested that the Brazilian Alimentary Codex be modified to tolerate a minimum rate of insect fragments.
References
1. ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - Official methods of analysis of the association of official analytical chemists.. 14th ed. Washington, D.C., A.O.A.C., 1984, p.912 (Tecn.44.120).
2. BORTOLETO, E.E. & NENO, L.H. - Aspectos do abastecimento de tomate no Brasil. Inf. econ. de S. Paulo, 1, 35-38, 1980.
3. BRASIL, Leis, Decretos, etc. - Resolução nº 12/78 da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos; Diário Oficial, Brasília, 24 jul 1978, Seção II, pt 11,p.11505. Aprova as Normas Técnicas Especiais do Estado de São Paulo, revistas pela CNNPA, relativas a alimentos (e bebidas).
4. GIUDICE, M.C. - Aspectos Econômicos da Cultura do Tomateiro, Inf, Agropecuária, 6(66):3-4, jun. 1980.
5. HARRIS, K.L. - Identification of insect contaminants of foods by the micro-morphology of the insect fragments. Association of Official Agricultural Chemists, 33(3):898-933, 1980.
6. HOWARD, B.J. - Com ear worm in tomato products. Food Industry. 7:321-322, 1935.
7. SÃO PAULO, Leis, Decretos, etc. - Decreto nº 12.486 de 20 de outubro de 1978, Diário Oficial, São Paulo, 21 out 1978, p.16 e 32 (NTA 32, NTA 70). Aprova Normas Técnicas Especiais Relativas a Alimentos e Bebidas.
8. SOUTO, A.B. & GODOY, O. - Investigações sobre produtos de tomate. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 2:100-180,1942.
9. O TOMATE e sua industrialização. Mundo Agrícola. 1(1):109-114,1975.
2. BORTOLETO, E.E. & NENO, L.H. - Aspectos do abastecimento de tomate no Brasil. Inf. econ. de S. Paulo, 1, 35-38, 1980.
3. BRASIL, Leis, Decretos, etc. - Resolução nº 12/78 da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos; Diário Oficial, Brasília, 24 jul 1978, Seção II, pt 11,p.11505. Aprova as Normas Técnicas Especiais do Estado de São Paulo, revistas pela CNNPA, relativas a alimentos (e bebidas).
4. GIUDICE, M.C. - Aspectos Econômicos da Cultura do Tomateiro, Inf, Agropecuária, 6(66):3-4, jun. 1980.
5. HARRIS, K.L. - Identification of insect contaminants of foods by the micro-morphology of the insect fragments. Association of Official Agricultural Chemists, 33(3):898-933, 1980.
6. HOWARD, B.J. - Com ear worm in tomato products. Food Industry. 7:321-322, 1935.
7. SÃO PAULO, Leis, Decretos, etc. - Decreto nº 12.486 de 20 de outubro de 1978, Diário Oficial, São Paulo, 21 out 1978, p.16 e 32 (NTA 32, NTA 70). Aprova Normas Técnicas Especiais Relativas a Alimentos e Bebidas.
8. SOUTO, A.B. & GODOY, O. - Investigações sobre produtos de tomate. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 2:100-180,1942.
9. O TOMATE e sua industrialização. Mundo Agrícola. 1(1):109-114,1975.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2021 Instituto Adolfo Lutz Journal
Downloads
Download data is not yet available.