Botulism associated with donated commercial roasted foods, in the city of São Vicente (SP) – June 2007

Authors

  • Tarcísio Soares Borges Filho Serviço de Vigilância Epidemiológica da Secretaria Municipal de Saúde de Santos
  • Janice da Silva Santos Serviço de Vigilância Epidemiológica da Secretaria Municipal de Saúde de Santos
  • Márcia Correa da Silveira Vigilância em Saúde da Secretaria Municipal de São Vicente
  • Patrícia Cardoso Departamento de Vigilância Epidemiológica da Secretaria Municipal de Saúde de São Vicente
  • Carmen Argüello Perandones Grupo de Vigilância Epidemiológica – GVE XXV Baixada Santista da Coordenadoria de Controle de Doenças da Secretaria de Estado da Saúde de São Paulo (CCD/SES-SP),
  • Monica Malaman Moreno 4Grupo de Vigilância Epidemiológica – GVE XXV Baixada Santista da Coordenadoria de Controle de Doenças da Secretaria de Estado da Saúde de São Paulo (CCD/SES-SP),
  • Florise Malvezz Grupo de Vigilância Sanitária – GVS XXV Baixada Santista (CCD/SES-SP)
  • Sandra Fernandes Lombardi Grupo de Vigilância Sanitária – GVS XXV Baixada Santista (CCD/SES-SP)
  • Ruth Estela Gravato Rowlands 6Instituto Adolfo Lutz Central (IAL/CCD/SES-SP)
  • Dulce Maria de Almeida Gomes Junqueira Central CVE, Centro de Vigilância Epidemiológica “Prof. Alexandre Vranjac” (CVE/CCD/SES-SP)
  • Nídia Pimenta Bassit Central CVE, Centro de Vigilância Epidemiológica “Prof. Alexandre Vranjac” (CVE/CCD/SES-SP)
  • Maria Bernadete de Paula Eduardo Divisão de Doenças de Transmissão Hídrica e Alimentar (DDTHA/CVE/CCD/SES-SP)

Keywords:

botulism, foodborne botulism, commercial food, food safety, epidemiologic surveillance

Abstract

Foodborne botulism is a severe neuroparalytic disease caused by the ingestion of food containing preformed Clostridium botulinun neurotoxin, usually caused by canned vegetables, fruits or meat, generally in homemade products. We report the findings of the botulism case investigation that occurred in June 2007, in the city of São Vicente (SP), associated  to the ingestion of commercial donated roasted foods. Botulinun toxin was detected in a serum sample from the patient. Based on clinical features therapeutic antitoxin was promptly administrated to the patient. Educational and sanitary measures were implemented to prevent new cases.

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References

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Published

2007-10-31

How to Cite

1.
Soares Borges Filho T, da Silva Santos J, Correa da Silveira M, Cardoso P, Argüello Perandones C, Malaman Moreno M, Malvezz F, Fernandes Lombardi S, Gravato Rowlands RE, de Almeida Gomes Junqueira DM, Pimenta Bassit N, de Paula Eduardo MB. Botulism associated with donated commercial roasted foods, in the city of São Vicente (SP) – June 2007. Bepa [Internet]. 2007 Oct. 31 [cited 2024 May 19];4(46):4-8. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/BEPA182/article/view/39019

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