Sodium cyclamate in low calorie soft drinks
PDF (Português (Brasil))

Keywords

sweetener
sodium cyclamate
low calorie soft drinks
UV/Visible spectrophotometry

How to Cite

1.
Petrarca MH, Bonifácio MTE da S, Monteiro M. Sodium cyclamate in low calorie soft drinks. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2011 Jan. 1 [cited 2024 May 16];70(1):86-91. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32596

Abstract

Sodium cyclamate contents in the widely consumed low calorie soft drinks were determined. Low calorie soft drinks made from cola, guarana, orange, lemon and grape were analyzed following the technique described by Sjörberg and Alanko (1987), with some modifications. The methodology recovery assays were carried out at three spiked levels, and the average recovery of 92.5% and 110.3% were found in cola and guarana, respectively; and the relative standard deviation was of 3.7%. The average sodium cyclamate contents ranged from 27.1 ± 1.1 (cola A) to 127.3 ± 1.5 mg.100 mL-1 (lemon B), indicating that the acceptable daily intake of the sweetener can be easily exceeded after drinking low calorie beverages. All of the analyzed low calorie soft drinks showed sodium cyclamate contents higher than those stated on the label, ranging from 12.9% (cola A) to 19.0% (lemon B). Among 18 low calorie soft drinks analyzed, only four showed the average sodium cyclamate contents in accordance with the maximum limit permitted by Brazilian legislation, that is 40 mg.100 mL-1 of beverage; and in other samples the sweetener exceeded ranging from 74.8% (orange) to 218.3% (lemon B) above of the limit permitted.

https://doi.org/10.53393/rial.2011.v70.32596
PDF (Português (Brasil))

References

1. Associação Brasileira da Indústria de Alimentos Dietéticos e Para Fins Especiais – ABIAD. Mercado Diet e Light. [acesso 2010 Ago 12]. Disponível em: [http://www.abiad.org.br].

2. Associação Brasileira das Indústrias de Refrigerantes e de Bebidas Não Alcoólicas – ABIR. Refrigerantes Consumo 2002-2009. [acesso 2010 Ago 12]. Disponível em: [http://www.abir.org.br].

3. Brasil. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Instrução Normativa nº 30, de 27 de setembro de 1999. Aprova o Regulamento Técnico para fixação dos padrões de identidade e qualidade para a bebida dietética e a de baixa caloria. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 29 set. 1999.

4. Brasil. Secretaria de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde. Portaria nº 540, de 27 de outubro de 1997. Aprova o Regulamento Técnico: Aditivos Alimentares – definições, classificação e emprego. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 28 out. 1997.

5. Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 18, de 24 de março de 2008. Dispõe sobre o “Regulamento Técnico que autoriza o uso de aditivos edulcorantes em alimentos, com seus respectivos limites máximos”. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 25 mar. 2008.

6. Shibao J, Santos GFA, Gonçalves NF, Gollücke APB. Edulcorantes em alimentos: aspectos químicos, tecnológicos e toxicológicos. São Paulo: Phorte Editora; 2009.

7. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Informe Técnico nº 40 de 2 de junho de 2009 – Esclarecimentos sobre o uso do edulcorante ciclamato em alimentos. [acesso 2010 Ago. 12]. Disponível em: [http://www.anvisa.gov.br/alimentos/informes/40_020609.htm].

8. Price JM, Biava CG, Oser BL, Vogin EE, Steinfeld J, Ley HL. Bladder tumors in rats fed cyclohexylamine or high doses of cyclamate and saccharin. Science. 1970; 167: 1131-32.

9. Drasar BS, Renwick AG, Williams RT. The role of the gut flora in the metabolism of cyclamate. Biochem J. 1972; 129: 881-90.

10. Joint FAO/ WHO Expert Committee on Food Additives – JECFA. Monographs & Evaluations - Calcium Cyclamtes, Sodium Cyclamates and Cyclohexylamine. [acesso 2010 Ago 12]. Disponível em: [http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v17je08.htm].

11. International Agency for Research on Cancer – IARC. Summaries & Evaluations Cyclamates. [acesso 2010 Ago 12]. Disponível em: [http://www.inchem.org/documents/iarc/vol73/73-07.html].

12. Sjöberg AMK, Alanko TA. Spectrophotometric determination of cyclamate in foods: Nordic Committee on Food Analysis Collaborative Study. J Assoc Off Anal Chem. 1987; 70: 588-90.

13. Camargo MCR, Toledo MC. Determinação espectrofotométrica de ciclamato de sódio em alimentos e bebidas dietéticas e de baixas calorias. Rev Inst Adolfo Lutz. 2006; 65(2): 100-5.

14. Horwitz W, Kamps LR, Boyer KW. Quality assurance in the analysis of foods for trace constituents. J Assoc Off Anal Chem. 1980; 63(6): 1344-54.

15. Instituto Brasileiro de Defesa do Consumidor – IDEC. Pesquisa do IDEC constata: adoçantes e bebidas light desrespeitam o Código de Defesa do Consumidor. [acesso 2010 Ago 12]. Disponível em: [http://www.idec.org.br/emacao.asp?id=1153].

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2011 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.