Hygienic-sanitary condition, microbiological quality and antimicrobial susceptibility of isolated strains from sandwiches sold in street markets
PDF (Português (Brasil))

Keywords

food hygiene
microbiological analysis
health surveillance
public health

How to Cite

1.
Furlaneto-Maia L, Oliveira MT de, Oliveira AF de. Hygienic-sanitary condition, microbiological quality and antimicrobial susceptibility of isolated strains from sandwiches sold in street markets. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2010 Apr. 1 [cited 2024 Jul. 22];69(4):489-96. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32606

Abstract

The hygienic-sanitary and microbiological qualities of sandwiches sold by street-vendors in Londrina-PR were assessed, and the antimicrobial susceptibility testing was carried out on isolated bacteria. Sanitary conditions were evaluated in 47 street-vending places, and 20 samples were randomly collected for analyzing the contamination with Aerobic mesophilic bacteria, Staphylococcus aureus, total coliforms and coliforms at 45ºC, and Salmonella. The isolated microorganisms were identified and their sensitivity to antibiotics was evaluated. The sanitary conditions were inadequate in 79.2% of the evaluated items. All sandwiches (100%) were contaminated with mesophilic bacteria, coliforms at 35ºC and fecal coliform, and 45% with E. coli. S. aureus was found in 55% of samples, and in 25% these values were higher than those allowed by legislation. No Salmonella sp was isolated from any of the tested samples. The hygiene practices of many food street-vending places are not adequate, resulting in a high proportion of read-to-eat foods with microbiological quality unsatisfactory for consumption.
https://doi.org/10.53393/rial.2010.v69.32606
PDF (Português (Brasil))

References

1. Rossi CF. Condições higiênico-sanitárias de utensílios, equipamentos, superfícies e mãos de manipuladores de restaurantes comerciais do tipo “self-service” de Belo Horizonte [Dissertação de mestrado]. Belo Horizonte, Minas Gerais: Universidade Federal de Minas Gerais, 2006.

2. Catanozi MPLM, Morelhäo GG, Lurcic KM. Avaliação microbiológica de lanches vendidos em carrinhos de ambulantes na cidade de Araraquara, SP. Hig Aliment. 1999; 13(66/67): 116-20.

3. Dallari SG, Bravo ES, Ribeiro IA, Oliveira JC, Ferreira JA. Vigilância sanitária de alimentos de consumo imediato no município de São Paulo: a importância da informação para o planejamento. Hig Aliment. 2000; 14 (76): 24-6.

4. Nascimento GGF, Romero CEM, Campos MSP, Souza RL, Calçada ML. Avaliação microbiológica de alimentos comercializados em lanchonetes de campi universitários. Hig Aliment. 2003; 17 (100): 85-9.

5. Rodrigues KL, Gomes JP, Conceição RCS, Brod CS, Carvalhal JB, Aleixo JAG. Condições higiênico-sanitárias no comércio ambulante de alimentos em Pelotas-RS.Ciênc Tecnol Aliment. 2003; 23 (3): 447-52.

6. Meyer T, Moreira AS, Piazzetta LS. Importância da higiene pessoal no manipulador de alimentos. [acesso 10 mar 2008]. Disponível em: http://www.unibem.br.

7. Germano MIS, Germano PML. Comida de rua: prós e contras. Hig Alimentar. 2000; 11 (77): 27-32.

8. Franco BDGM, Landgraf M. Microbiologia dos alimentos. São Paulo (SP): Atheneu; 1996.

9. Hazelwood D, Mclean AC. Manual de higiene para manipuladores de alimentos. São Paulo (SP): Livraria Varela; 1998.

10. Lucca A, Torres EAFS. Condições de higiene de “cachorro-quente” comercializado em vias públicas. Rev Saúde Pública. 2002; 36 (3): 350-2.

11.Brasil. Resolução nº 275, de 21 de outubro de 2002. Dispõe sobre o regulamento técnico de procedimentos operacionais padronizados aplicados aos estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos e a lista de verificação das boas-práticas de fabricação em alimentos produtores e industrializadores de alimentos. Diário Oficial [da] União, Brasília, DF, 23 out. 2002, Seção 1, p. 126.

12. APHA. American Public Health Association. Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. 4th ed. Washington (DC); 1992.

13. NCCL. National Committee for Clinical Laboratory Standarts. Performance standards for antimicrobial disk susceptibility tests - approved standards M2-A7. Seventh edition. Wayne, Pa: NCCLS; 2000.

14. Oliveira MC, Silva CV, Costa-Cruz JM. Intestinal parasites and commensals among individuals from a landless camping in the rural area of Uberlândia, Minas Gerais, Brazil. Rev Inst Med Trop. 2003; 45 (3): 173-6.

15. Mallon C, Bortolozo EAFQ. Alimentos comercializados por ambulantes: uma questão de segurança alimentar. Publ. UEPG Ci Biol Saúde. 2004; 10 (3/4): 65-76.

16.Leite CQF, Valentini SR, Falcão DP. Pesquisa de enteropatógenos em alimentos cárneos crús. Ciênc Tecnol Aliment. 1988; 8:155-68.

17. Forsythe SJ. Microbiologia da segurança alimentar. Porto Alegre (RS): Artmed; 2002.

18. Riedel G. Controle sanitário dos alimentos. 2 ed. São Paulo (SP): Atheneu; 1992.

19. Roitman I, Travassos LR, Azevedo JL. Tratado de microbiologia. São Paulo (SP): Manole; 1988.

20. Frasier WC. Microbiologia de los alimentos. 4 ed. Acribia: Zaragosa; 1993.

21. Brasil. Portaria 326 de 1997 - Regulamento técnico sobre as condições higiênico-sanitárias e de boas práticas de fabricação para estabelecimentos produtore/industrializadores de alimentos. [acesso 15 mar 2008]. Disponível em www.anvisa.gov.br/legis/portarias.

22. Geornaras I, Holy AV. Antimicrobial susceptibilities of isolates of Staphylococcus aureus, Listeria species and Salmonella serotypes associated with poultry processing. Int J Food Microbiol. 2001; 70: 29-35.

23. Lee JH. Methicillin (Oxacillin)-resistant Staphylococcus aureus strains isolated from major food animals and their potential transmission to humans. Appl Environ Microbiol. 2003; 69: 6489-94.

24. Stephan R, Schumacher S. Resistance patterns of non-O157 Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) strains isolated from animals, food and asymptomatic human carriers in Switzerland. Lett Appl Microbiol. 2001; 32: 114-7.

25. Schroeder CM, White DG, Meng J. Retail meat and poultry as a reservoir of antimicrobial resistant Escherichia coli. Food Microbiol. 2004;21: 249-55.

26. Khan A, Das SC, Sikdar RA, Khanam J, Yamasaki S, Takeda Y et al. Antibiotic resistance, virulence gene, and molecular profiles of Shiga Toxin-Producing Escherichia coli isolates from diverse sources in Calcutta, India. J Clin Microbiol. 2002; 40: 2009-15.

27. Klein G, Bulte M. Antibiotic susceptibility pattern of Escherichia coli strains with verocytotoxic E. coli-associated virulence factors from food and animal faces. Food Microbiol. 2003; 20: 27-33.

28. Arámbulo P, Almeida CR, Cuéllar SJ, Belotto AJ. Street food vending in Latin America. Bull Pan Am Health Organ. 1994; 28 (4): 344-54.

29.Borges LJ, Amorim LJM, André MCDPB, Campos MRH, Serafini AB. Qualidade microbiológica de empadão goiano comercializado em uma feira de lazer de Goiânia-GO e teste de susceptibilidade antimicrobiana de cepas isoladas. Rev Patol Trop. 2008; 37 (2): 131-42.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2010 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.