Sanitary profile of fresh beef commercialized in supermarkets
PDF (Português (Brasil))

Keywords

microbiological analysis
fresh meat
sanitary conditions

How to Cite

1.
Matos V de SR, Gomes APP, Santos VA dos, Freitas F, Silva I de MM da. Sanitary profile of fresh beef commercialized in supermarkets. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2012 Jan. 1 [cited 2024 May 19];71(1):187-92. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32411

Abstract

This study assessed the quality of fresh beef sold in supermarkets. Twenty establishments registered in the Municipal Sanitary Surveillance were selected, and a check list based on Brazilian legislation was applied. In eight supermarkets, microorganisms were counted, through rapid technique, in fresh meat samples and in those from manipulators’ hands and bench. All the analyzed supermarkets were in disagreement with the legislation; and in 55% the meat was stored at temperature above the limit (7° C) recommended by legislation. Bacteria were detected in meat samples from 3.1 × 104 to 1 × 102 UFC/g and from 2,0 × 10 to < 102 UFC/g for total coliforms and Escherichia coli, respectively, and from 2.0 × 10 to 3.7 × 104 UFC/cm2 for total coliforms and from < 10 to 7.0 × 10 UFC/cm2 for Escherichia coli in bench samples. The bacteria ranged from 6.0 × 102 to 2.9 × 104 UFC/hand and from < 10 to 2.8 × 103 UFC/hand for total coliforms counts and Staphylococcus aureus, respectively, in manipulators’ hands samples. Failures in Good Manufacturing Practices were observed in all supermarkets, exposing the products to microbial contamination, which affected on the food quality.
https://doi.org/10.53393/rial.2012.71.32411
PDF (Português (Brasil))

References

1. Cardoso L, Araújo WMC. Parâmetros de qualidade em carnes comercializadas no Distrito Federal no período de 1997-2001. Rev Hig Aliment. 2003;17:12-8.

2. Roça RO, Serrano AM. Abate de bovinos: alterações microbianas da carcaça. Rev Hig Aliment. 1995;35(9):8-11.

3. Mendonça CR, Granada GG. Coliformes em açougues de Pelotas-RS. Rev Bras Agrociênc. 1999;5(1):75-6.

4. Lundgren PU, Silva JA, Maciel JF, Fernandes TM. Perfil da qualidade higiênico-sanitária da carne bovina comercializada em feiras livres e mercados públicos em João Pessoa/PB-Brasil. Alim Nutr. 2009;20(1):113-9.

5. Abcz. Expogenética: supermercados apostam na carne bovina certificada para aumentar vendas. [acesso 2011 jun 2]. Disponível em: [http://www.abcz.org.br/noticias/3314, 2009].

6. Santo Antônio de Jesus. Prefeitura Municipal de Santo Antônio de Jesus. Departamento de Vigilância à Saúde. Vigilância Sanitária. 2010.

7. Brasil. Ministério da Saúde. Resolução RDC n. 275, de 21 de outubro de 2002. Dispõe sobre o regulamento técnico de procedimentos operacionais padronizados aplicados aos estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos e a lista de verificação das boas práticas de fabricação em estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos. Diário Oficial [da] União. Brasília, 06 nov 2002.

8. Brasil. Ministério da Saúde. Resolução RDC n. 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre o regulamento técnico de boas práticas para serviços de alimentação. Diário Oficial [da] União. Brasília. [acesso 2010 set 13]. Disponível em: [http://e-legis.anvisa.gov.br/leisref/public/showAct.php?id=100].

9. Silva Jr. EA. Manual de controle higiênico sanitário em alimentos. São Paulo: Livraria Varela; 2007.

10. Brasil. Resolução n. 196, de 10 de outubro de 1996. Diretrizes e normas regulamentadoras de pesquisa envolvendo seres humanos. Diário Oficial [da] União Brasília, 16 out 1996, n. 201.

11. Oliveira S, Silva JA, Maciel JF, Aquino JS. Avaliação das condições higiênico-sanitárias de carne bovina comercializada em supermercados de João Pessoa. Alim Nutr. 2008;19(1):61-6.

12. Soto FRM, Risseto MR, Cazolla CPB, Alves LCR, Balian SC, Maldonado AG, et al. Proposta e análise crítica de um protocolo de inspeção e de condições sanitárias em supermercados do município de Ibiúna- SP. Rev Bras Epidemiol. 2006:9(2):235-41.

13. Brasil. Ministério da Saúde. Resolução RDC n. 12, de 2 de janeiro de 2001. Aprova o regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, 10 jan 2001, Seção 1, n. 7-E, p. 45-53.

14. Oliveira MM, Brugnera DF, Mendonça AT, Piccoli RH. Condições higiênico-sanitárias de máquinas de moer carne, mãos de manipuladores e qualidade microbiológica da carne moída. Ciênc Agrotec. 2008;32(6):1893-8.

15. Harrigan WF, McCance ME. Laboratory methods in food and dairy microbiology. Londres: Academic Press; 1976.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2012 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.