Change in the quality of cooled raw milk due to the year period and type of milking
PDF (Português (Brasil))

Keywords

cooled raw milk
psychrotrophics microorganisms
SCC
TBC

How to Cite

1.
Silva MAP da, Santos PA dos, Silva JW da, Leão KM, Oliveira AN de, Nicolau ES. Change in the quality of cooled raw milk due to the year period and type of milking. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2010 Jan. 1 [cited 2024 Dec. 4];69(1):112-8. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32683

Abstract

The present investigation aims at evaluating the quality of cooled raw milk stored in dairy farms during rainy and dry weathers. The collected samples were analyzed on SCC, TBC, centesimal composition, psychrotrophics count and titratable acidity; the variance analysis was employed for evaluating the observed data. The analyzed factors were weather period (rainy or dry) and milking procedure (manual or mechanical), in a random delineation and in factorial arrangement 2 x 2. The data comparison as per year period and milking technique was performed by means of variance analysis (F-test), using the SISVAR software. The TBC rate of cooled raw milk was over the limit established by the legislation in effect, which indicated the inadequate hygienic-sanitary quality of the cooled raw milk samples analyzed.
https://doi.org/10.53393/rial.2010.v69.32683
PDF (Português (Brasil))

References

1. Nero LA, Mattos MR, Beloti V, Barros MAF, Pinto JPAN, Andrade NJ et al. Leite cru de quatro regiões leiteiras brasileiras: perspectivas de atendimento dos requisitos microbiológicos estabelecidos pela Instrução Normativa 51. Cienc Tecnol Aliment. 2005; 25(1): 191–5.

2. Noro G, Gonzalez FHD, Campos R, Durr JW. Fatores ambientais que afetam a produção e a composição do leite em rebanhos assistidos por cooperativas no Rio Grande do Sul. R Bras Zootec. 2006; 35 (3): 1129–35.

3. Gonzalez HL, Fischer V, Ribeiro MER, Gomes JF, Stumpf Jr W, Silva MA. Avaliação da qualidade do leite na bacia leiteira de Pelotas, RS. Efeito dos meses do ano. R Bras Zootec. 2004; 33 (6): 1531–43.

4. APHA – American Public Health Association. Compendium of methods for the microbiological examination of foods. 4. ed. Washington: APHA, 2001.

5. Marshall RT. Standard Methods for the Examination of Dairy Products. 16th ed. APHA, Washington, D.C 1992.

6. King EO, Ward MK, Raney DE. Two simple media for the demonstration of pyocyanin and fluorescin. J Lab Clin Med. 1954; 44: 301.

7. Brasil. Instrução Normativa nº 68, de 12 de dezembro de 2006. Oficializa os Métodos Analíticos Oficiais Físico-Químicos, para Controle de Leite e Produtos Lácteos. Diário Oficial [da] União, Brasília, DF, 14 dez. 2006. Seção 1, Página 8.

8. Ferreira DF. Sisvar: versão 4.3 (Build 43). Lavras: Departamento de Ciências Exatas: Universidade Federal de Lavras; 2003.

9. Santos PA. Avaliação do leite cru refrigerado produzido na região sudoeste do estado de Goiás estocado por diferentes períodos [Tese de doutorado]. Goiânia, Goiás: Universidade Federal de Goiás, 2008. 50 pp.

10. Silveira IA, Carvalho EP, Teixeira D. Influência de microrganismos psicrotróficos sobre a qualidade do leite cru refrigerado. Uma revisão. Hig Aliment. 2000; 12 (55): 21–7.

11. Pinto CLO, Martins ML, Vanetti MCD. Qualidade microbiológica de leite cru refrigerado e isolamento de bactérias psicrotróficas proteolíticas. Cienc Tecnol Aliment. 2006; 26 (3): 645–51.

12. Fox PF. (ed.). Developments in Dairy Chemistry – 4. Functional Milk Proteins. Elsevier Applied Science, Elsevier Science Publisher Ltd. London and New York; 1989.

13. Cromie S. Psichorotrophs and their enzyme residues in cheese milk. Austr J Dairy Techonol. 1992; 47 (2): 96–100.

14. Cousin MA. Presence and activity of Psychrotrophic bacteria in South East Queensland dairy produts. Austr J Dairy Techonol. 1982; 37: 147.

15. Vidal-Martins AMC, Salotti BM, Rossi Junior OD, Penna ALB. Evolução do índice proteolítico e do comportamento reológico durante a vida de prateleira de leite UAT/UHT. Cienc Tecnol Aliment. 2005; 25 (4): 698–704.

16. Fonseca LFL, Santos MV. Qualidade do leite e controle de mastite: Lemos Editora: 2000.

17. Costa LM, Gómez MF, Molina LH, Romero A. Purificación y caracterización de proteasas de Pseudomonas fluorescens y sus efectos sobre las proteínas de la leche. Arch Latinoameric Nutric, 2002; 52 (2): 1–13.

18. Brito JRFB, Brito MAVP. Qualidade higiênica do leite. Juiz de Fora: Embrapa-CNPGL-ADT; 1998.

19. Lorenzetti DK. Influência do tempo e da temperatura no desenvolvimento de microrganismos psicrotróficos no leite cru de dois estados da região sul [Tese de doutorado]. Curitiba, Paraná: Universidade Federal do Paraná, 2006. 71 pp.

20. Bueno VFF, Mesquita AJ, Nicolau ES, Oliveira NA, Oliveira JP, Neves RBS et al. Contagem celular somática: relação com a composição centesimal do leite e período do ano no Estado de Goiás. Cienc Rural. 2005; 35 (4): 848–54.

21.Brasil. Instrução Normativa n° 51, de 18 de setembro de 2002. Aprova e Oficializa o Regulamento técnico de identidade e qualidade de leite cru refrigerado. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 20 set. 2002. Seção 1, Página 13–22.

22. Machado PF, Pereira AR, Silva LFP, Sarriés GA. Células somáticas no leite em rebanhos brasileiros. Scientia Agrícola. 2000; 57 (2): 359–61.

23. Harmon RJ. Physiology of mastitis and factors affecting somatic cell counts. J Dairy Sci. 1994; 77 (7): 2103–12.

24.Philpot NW, Nickerson SC. Vencendo a luta contra a mastite. Piracicaba : Westfalia Surge/Westfalia Landtechnik do Brasil; 2002.

25. Zanela MB, Fischer V, Ribeiro MER, Stumpf Junior W, Zanela C, Marques LT et al. Qualidade do leite em sistemas de produção na região Sul do Rio Grande do Sul. Pesq Agropec Bras. 2006; 41 (1): 153–9.

26. Martins PRG, Silva CA, Fischer V, Ribeiro MER, Stumpf Júnior W, Zanela MB. Produção e qualidade do leite na bacia leiteira de Pelotas-RS em diferentes meses do ano. Cienc Rural. 2006; 36 (1): 209–14.

27. Pereira AR, Silva LFP, Molon LK, Machado PF, Barancelli G. Efeito do nível de células somáticas sobre os constituintes do leite I – gordura e proteína. Braz J Vet Res Anim Sci. 1999; 36 (3): 429–33.

28. Reis GL, Alves AA, Lana AMQ, Coelho SG, Souza MR, Cerqueira MMOP et al. Procedimentos de coleta de leite cru individual e sua relação com a composição físico-química e a contagem de células somáticas. Cienc Rural. 2007; 37 (4): 1134–8.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2010 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.