Survey of pesticide residues in rice and beans and its contribution to prevention of human health risks of consumers
PDF (Português (Brasil))

Keywords

pesticide residues
public health
inspection
gas chromatography
rice
beans

How to Cite

1.
Lemes VRR, Kussumi TA, Nakano VE, Rocha SB, Oliveira MCC de, Rodrigues MP, Ribeiro JIA. Survey of pesticide residues in rice and beans and its contribution to prevention of human health risks of consumers. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2011 Feb. 1 [cited 2024 May 17];70(2):113-21. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32560

Abstract

This study was conducted to determine the pesticide residues in rice and beans, the basic cereals in Brazilian eating habits, and to estimate the risk to public health. The cereals samples were collected by São Paulo Sanitary Surveillance (Paulista Program for Food Analysis Control). Pesticide residues were analyzed by multiresidue methodology in 44 rice samples and 44 beans samples. Pesticide residues were found in 26 (59%) rice samples and 11 (25%) in beans samples from 0.05 to 0.1 mg/kg, being within the maximum residue levels. The main residues found were propiconazole in rice and procymidone in beans. The estimated health risks by exposure to propiconazole through rice intake corresponded to 0.15 e 0.58% of the acceptable daily intake (ADI) and exposure to procymidone by beans intake was 0.02 e 0.1% of ADI for adult and children populations, respectively. The other active ingredients had no pesticide residues within or at values greater than the used methodology detection limit.

https://doi.org/10.53393/rial.2011.v70.32560
PDF (Português (Brasil))

References

1. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA, Agência de Informação Embrapa, CNPTIA. Cultivos Arroz. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/arroz/Abertura.html].

2. Companhia Nacional de Abastecimento - CONAB. Acompanhamento da safra brasileira: Grãos. Safra 2010/2011. Quarto levantamento. Janeiro 2011, Brasília. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://www.conab.gov.br/OlalaCMS/uploads/arquivos/11_01_06_08_41_56_boletim_graos_4o_lev_safra_2010_2011.pdf].

3. Gomes AS et al. Cultivo do Arroz Irrigado no Brasil, Importância Econômica, Agrícola e Alimentar do Arroz. Sist Prod. 2005; 3. In: Gomes AS et al. Cultivo de arroz irrigado no Brasil. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Arroz/ArrozIrrigadoBrasil/cap01.htm].

4. Abreu AFB. Cultivo do Feijão da Primeira e Segunda Safras na Região Sul de Minas Gerais, Introdução e Importância Econômica. Sist Prod. 2005; 6. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Feijao/FeijaoPrimSegSafraSulMG/index.htm].

5. Machado JLA. Feijão: O Alimento do Povo. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://www.cifeijao.com.br/index.php?p=artigo&idA=103].

6. Aidar H. Feijão, Sistemas de Produção, Cultivo do feijoeiro comum. Sist Prod. 2003; 2. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Feijao/CultivodoFeijoeiro/index.htm].

7. Ferreira CM. Sustentabilidade de sistemas de produção de grãos: caso do arroz de terras altas [tese de doutorado]. Brasília (DF): Universidade de Brasília; 2007.

8. Paula Jr TJ, Venzon M. 101 Culturas. Manual de Tecnologias Agrícolas. Belo Horizonte (MG): Epamig; 2007.

9. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA. Arroz e feijão, composição nutricional. [acesso 2011 jun 31]. Disponível em: [http://www.cnpaf.embrapa.br/parperfeito/feijao/composicao.htm].

10. Pereira RC. Feijão com arroz: a combinação perfeita. Rev Saúde [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://saude.abril.com.br/edicoes/0294/nutricao /conteudo_266006.shtml].

11. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2008-2009 (POF). Tabela 1.4 - Aquisição alimentar domiciliar per capita anual, por Unidades da Federação, segundo os produtos - Região Sudeste - período 2008-2009. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/populacao/condicaodevida/pof/2008_2009_aquisicao/tabelas_pdf/tab14.pdf].

12. Alonço AS et al. Cultivo do Arroz Irrigado no Brasil, Uso de Agrotóxicos. Sist Prod. 2005; 3. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Arroz/ArrozIrrigadoBrasil/cap14.htm].

13. Klaassen CD. Casarett and Doull’sToxicology: The Basic Science of Poisons. 7th ed. New York: McGraw-Hill Companies; 2008.

14. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RE nº 165, de 29 de agosto de 2003. Determina a publicação do “Índice das monografias dos ingredientes ativos de agrotóxicos, domissanitários e preservantes de madeira”, cujo emprego encontra-se autorizado conforme descrito no Anexo I. Diário Oficial [da] Republica Federativa do Brasil, Brasília DF, 02 set 2003. p.48-50 e atualizações. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://portal.anvisa.gov.br/wps/portal/anvisa/anvisa/home/agrotoxicotoxicologia/!ut/p/c5].

15. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (Brasília, Brasil). Programa de Análise de Resíduos de Agrotóxicos em Alimentos (PARA). Relatório de Atividades de 2001-2007. Gerência Geral de Toxicologia. Brasília (DF): ANVISA; 16 jun 2008; 21p. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/587f64804745787985d4d53fbc4c6735/relatorio+2001+2007.pdf?MOD=AJPERES].

16. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (Brasília, Brasil). Programa de Análise de Resíduos de Agrotóxicos em Alimentos (PARA). Nota Técnica para divulgação dos resultados do PARA de 2008. Gerência Geral de Toxicologia. Brasília (DF): ANVISA; 15 abr 2009; 12p. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/c66e25804067a87e8345eb137b78f2dc/nota+tecnica+-+resultados+para+2008.pdf?MOD=AJPERES].

17. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (Brasília, Brasil). Programa de Análise de Resíduos de Agrotóxicos em Alimentos (PARA). Relatório de Atividades de 2009. Gerência Geral de Toxicologia. Brasília (DF): ANVISA; 22 jun 2010; 22p. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/d214350042f576d489399f536d6308db/RELAT%C3%93RIO+DO+PARA+2009.pdf?MOD=AJPERES].

18. Food and Agriculture Organization of the United Nations. World Health Organization. Food Standards Programme. Codex Alimentarius Commission. Pesticide Residues in Food. Methods of Analyses and Sampling. 2nd ed. 2000: 2(A), Part.1.

19. Centro de Vigilância Sanitária (CVS). Programa Paulista de Análise Fiscal de Alimentos 2009. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://www.cvs.saude.sp.gov.br/pdf/pp2009.pdf ].

20. São Paulo. Secretaria de Estado da Saúde. Centro de Vigilância Sanitária. Portaria nº 21, de 28 de novembro de 2003. Aprova o regulamento técnico de procedimentos operacionais padronizados para análise fiscal de alimentos. Diário Oficial [do] Estado de São Paulo, São Paulo, SP, 29 nov. 2003. [acesso 2011 Mai 31]. Disponível em: [http://www.cvs.saude.sp.gov.br/download.asp?tipo=zip&arquivo=03pcvsial.zip].

21. Inspectorate for Health Protection, Ministry of Public Health, Welfare and Sports, The Hague/Rijswijk, The Netherlands. Analytical methods for pesticide residue in foodstuffs. 6ª ed. Netherlands; 1996. Part 1 - Multiresidue methods.

22. Instituto Adolfo Lutz (São Paulo - Brasil). Resíduos de Pesticidas. In: Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. 4ª ed. Brasília (DF): ANVISA; 2005. p. 683-701.

23. Instituto Nacional de Metrologia, Normalização e Qualidade Industrial - INMETRO. Orientações sobre validação de Métodos de Ensaios Químicos. DOC-CGCRE-008. Revisão 02. Brasília (DF): INMETRO; 2007.

24. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução da Diretoria Colegiada RDC nº 216, de 15 de dezembro de 2006. Estabelece parâmetros mínimos para validação de método analítico para estudos de resíduos de agrotóxicos e afins em produtos de origem vegetal e em cogumelos in naturadestinados ao consumo humano e/ou animal. Diário Oficial [da] Republica Federativa do Brasil, Brasília DF, 21 ago 2006. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://www.brasilsus. com.br/legislacoes/rdc/16887-216.html].

25. Toledo HHB et al. Manual de Procedimentos: Estudo dos Resíduos em Plantas, Parte A. Associação GARP; 2002.

26. European Commission. National Food Administration. Method Validation and Quality Control Procedures for Pesticide Residues Analysis in Food and Feed. Document nº SANCO/10684/2009 (01/01/2010). [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://www.crl-pesticides.eu/library/docs/allcrl/AqcGuidance_Sanco_2009_10684.pdf]

27. United States Department of Agriculture, Agricultural Marketing Service, Science & Technololy, Pesticide Date Program. PDP-QC: Chemical Compounds, PDP Commodity Grouping, Method Validation and Quality Control; Rev.1. 2010. [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://www.ams.usda.gov/AMSv1.0/getfile?dDoc Name=STELPRDC5077864].

28. The Food and Environment Research Agency - FERA. Food Analysis Performance Assessment Scheme (FAPAS). [acesso 2011 mai 31]. Disponível em: [http://www.fapas.com/proficiency-testing-schemes/fapas/].

29. São Paulo. Secretaria de Estado da Saúde. Centro de Vigilância Sanitária. Comunicado Conjunto CVS/IAL nº 01/03, de 15/01/2003. Resultado do Programa de Análise Fiscal de Alimentos – Programa Paulista 2002. Diário Oficial [do] Estado de São Paulo. São Paulo, SP, 01 fev. 2003. Seção I, Suplemento.

30. Souza MV. Resíduos de agrotóxicos ditiocarbamatos e organofosforados em alimentos consumidos no restaurante universitário UnB: Avaliação da exposição humana [dissertação de mestrado]. Brasília (DF): Universidade de Brasília; 2006.

31. Otake T, Aoyagi Y, Yarita T. Multiresidue analysis and monitoring of pesticides in rice by pressurized liquid extraction. J Environ Sci Health B. 2009; 44(5):423-7.

32. Lee SJ, Park HJ, Kim W, Jin JS, Abd El-Atya M, Shin SC. Multiresidue analysis of 47 pesticides in cooked wheat flour and polished rice by liquid chromatography with tandem mass spectrometry. Biom Chromat. 2009;23(4):434-42.

33. Kobayashi M, Takano I, Tamura Y, Tomizawa S, Teteichi Y, Sakai N et al. Survey of pesticide residues in rice (April, 1995 March, 2005). J Food Hyg Soc Jpn. 2007;48(2):35-40.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2011 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.