Evaluation of the microbiological and nutritional quality of hot dog sausage
PDF (Português (Brasil))

Keywords

emulsified meat product
coagulase positive Staphylococcus
public health

How to Cite

1.
Oliveira DF de, Coelho AR, Silveira Junior JF, Braghini F, Bravo CEC, Tonial IB. Evaluation of the microbiological and nutritional quality of hot dog sausage. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2012 Dec. 1 [cited 2024 Jul. 22];71(4):733-6. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32491

Abstract

Demanding for foods of rapid and easy preparation, and also with adequate nutritional potential has favored to increase the consumption and the industrialization of emulsified meat product and among them the sausage. Aiming at assessing the quality of these products, the physical-chemical and microbiological analyses were performed in different brands of sausages commercialized in bulk. Of the analyzed samples, 58.33% showed coagulase positive Staphylococcus counting higher than the limit allowed by the legislation in force. The physical-chemical analysis showed that in 50% of tested sausage brands the protein, total carbohydrates and starch contents were in disagreement with the values established by the legislation. It was also found that 25.00% of the analyzed brand showed the fat contents above the permitted values.
https://doi.org/10.53393/rial.2012.71.32491
PDF (Português (Brasil))

References

1. Ortigoza SAG. Alimentação e saúde: as novas relações espaço-tempo e suas implicações nos hábitos de consumo de alimentos. Curitiba: Editora UFPR; 2008. v.1.

2. Tavares TM, Serafini AB. Carnes de hambúrgueres prontas para consumo: Aspectos legais e riscos bacterianos. Rev Patol Trop. 2006;35(1):17-23.

3. Bogusz Junior S, Santos JS, Xavier AAO, Weber J, Leães FL, Costabeber I. Contaminação por compostos organoclorados em salsichas hot-dog comercializadas na cidade de Santa Maria (RS), Brasil. Cienc Rural. 2004;34(5):161-7.

4. Datamark. Carne industrializada/Salsichas. [acesso 2012 mar 02]. Disponível em: [http://www.brazilfocus.com/newbrazilfocus/ASP/bf/yearlypd/ys00861.asp].

5. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa no 4, de 31 de março de 2000.Regulamentos técnicos de identidade e qualidade de carne mecanicamente separada, de mortadela, de linguiça, de salsicha. DiárioOficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília (DF); 5 abr 2000; Seção I: 6-10.

6. AOAC. Associattion of Official Analytical Chemists. Official methods of analysis. 16.ed. Washington: DL; 1997.

7. Bligh EG, Dyer WJ. A rapid method of total lipid estraction and purification. Can J Biochem Cell Biol. 1959;37:911-7.

8. Instituto Adolfo Lutz (São Paulo − Brasil). Métodos físico-químicos para análise de alimentos: normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz. 4.ed. Brasília: ANVISA; 2005.

9. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 20, de 21 de julho de 1999. Regulamento de métodos para controle de produtos cárneos e seus ingredientes – métodos físico-químicos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília (DF); 9 set 1999; Seção I:29.

10. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 62, de 26 de agosto de 2003. Oficializa os Métodos Analíticos Oficiais para Análises Microbiológicas para Controle de Produtos de Origem Animal e Água. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília (DF); 18 set 2003.

11. STatsoft Inc. Statistica data analysis system version 7.0. 1.ed.Tulsa: Statsoft Inc.; 2004.

12. Mariath AB, Grillo LP, Silva RO, Schmitz P, De Campos IC, Medina JRP, et al. Obesidade e fatores de risco para o desenvolvimento de doenças crônicas não transmissíveis entre usuários de unidade de alimentação e nutrição. Cad Saúde Públ. 2007;23(4):897-905.

13. Kawaiti FY, Haguiwara MMH, Lemos ALSC, Miyagusku L, Yamada EA, Andrade JC, et al. Elaboração de produtos cárneos embutidos com carne de ovelha de descarte. Anais. Programa Institucional de Bolsas de Iniciação Científica (PIBIC); 2010. p.01-9.

14. Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução − RDC nº 12, de 2 de janeiro de 2001. Aprova o Regulamento Técnico sobre Padrões Microbiológicos para Alimentos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília (DF); 10 jan 2001; Seção I(7-E):45-53.

15. Martins LL, Santos IF, Franco RM, Oliveira LAT, Bezz J. Avaliação do perfil bacteriológico de salsichas tipo “hot dog” comercializadas em embalagens a vácuo e a granel em supermercados dos municípios Rio de Janeiro e Niterói, RJ/Brasil. Rev Inst Adolfo Lutz. 2008;67(3):123-35.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2012 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.