Chemical, physical and sensorial characteristics of canned anchovy (Engraulis anchoita) preserved in tomato sauce
PDF (Português (Brasil))

Keywords

preserved food
food composition
quality control
acceptability

How to Cite

1.
Colembergue JP, Carbonera N, Espirito Santo MLP. Chemical, physical and sensorial characteristics of canned anchovy (Engraulis anchoita) preserved in tomato sauce. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2011 Apr. 1 [cited 2024 Jul. 3];70(4):522-7. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32509

Abstract

This study was conducted to evaluate the canning process of anchoita (Engraulis anchoita), the chemical and quality features and the acceptability of canned anchovy preserved in tomato sauce. The analyzed product was the anchoita caught in the south coast of the Rio Grande do Sul, preserved in concentrated tomato sauce and canned in tinplate cans. The analyses were performed by determining the proximal composition, Kreiss test, energetic value, commercial sterility test, yield of canned contents, and the acceptance testing by hedonic scale. The moisture, protein, fat, and ash contents were 74.2%, 19.3%, 3.8%, 2.3%, respectively, and one of the three analyzed lots showed positive Kreiss test. The energetic value of the anchoita was 112.7 kcal/100 g. In the commercial sterility test, all of the product lots were in compliance with the legislation. In the evaluation of yields and sensory quality, the canned fish showed more than 50% of solid contents in relation to the total amount and the acceptability rate was of 89.9%, respectively. The samples evaluated in this study have showed that the canned fish are in accordance with the legislation in force, and it consumption was well accepted by 51 tasters.

https://doi.org/10.53393/rial.2011.v70.32509
PDF (Português (Brasil))

References

1. Moreira RT. Desenvolvimento de embutido emulsionado de tilápia (Oreochromis niloticus L.) estabilizado com hidrocolóides [tese de doutorado]. Campinas (SP): Universidade Estadual de Campinas; 2005.

2. Brasil. Ministério da Pesca e Aquicultura. Estatística da pesca e aquicultura. 2010. [acesso 2011 Fev 25]. Disponível em: [http://www.mpa.gov.br/#info-estatistica/estatistica-da-pesca-e-aquicultura].

3. Monraia C, Loja F, Ribeiro J, Garcez MG. Código de boas práticas de conservas de sardinha e do tipo sardinha. Lisboa : Associação da Indústria Alimentar pelo Frio; 2006.

4. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Portaria [da] Secretaria de Defesa Agropecuária n° 63, de 13 de novembro de 2002. Regulamento técnico de identidade e qualidade de conserva de peixes. [acesso 2010 Set 2]. Disponível em: [http://gipescado.com.br/legis_mapa/peixes_conserva_anexoI.pdf ].

5. Ogawa M, Maia EL. Manual de Pesca: Ciência e Tecnologia do Pescado. São Paulo: Varela; 1999.

6. Sanchéz RP. Patrones de distribuición espacio-temporal de los estadios embrionarios y larvales de la anchoíta (Engraulis anchoita Hubbs & Marini) a micro e macroescala, su relación com la supervivencia y el reclutamiento. [tesis de doctorado]. Buenos Aires: Universidad de Buenos Aires; 1995.

7. Castello JP. Pelagic Teleosts. In: Seeliger U, Odebrecht C, Castello JP, editors. Subtropical convergence environments: the coast and sea in the Southwestern Atlantic. Springer-Verlag, Berlin, Heidelberg, New York: Springer; 1997.

8. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento - MAPA. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Laboratório Nacional de Referência Animal (LANARA). Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes. II – Métodos Físico-Químicos. Brasília (DF): Laboratório Nacional de Referência Animal; 1981.

9. Association of Official Analytical Chemists - AOAC. Official methods of analysis. 16a edition, v. 2, Arlington: AOAC; 1995.

10. Instituto Adolfo Lutz (São Paulo - Brasil). Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4ª ed. [1ª ed. digital]. São Paulo (SP): Instituto Adolfo Lutz; 2008. [acesso...]. Disponível em: [http://www.ial.sp.gov.br/index.php?option=com_remository&Itemid=7&func=select&orderby=1&Itemid=7].

11. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - ANVISA. Resolução RDC n° 360, de 23 de dezembro de 2003. Regulamento técnico sobre rotulagem nutricional de alimentos embalados. Brasília (DF): ANVISA; 2003B.

12. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - ANVISA. Instrução Normativa n°62, de 26 de agosto de 2003. Métodos analíticos oficiais para análises microbiológicas para controle de produtos de origem animal e água. Brasília (DF): ANVISA, 2003A.

13. Gularte MA. Manual de Análise Sensorial de Alimentos. Pelotas (RS): Editora e Gráfica Universitária PREC – UFPel; 2009.

14. Tarley CRT, Visentainer JV, Matsushita M, Souza NE. Proximate composition, cholesterol and fatty acids profile of canned sardines (Sardinella brasiliensis) in soybean oil and tomato sauce. Food Chem. 2004;88:1-6.

15. Akande GR, Emokpae AO, Towuru ET, Ogbonna C, Ajayi A. Proximate composition, microbiological and sensory evaluation of canned skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) stored at ambient and accelerated temperatures. In: Proceedings ; FAO Fisheries Report (FAO), n° 400 (Suppl.); Expert Consultation on Fish Technology in Africa, Abidjan (Cote d'Ivoire). Rome: FAO, Fishery Industries Div.; 1989, p. 309-315.

16. Huss HH. Garantia da qualidade dos produtos da pesca: Documento Técnico sobre as Pescas. Roma: FAO; 1997 [acesso 2010 Nov 25]. Disponível em: [http://www.fao.org/docrep/003/T1768P/T1768P00.HTM].

17. Brasil. Ministério da Saúde. Resolução RDC nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Aprova o Regulamento Técnico sobre Padrões Microbiológicos para Alimentos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 10 jan. 2001.

18. Almeida DT, Nunes IL, Andrade LL. Técnica Dietética I. Aula Prática de Mensuração de Alimentos, Universidade Federal da Bahia; 2007. [acesso 2010 Nov 26]. Disponível em: [http://www.dieteticai.ufba.br/Temas/PESOS%20MEDIDAS/Aula_Pr%C3%A1tica_Mensura%C3%A7ao_alimentos.pdf].

19. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento - MAPA. Portaria SDA n°37, de 14 de fevereiro de 2011. Regulamento técnico de identidade e qualidade de conserva de peixes. [acesso 2011 Fev 22]. Disponível em: [http://anfip.datalegis.inf.br/view/txato.php?KEY=&WORD=&TIPO=POR&NUMERO=00000037&SEQ=000&ANO=2011&ORGAO=SDA/MAPA&TIPITEM=&DESITEM=].

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2011 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.