Aflatoxina M1 em queijo prato e parmesão determinada por coluna de imunoafinidade e cromatografia líquida
PDF

Palavras-chave

queijo; aflatoxina M1; coluna de imunoafinidade; CLAE.

Como Citar

1.
Prado G, S. de Oliveira M, P. de Carvalho E, Veloso T, A. F. de SOUSA L, F. Cardoso AC. Aflatoxina M1 em queijo prato e parmesão determinada por coluna de imunoafinidade e cromatografia líquida. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 29º de abril de 2001 [citado 6º de maio de 2024];60(2):147-51. Disponível em: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/35875

Resumo

Produtos derivados de leite, como o queijo, podem estar contaminados com aflatoxina M1 (AFM1) quando o gado leiteiro consome ração contendo aflatoxina B1 (AFB1). Amostras de queijo tipo prato e tipo parmesão ralado foram coletadas na cidade de Belo Horizonte pela Vigilância Sanitária de Minas Gerais – Brasil. Foi obtido um extrato purificado através de extração com diclorometano, seguido de lavagem com n-hexano e purificação em coluna de imunoafinidade. A quantificação da AFM1 foi feita por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE) usando detetor de fluorescência. AFM1 foi detectada em todas as marcas de queijo tipo prato analisadas, em uma faixa de  concentração de 0,02 a 0,54 ng/g e média de 0,15 ng/g. Em queijo ralado, tipo parmesão, AFM1 foi detectada em 13 das 14 marcas de amostras analisadas (93%), em faixa de concentração de 0,04 a 0,30 ng/g e média de 0,14 ng/g.

https://doi.org/10.53393/rial.2001.60.35875
PDF

Referências

1. Bakirci, I. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in milk and milk products produced in Van province of Turkey. Food Control, 12:47-51, 2001.

2. Baldissera, M.A. et al. Aflatoxinas, ocratoxina A e zearalenona em grãos e rações para consumo animal no sul do Brasil. Ciênc. Tecnol.
Aliment., 12:77-82, 1992.

3. Barbieri, G. et al. Aflatoxin M1 in Parmesan cheese: HPLC determination. J. Food Sci., 59:1313-1331, 1994.

4. Barrios, M.J. et al. Occurrence of aflatoxin M1 in cheeses from the south of Spain. J. Food Prot., 59:898-900, 1996.

5. Dragacci, S.; Fremy, J.M. Application of immunoaffinity column cleanup to aflatoxin M1 determination and survey in cheese. J. Food Prot., 59:1011-1013, 1996.

6. Dragacci, S.; Fremy, J.M. Contamination du lait par l‘aflatoxine M1. Résultats de quinze années de surveillance. Sci. Aliments., 13:711-722, 1993.

7. Dragacci, S. et al. Use of immunoaffinity chromatography as a purification step for the determination of aflatoxin M1 in cheeses. Food Addit. Contam., 12:59-65, 1995.

8. El-Nezami, H.S. et al. Aflatoxin M1 in human breast milk samples from Victoria, Australia and Thailand. Food Chem. Toxicol., 33:173- 179, 1995.

9. FAO (Food and Agricultural Organization of The United Nations). Worldwide regulations for mycotoxins. 1995. A compedium. n.64, 45p.
Rome, 1996.

10. Fernandes Oliveira, C.A. et al. Immunochemical assessment of aflatoxin M1 in milk powder consumed by infants in São Paulo, Brazil.
Food Addit. Contam., 14:7-10, 1997.

11. Fonseca, H.; Del Nery, H.; Silveira Filho, S. Teor de aflatoxina M1 no leite de vacas alimentadas com farelo de amendoim tóxico. O solo, 66: 33-40, 1974.

12. Galvano, F.; Galofaro, V.; Galvano, G. Occurrence and stability of aflatoxin M1 in milk and milk products; a worldwide review. J. Food Prot., 59:1079-1090, 1996.

13. Hassanin, N.I. Stability of aflatoxin M1 during manufacture and storage of yoghurt-cheese and acidified milk. J. Sci. Food Agric., 65:31-34, 1994.

14. Horwitz, W.; Albert, R. The reliability of aflatoxin assays. Quart. Bull. Assoc. Food and Drug Off. United States, 46:14-24, 1982.

15. Karaioannoglou, P.; et al. Triantafillou, J. Milchwissenschaft, 44:746-748, 1989.

16. López, C. et al. Distribution of aflatoxin M1 in cheese obtained from milk artificially contaminated. Int J. Food Microbiol., 64:211-215, 2001.

17. López-Diaz, T.M. et al. Mycotoxins in two Spanish cheese varieties. Int. J. Food Microbiol., 30:391-395, 1996.

18. Pietri, A.; Bertuzzi, T.; Bertuzzi, P.; Piva, G. Aflatoxin M1 occurrence in samples of Grana Padano cheese. Food Addit. Contam., 14:341-344, 1997.

19. Piva, G.; Pietri, A.; Galazzi, L.; Curto, O. Aflatoxin M1 in occurrence in dairy products marketed in Italy. Food Addit. Contam., 5:133-139, 1987.

20. Prado, G. et al. Ocorrência de aflatoxina M1 em Belo Horizonte – Minas Gerais/Brasil – agosto/98 a abril/99. Ciênc. Tecnol. Aliment., 19:420-423, 1999.

21. Prado, G. et al. Aflatoxin M1 in samples of “Minas” cheese commercialized in the city of Belo Horizonte – Minas Gerais/Brazil. Ciênc. Tecnol. Aliment., 20:398-400, 2000.

22. Saad, A.M.; Abdelgadir, A.M.; Moss, M.O. Exposure of infants to aflatoxin M1 from mothers breast milk in Abu Dhabi, UAE. Food Addit. Contam., 12:255-261, 1995.

23. Sabino, M.; Purchio, A.; Zorzetto, M.A.P. Variations in the levels of aflatoxin in cows milk consumed in the city of São Paulo, Brazil. Food Addit. Contam., 6:312-326, 1989.

24. Saitanu, K. Incidence of aflatoxin M1 in Thai milk products. J. Food Prot., 60:1010-1012, 1997.

25. Smith, J.E. et al. Role of mycotoxins in human and animal nutrition and health. Nat. Toxíns, 3:187-192, 1995.

26. Souza, S.V.C.; Vargas, E.A.; Junqueira, R.G. Eficiência de um kit de ELISA na detecção e quantificação de aflatoxina M1 em leite e investigação da ocorrência no estado de Minas Gerais. Ciênc. Tecnol. Aliment., 19:401- 405,1999.

27. Sylos, C.M.; Amaya, D.R. Estudo comparativo de métodos para determinação de aflatoxina M1. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 56:87-97, 1996.

28. Sylos, C.M.; Rodriguez-Amaya, D.B.; Carvalho, P.R.N. Occurrence of aflatoxin M1 in milk and dairy products commercialized in Campinas, Brazil. Food Addit. Contam., 13:169-172, 1996.

29. Tuinstra, L.G.M.; Roos, A.H.; Van Trup, J.M.P. Liquid chromatography determination of aflatoxin M1 in milk powder using
immunoaffinity columns for cleanup: interlaboratory study. J.A.O.C. Int., 76:1248-1254, 1993.

30. Van Egmond, H.P. Current situation on regulations for mycotoxins. Overview of tolerances and status of standard methods of sampling and analysis. Food Addit. Contam., 6:139-188, 1989.

31. Veldman, A. et al. Carry-over of aflatoxin from cows’ food to milk. Anim. Prod., 55:163-168, 1992.

32. WHO (World Health Organization). Mycotoxins. Geneva: UNEP/WHO, 1979. 127p.(Environmental Health Criteria 11).

33. Zarba, A. et al. Aflatoxin M1 in human breast milk from The Gambia, West Africa, quantified by combined monoclonal antibody immunoaffinity chromatography and HPLC. Carcinog., 13:891- 894, 1992.
Creative Commons License
Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Guilherme Prado, Marize S. de Oliveira, Eliana P. de Carvalho, Thaís Veloso, Leandro A. F. de SOUSA, Ana Cristina F. Cardoso

Downloads

Não há dados estatísticos.