Microbiologic quality of fish processed in industries of Northern region of Brazil
PDF (Português (Brasil))

Keywords

fish
fish processing
microbiologic quality of fish
sanitary surveillance of fish
Brazil

How to Cite

1.
Farias M do CA, Freitas J de A. Microbiologic quality of fish processed in industries of Northern region of Brazil. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2008 Apr. 1 [cited 2024 Jul. 22];67(2):113-7. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32777

Abstract

A retrospective study on the microbiologic quality of fish processed, under federal inspection, in industries of Northern region of Brazil was performed for nine months from May 2005 to January 2006. This investigation was based on the results from the microbiologic analyses of 133 samples (51 frozen eviscerated fishes, 54 frozen filleted fishes, nine frozen pieced fishes, two frozen whole fishes, four fresh eviscerated fishes, three frozen lobster tails, and ten of frozen shrimp without head). The analyses were performed in accordance with officially established methods, procedures and recommendations. The absence of Salmonella spp and MPN of Vibrio parahaemolyticus in accordance with official criterias were observed. Low percentages of samples presented disagreement with official standard criteria in relation to Staphylococcus aureus and faecal coliformes counts. The fishes processed in industries located in Northern area of Brazil showed an adequate quality suitable for consumption, as the high percentages of samples were in accordance with official sanitary standards.
https://doi.org/10.53393/rial.2008.67.32777
PDF (Português (Brasil))

References

1. Bertullo VH. Tecnologia de los productos y subproductos de pescados, moluscos y crustáceos. 1a ed. Buenos Aires: Editorial Hemisfério Sur;1975.

2. Huss HH. Garantia da qualidade dos produtos da pesca. Roma: FAO;1997. Documento Técnico Sobre as Pescas nº 334.

3. Scherer R, Daniel AP, Augusti, PR, Lazzari, R., Lima, R. L., Fries, L.L. M. et al. Effect of chlorinated ice on chemical and microbiological features of grass carp (Ctenopharyngodon idella) flesh. Ciênc Tecnol Aliment. [serial online] 2004 Out-Dez [cited2007Feb24];24(4):680684.Availablefrom:URL:http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612004000400034&Ing=en&nrm=iso.

4. Barros CG. Perda da qualidade do pescado, deteriora e putrefação. Rev Cons Fed Medicina Veterinária 2003; 2(30):59-66.

5. Brasil. Portaria nº 368 de 1997 do Ministério da Agricultura, Pecuáriae Abastecimento. Aprova o Regulamento Técnico sobre as condições higiênico-sanitárias e de boas práticas de fabricação paraestabelecimentos elaboradores/industrializadores de alimentos. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília,DF, 8 set. 1997. Seção 1, n.172, p.196-97

6. Brasil. Portaria nº 185 de 1997 do Ministério da Agricultura, Pecuáriae Abastecimento. Aprova o Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de Peixe Fresco (inteiro e eviscerado). Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília, 15 mai.1997. Seção 1, nº158, p.102-108

7. Pereira CS, Viana CM, Rodrigues DP. Vibrio parahaemolyticus produtores de urease isolados a partir de ostras (Crassostrea rizophorae) coletadas in natura em restaurantes e mexilhões (Perna perna) de banco natural. Ciênc Tecnol Aliment. 2004;24(4):591-5

8. Leitão L. Pará é o maior produtor de pescado do Brasil. Rev Amazôniaem Outras Palavras 2004; 3(11):7-12

9. Pacheco TA, Leite RGM, Almeida AC, Silva NMO, Fiorini JE. Análisede coliformes e bactérias mesofílicas em pescado de água doce. HigAliment. 2004;18(116/117): 68-72

10. Brasil. Ministério da Agricultura. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Laboratório Nacional de Referência Animal. Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes. I – Métodos microbiológicos. Brasília, 1992. 136p.

11. Brasil. Resolução RDC nº 12 de 2001 da Fundação Nacional de Saúdedo Ministério da Saúde. Aprova o Regulamento Técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário oficial da República Federativado Brasil, Poder Executivo, Brasília-DF, 10 jan 2001. Seção I, nº 7-E,p.45-53.

12. Gonçalves A, Hernandez CP. Defumação líquida de anchova (Pomatussaltatrix), efeito do processamento nas propriedades químicas emicrobiológicas. Ciênc Tecnol Aliment. 1998;18 (4):438-43.

13. Hoffmann FL, Garcia-Cruz CH, Vinturim TM, Fázio MLS. Levantamento da qualidade higênico-sanitária do pescado comercializado na cidade de São José do Rio Preto, SP. Hig Aliment.1999;14(64):45-7.

14. Reis AJ, Hoffmann P, Marcos ML, Tadei GF, Gonçalves, MVT. Estudohigiênico-sanitária dos camarões dulcícolas Macrobrachium amazonicum Jelskii. Hig Aliment. 2004;18(116/117): 50-3.

15. Dams RI, Ribeirão LH, Teixeira E. Avaliação da qualidade microbiológica da pescadinha (Cysnocion striatus) inteira e em filé nos principais pontos críticos de controle de uma indústria de pescado congelado. Bol Cent Estadual Pesq Alimentar. 1996;14:151-62.

16. Vieira RHSF, Lima EA, Souza DBR, Reis EF, Costa RG, Rodrigues DP.Vibrio spp and Salmonella spp, presence and susceptibility in crabsUcidea cordatus. Rev Inst Med trop. 2004;46(4):179-82

17. Hylui JD, Pinheiro CH, Mourão FA, Macedo PE, Carvalho LM. Avaliação da qualidade dos produtos pesqueiros no estado do Ceará. Hig Aliment. 1996;11(45):37-47

18. Evangelista-Barreto NS. Investigação sobre possíveis portadores de Staphylococcus aureus em duas indústrias de pescado [Dissertação demestrado]. Fortaleza, Ceará: Universidade Federal do Ceará, 2001.56pp

19. Souza OV, Vieira, RHSF, Menezes FGR, Reis CMF, Hofer E. Detectionof Vibrio parahaemolyticus and Vibrio Cholerae in Oyster, Crassostrearhizophorae, collected from natural nursery in the Cocó river estuary, Fortaleza, Ceará, Brazil. Rev Inst Méd trop. 2004; 46(2):59-62.

20. Pereira CS, Possas CA, Viana CM, Rodrigues DP. Vibrio spp isolados apartir de mexilhões (Perna perna) in natura e pré-cozidos de estação experimental de cultivo, Rio de janeiro, RJ, Brazil. Ciênc Tecnol Aliment. 2007; 27(2):387-90.

21. Muratori MCS, Costa APR, Viana MC, Rodrigues PC, Podestá Jr RL. Qualidade sanitária do pescado “in natura”. Hig Aliment. 2004;18(116/117):50-3.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2008 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.