Proficiency Testing Program for iodine in refined salt organized by Adolfo Lutz Institute - São Paulo, 2014
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Refined salt.
Iodine
Proficiency Testing Program.

How to Cite

1.
Pennacino do Amaral-Mello MR, Sorrentino Minazzi Rodrigues R, Barbosa J, de Brito Rodas MA, Cardoso de Oliveira C, Fernandes Caruso MS. Proficiency Testing Program for iodine in refined salt organized by Adolfo Lutz Institute - São Paulo, 2014. Bepa [Internet]. 2015 Oct. 30 [cited 2024 Nov. 24];12(142):1-12. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/BEPA182/article/view/38138

Abstract

 This paper presents the Proficiency Testing Program for determination of  iodine in refined salt, organized in 2014 by Adolfo Lutz Institute, in São  Paulo, in order to provide a metrology tool to evaluate the performance  of the participants, especially those who support the National Program  for Monitoring Iodine in Salt. The iodized refined salt used to perform the  PEP, was considered sufficiently homogeneous and stable for proficiency  testing program. Among the thirty four participating laboratories 27 (79%)  had satisfactory performance, 3 (9%) had questionable performance,  and 4 (12%) showed unsatisfactory performance, revealing the need for  corrective actions in order to identify and correct any problems that may  have influenced the results. It is considered that the provision of Proficiency  Testing Programs for iodine in salt should be conducted more frequently in  order to assure continuous improvement of measurement procedures and  increase metrological reliability. It is expected that, with this type of action,  increase public safety in relation to the adequate intake of io dine.    

PDF (Português (Brasil))

References

Agência Nacional de Vigilância Sanitária (Anvisa). Programa Nacional para Prevenção e Controle dos Distúrbios por Deficiência de Iodo. [internet] [acesso em 04/02/2015] Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/wps/ content/Anvisa+Portal/Anvisa/Inicio/ Alimentos/Assuntos+de+Interesse/ Monitoramento+e+Pesquisa/ Programa+Nacional+para+ Prevencao+e+Controle+dos+ Disturbios+por+Deficiencia+de+Iodo/

Ministério da Saúde (BR). Resolução RDC n°130, 26 de maio de 2003. Estabelece a iodação do sal considerado próprio para consumo. Diário Oficial da União. 28 mai. 2003; Seção 1:48.

Ministério da Saúde (BR). Resolução RDC n° 23, de 24 de abril de 2013. Dispõe sobre o teor de iodo no sal destinado ao consumo humano e dá outras providências. Diário Oficial da União. 25 abr. 2013; Seção 1:55.

Agência Nacional de Vigilância Sanitária (Anvisa). Informes Técnicos Institucionais. Programa nacional garante qualidade do sal consumido no país. Rev. Saúde Públ. 2004; 38(4): 611-2.

Ministério da Saúde (BR). Portaria n° 2.362 de 01 de dezembro de 2005. Reestrutura o Programa Nacional de Prevenção e Controle dos Distúrbios por Deficiência de Iodo DDI, designado por Pró-Iodo. [internet] [acesso em 08/12/2014] Disponível em http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/ gm/2005/prt2362_01_12_2005.html

Agência Nacional de Vigilância Sanitária (Anvisa). Resultado do Monitoramento do teor de iodo no sal, ano de 2013. [internet] [acesso em 04/02/2015] Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/ connect/21ec130043ef8cd1806dc77ba72987ee/ Relat%C3%B3rio+Pro+Iodo+2013. pdf?MOD=AJPERES

Associação Brasileira de Normas Técnicas (ABNT). NBR ISO/IEC 17.043:2011. Avaliação de conformidade – Requisitos gerais para ensaios de proficiência. Rio de Janeiro, 2011. 46p.

Agência Nacional de Vigilância Sanitária (Anvisa). Instituto Adolfo Lutz (IAL). Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4a ed. Brasília: Anvisa; 2005. p. 721-2.

Thompson M et al. Iupac/ISO/AOAC. Protocolo Internacional Harmonizado para ensaios de proficiência de laboratórios analíticos (químicos). Pure Appl. Chem. 2006; 78(1):105-96. Versão traduzida. [internet] [acesso em 20/01/2015] Disponível em: www.inmetro.gov.br/credenciamento/ CT/protocoloharmonizado.pdf 1

International Organization for Standardization (ISO). ISO 13.528:2005. Statistical methods for use in proficiency testing by interlaboratorial comparisons. Geneva, Switzerland, 2005.

Ministério da Saúde. Instituto Nacional de Alimentação e Nutrição, Superintendência de Campanhas de Saúde Pública (Inan/ Sucan). Programa de Combate ao Bócio Endêmico. Brasília (DF); 1989. 30p

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2015 Márcia Regina Pennacino do Amaral-Mello, Regina Sorrentino Minazzi Rodrigues, Jamila Barbosa, Maria Auxiliadora de Brito Rodas, Camila Cardoso de Oliveira, Miriam Solange Fernandes Caruso

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...