Microbial quality assessment of ready-to-eat foods served at schools supported by the National Scholar Food Supply Program
PDF (Português (Brasil))

Keywords

school feeding
microbiological quality
food hygiene
food security

How to Cite

1.
Cardoso R de CV, Almeida RC de C, Guimarães AG, Góes J Ângelo W, Santana AAC, Silva SA da, Vidal Júnior PO, Huttner LB, Figueiredo KVN de A. Microbial quality assessment of ready-to-eat foods served at schools supported by the National Scholar Food Supply Program. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2010 Feb. 1 [cited 2024 Dec. 4];69(2):208-13. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32658

Abstract

This paper reports the microbiological quality of ready-to-eat foods served at schools sustained by the National Scholar Food Supply Program in Salvador (Bahia, Brazil). A cross-sectional study was undertaken in 83 municipal and state schools. Ninety-six food samples were collected and analyzed on mesophilic aerobic microorganisms counting (AMC), and the Most Probable Number (MPN) of thermotolerant coliforms/Escherichia coli and the occurrence of coagulase-positive Staphylococcus (CPS) were estimated. The AMC ranged from <1.0 to 6.27 log CFU/g or mL, being the mean value of 3.2 log CFU/g or mL. Food products presenting microorganism counts over 5 log CFU/mL or g were found in 10.8% of investigated schools. Thermotolerant coliforms ranged from <0.47 to >3.38 log MPN/g or mL and a mean value of 0.49 log MPN/g or mL. The noncompliant food samples were found in 20.4% of schools, and E. coli was detected in 2.4% of those samples. CPS was found in food samples collected from 26.5% of schools. The food samples served at state schools showed significantly higher AMC and thermotolerant coliforms counting values (p<0.05) than those from municipal ones. Unsatisfactory microbiological quality in food products served at a substantial number of the investigated schools was evidenced.

https://doi.org/10.53393/rial.2010.v69.32658
PDF (Português (Brasil))

References

1. Fiúza TM, Ribeiro MTAM. Sensibilidade no diagnóstico da desnutrição protéico calórica realizado pelas equipes de saúde por meio do SIAB e de busca ativa de casos. Rev Bras Med Fam Com. 2007; 3(9):21-6.

2. Brasi l . Mi ni st ér i o da Educação. Fundo Naci onal de Desenvolvimento da Educação.Disponível em: acesso em 05 de abril de 2009.

3. Piragine KO. Aspectos higiênicos sanitários do preparo da merenda escolar na rede estadual de ensino de Curitiba [dissertação de mestrado]. Curitiba: Universidade Federal do Paraná; 2005.

4. Rosa MS, Negrei ros SRF, Seabra LMJ, Stamford TLM. Monitoramento de tempo e temperatura de distribuição de preparações à base de carne em escolas municipais de Natal (RN), Brasil. Rev Nutr. 2008;21(1):21-8.

5. Secretaria de Estado da Saúde de Goiás. Superintendência de Vigilância Sanitária/Universidade Federal de Goiás (UFG). Faculdade de Nutrição. Avaliação e monitoramento da qualidade dos alimentos oferecidos na Merenda Escolar – Goiás. Relatório Parcial. 2004. 19p.

6. Silva C, Germano MIS, Germano PMN. Condições higiênico - sanitárias dos locais de preparação da merenda escolar, da rede estadual de Ensino em São Paulo, SP. Hig Aliment. 2003; 17(110):49-55.

7. Fortuna JL. Aspectos higiênico-sanitários no preparo de carne bovina servida em refeições escolares de instituições municipais e estaduais, no estado do Rio de Janeiro. Hig Aliment. 2002; 14(95):23-33.

8. Weis B, Chaim NA, Belik.W. Manual de Gestão Eficiente da Merenda Escolar. São Paulo (SP): Eskenazi Indústria Gráfica; 2004.

9. Midura TF, Bryant RG. Sampling plans, sample collection, shipment and preparation for analysis. In: Downes FP, Ito K, editors. Compendium of Methods for Microbiological Examination of Foods. Washington (DC): American Public Health Association; 2001.

10. Stevenson KE, Segner WP. Mesophilic aerobic sporeformes. In: Downes FP, Ito K, editors. Compendium of Methods for Microbiological Examination of Foods. Washington (DC): American Public Health Association; 2001.

11. Silva N, Junqueira VCB, Silveira NFA. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. São Paulo: Varela; 1997.

12. Lancette GA, Bennet RW. Staphylococcus aureus and Staphylococcal Enterotoxins. In: Downes FP, Ito K, editors. Compendium of Methods for Microbiological Examination of Foods. Washington (DC): American Public Health Association; 2001.

13. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução de Diretoria Colegiada nº 12 de 02 de janeiro de 2001. Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Disponível em: <http://e-legis.anvisa.gov.br/leisref/ public/showAct.php?id=144> acesso em 14 jul. 2002.

14. Gilbert RJ, Louvois J, Donovan T, Little C, Nye K, Ribeiro CD et al. Guidelines for the microbiological quality of some ready-toeat foods sampled at the point of sale. Comm Dis Publ Health. 2000;3(3):164-7.

15. Santana NG. Avaliação do perfil higiênico - sanitário e adoção de Boas Práticas de Produção no preparo da merenda em escolas municipais de Salvador-Bahia [dissertação de mestrado]. Salvador: Universidade Federal da Bahia; 2004.

16. Façanha SHF, Ferreira NDL, Monte ALS, Pontes AR. Avaliação da garantia da qualidade higiênico-sanitária do programa de Alimentação Escolar da cidade de Sobral-CE. Hig Aliment. 2002; 16(100):54-8.

17. Oliveira ACB, Germano PM, Germano MIS. Avaliação dos alimentos cárneos servidos no Programa de Alimentação Escolar de um município na grande São Paulo: ênfase nos aspectos tempotemperatura. Hig Aliment. 2004;18(124):24-9.

18. Oliveira AM, Gonçalves MO, Shinohara NKS, Stamford TLM. Manipuladores de alimentos: um fator de risco. Hig Aliment. 2003; 17(114):12-8.

19. Brasil. Ministério da Saúde. Vigilância Epidemiológica das Doenças Transmitidas por Alimentos no Brasil. Coordenação de Vigilância Epidemiológica de Transmissão Hídrica e Alimentar- COVEH Greice Madeleine Ikeda do Carmo. 2007.http://portal.saude.gov.br/portal/arquivos/pdf/apresentacao_dta. pdf. Acesso em: 15 jun. 2008.

20. Centers for Disease Control and Prevention. Surveillance for Foodbone-Disease Outbreaks-United States, 1998-2002. MMWR- Morbity and Mortality weekly Report, U.S.A. 2006; 55(10):1-48.

21. Michelin AF, Carmo LS, Carlos IZ. Surto de intoxicação estafilocócica no município de Birigui, São Paulo. Rev Inst Adolfo Lutz. 2006;65(1):46-9.

22. Cardoso RCV, Guimarães AG, Barreto DL, Goes JAW, Figueiredo KVNA, Huttner LB et al. A Segurança na Produção de Alimentos em Escolas Municipais Atendidas pelo PNAE em Salvador-BA: Um diagnóstico com base na RDC 216/04 ANVISA/MS. In: Simpósio Brasileiro de Vigilância Sanitária - SIMBRAVISA: Vigilância Sanitária, Risco e Desigualdade: Quem se Importa?. 2006, Florianópolis. Anais... Florianópolis: SIMBRAVISA; 2006.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2010 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.