Physical-chemical analysis of honeys from africanized and native bees
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Apis mellifera L.
Scaptotrigona bipunctata H.
quality control

How to Cite

1.
Oliveira ENA de, Santos D da C. Physical-chemical analysis of honeys from africanized and native bees. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2011 Feb. 1 [cited 2024 May 18];70(2):132-8. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32562

Abstract

This study aimed at performing the comparative analysis on the physical-chemical composition between the honey from Africanized bees (Apis mellifera L.) and the honey from stingless bees (Scaptotrigona bipunctata H.). The S. bipunctata honeys were collected in Mauriti-CE and the A. mellifera honeys were from Limoeiro do Norte-CE. The parameters analyzed were: hydroxymethylfurfural, solid insoluble in water, reducing sugars, apparent sucrose, ash, acidity, moisture, pH and Brix. The results were examined by analysis of variance (ANOVA), and the comparison of the means was done by Tukey test at 5% probability. The honeys samples showed significant differences in some parameters, especially on moisture, reducing sugars and hydroxymethylfurfural. The pH was the unique parameter which showed no statistically significant difference. This study evidenced the need in implementing a specific legislation to deal with the quality of the honey from native bees, since significant differences were observed in some physiochemical parameters in the analyzed samples.

https://doi.org/10.53393/rial.2011.v70.32562
PDF (Português (Brasil))

References

1. Rossi NF, Martinelli LA, Lacerda THM, Camargo PB, Victória RL. Análise da adulteração de méis por açúcares comerciais utilizando-se a composição isotópica de carbono. Cienc Tecnol Aliment. 1999; 19(2):199-200.

2. White Júnior JW. Honey. Adv Food Res. 1978; 22:287-374.

3. Carvalho CAL, Azeredo MAA, Beser LB. Mel de abelha sem ferrão: contribuição para a caracterização físico-química. Cruz das Almas: Universidade Federal da Bahia/SEAGRI-BA, 2005.

4. Souza BA, Carvalho CAL, Sodre GS, Marchini LC. Características físico-químicas de amostras de mel de Melipona asilvai(Hymenoptera: Apidae). Ciênc Rural. 2004; 34(5):1623-4.

5. Azeredo LC, Azeredo MAA, Beser LBO. Características físico químicas de amostras de méis de melíponas coletadas no Estado de Tocantins. In: XIII Congresso Brasileiro de Apicultura, 2000. Anais... Florianópolis-SC: Confederação Brasileira de Apicultura, 2000. CD-ROM.

6. Campos G, Modesta RCD. Diferenças sensoriais entre mel floral e mel de melato. Rev Inst Adolfo Lutz. 2000; 59(1/2):7-14.

7. Rodrigues AE, Silva SEM, Beserra EMF, Rodrigues ML. Análise físico-química dos méis das abelhas Apis mellifera e Melipona scutellaris produzidos em regiões distintas no Estado da Paraíba. Ciênc Rural. 2005; 35(5):1166-71.

8. Alves RMO, Carvalho CAL, Souza BA, Sodré GS, Marchini LC. Características físico-químicas de amostras de mel de Melipona mandacaia Smith (Hymenoptera: Apidae). Cienc Tecnol Aliment. 2005; 25(4):644-50.

9. Welke JE, Reginatto S, Ferreira D, Vicenzi R, Soares JM. Caracterização físico-química de méis de Apis mellifera L. da região noroeste do Estado do Rio Grande do Sul. Ciênc Rural. 2008; 38(6):1737-41.

10. Moreti ACCC, Sodré GS, Marchini LC, Otsuk IP. Características físico-químicas de amostras de méis de Apis mellifera L. do estado do Ceará, Brasil. Ciênc Agrotec. 2009; 33 (1):191-9.

11. Silva RA, Aquino IS, Rodrigues AE, Souza DL. Análise físico-química de amostras de mel de abelhas zamboque (Frieseomelitta varia) da região do Seridó do Rio Grande do Norte. Rev Verde. 2009; 4(4):70-5.

12. Anacleto DA, Souza BA, Marchini LC, Moreti ACCC. Composição de amostras de mel de abelha Jataí (Tetragonisca angustula latreille, 1811). Cienc Tecnol Aliment. 2009; 29(3):535-41.

13. Freitas WES, Aroucha EMM, Soares KMP, Mendes FIB, Oliveira VR, Lucas CR et al. Parâmetros físico-químicos do mel de abelha sem ferrão (Melipona subnitida) após tratamento térmico. Acta Vet Brasílica. 2010; 4(3):153-7.

14. Abadio Finco FDB, Moura LL, Silva IG. Propriedades físicas e químicas do mel de Apis mellifera L. Cienc Tecnol Aliment. 2010; 30(3):706-12.

15. Brasil. Ministério da Agricultura. Instrução normativa nº11, de 20 de outubro de 2000. Estabelece o regulamento técnico de identidade e qualidade do mel. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília, DF, 23 out. 2000.

16. Brasil. Laboratório Nacional de Referência Animal. Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes. II - Métodos físicos e químicos. Mel. Ministério da Agricultura. Brasília: v. 2, cap. 25, 1981. p.1-15.

17. Codex Alimentarius Commission. Official methods of analysis. v.3, Supl.2, 1990. p.15-39.

18. Association of Official Analytical Chemists. Official methods of analysis of AOAC international. 16. ed. Maryland: AOAC, 1997. 1141p.

19. Instituto Adolfo Lutz (São Paulo - Brasil). Métodos físico-químicos para análise de alimentos: normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz. 4ª ed. Brasília (DF): ANVISA; 2005.

20. Silva KFNL, Queiroz AJM, Figueiredo RMF, Silva CTS, Melo KS. Características físico-químicas de mel produzido em Limoeiro do Norte durante o armazenamento. Rev Caatinga 2009; 22(4):246-54.

21. Santos DC, Moura Neto LG, Martins JN, Silva KFNL. Avaliação da qualidade físico-química de amostras de méis comercializadas na região do Vale do Jaguaribe-CE. Rev Verde. 2009; 4(4):21-6.

22. Silva RA, Rodrigues LMFM, Lima A, Camargo RCR. Avaliação da qualidade do mel de abelha Apis mellifera produzido no município de Picos, Estado do Piauí, Brasil. Hig Aliment. 2006; 20(144):90-4.

23. Crane E. O livro do mel. 2ª edição. São Paulo: Nobel, 1985. 226p.

24. Azeredo MAA, Azeredo LC, Damasceno JG. Características físico-químicas dos méis do município de São Fidélis -RJ. Cienc Tecnol Aliment. 1999; 19(1):3-7.

25. Vilhena F, Almeida-Muradian LB. Análises físico-químicas de méis de São Paulo. Mensagem doce. 1999; 53:17-9.

26. Silva CL, Queiroz AJM, Figueirêdo RMF. Caracterização físico-química de méis produzidos no Estado do Piauí para diferentes floradas. Rev Bras Eng Agríc Ambient. 2004; 8(2/3):260-5.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2011 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.