Development of an isotonic organic tangerine beverage (Citrus reticulata Blanco) and its sensorial acceptance
PDF (Português (Brasil))

Keywords

fruit juice
isotonic
organic
sensory analysis

How to Cite

1.
Santos E de SM dos, Alves RM, Lima C de S. Development of an isotonic organic tangerine beverage (Citrus reticulata Blanco) and its sensorial acceptance. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2013 Jan. 22 [cited 2024 Sep. 26];72(1):87-92. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32900

Abstract

This study aimed at developing an isotonic organic tangerine beverage. After performing a sequence of tests, three formulations of isotonic beverage were prepared, by using different concentrations of organic tangerine juice: F1=15 %, F2=10 % and F3=5 %. The beverages were pasteurized and stored in plastic containers
at ± 4 °C until being consumed. The three beverages were analyzed to determine the total solids, acidity, potential of hydrogen (pH) and osmotic value. The initial microbiological analyses were performed for total and fecal coliforms; and mesophilic aerobic bacteria, yeasts and molds for assessing the microbiological stability of three beverages for 30 days at ± 4 °C. The sensorial characteristics were evaluated by 30 persons practicing physical activity, of both sexes and aged from 18 to 40 years. The beverages showed appropriate soluble solids contents, acidity and pH, and microbiological quality. By means of sensory testing, the consumers chose the beverage containing the highest concentration of tangerine juice (F1=15 %). The formulated beverages showed commercial potential, demonstrating the feasibility of developing an organic beverage.

https://doi.org/10.18241/0073-98552013721547
PDF (Português (Brasil))

References

1. Brasil. Ministério da Saúde. Portaria n° 222, de 24 de março de 1998. Aprova o Regulamento Técnico referente a Alimentos para Praticantes de Atividade Física. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 24 mar. 1998.

2. Varnam AH, Sutherland JP. Technology, chemistry and microbiology. v.2. London: Chapman & Hall;1994.

3. Petrus RR, Faria JAF. Processamento e avaliação de estabilidade de bebida isotônica em garrafa plástica. Ciênc Tecnol Aliment.2005;25(8):518-24.

4. Jayaprakasha GK, Patil BS. In vitro evaluation of the antioxidant activities in fruit extracts from citron and blood orange. Food Chem.2007;101(1):410-8.

5. Gouveia F. Indústria de alimentos: no caminho da inovação e de novos produtos. Inov Uniemp.2006;2(5):32-7. [acesso 2013 jan 10]. Disponível em: [http://inovacao.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1808-23942006000500020&lng=es].

6. Santos JO, Santos RMS, Borges MGB, Ferreira RTFV, Salgado AB, Segundo OAS. A evolução da agricultura orgânica. Rev Bras Gest Ambient.2012;6(1):35-41.

7. Nascimento KO, Marques EC, Costa SRR, Takeiti CY, Barbosa MINJ. A importância do estímulo à certificação de produtos orgânicos. Acta Tecnol.2012;7(2):55-64.

8. Brazilian Organic and Sustainable Poducers – Organics Brasil. Os orgânicos conquistam consumidores e ganham força nas prateleiras do mundo. [acesso 2013 jan 10]. Disponível em: [http://www.organicsbrasil.org/sou-imprensa-producaoorganica].

9. Kathounian CA. A reconstrução ecológica da agricultura. Botucatu(SP): Agroecológica;2010.

10. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária, Alimento para Atletas (Brasília - Brasil). Consulta Pública n°60, de 13 de novembro de 2008. Brasília (DF): ANVISA; 2008. 7F. [acesso 2012 set 19]. Disponível em: [http://www4.anvisa.gov.br/base/visadoc/CP/CP%5B24416-1-0%5D.PDF].

11. De Marchi R, Monteiro M, Cardello HMAB. Avaliação da Vida-de-Prateleira de um Isotônico Natural de Maracujá (Passiflora edulis Sims. f. flavicarpa Deg.). Braz J Food Technol.2003;6:291-300.

12. Banwart GJ. Basic food Microbiology. 2a ed. New York:VN Rheinhold; 1989.

13. Petrus RR. Desenvolvimento de processo e avaliação de estabilidade de bebida isotônica acondicionada em garrafa asséptica [dissertação de mestrado]. Campinas (SP): Universidade Estadual de Campinas;2000.

14. Brasil. Ministério da Saúde. Portarian° 451, de 19 de setembro de 1997. Aprova Regulamento Técnico Princípios Gerais para o Estabelecimento de Critérios e Padrões Microbiológicos para Alimentos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 19 set. 1997. Seção I, p.21005-12.

15. Martins RC, Chiapetta SC, Paula FD, Gonçalves ECBA. Avaliação da vida de prateleira de bebida isotônica elaborada com suco concentrado de frutas e hortaliças congelado por 30 dias. Alim Nutr.2011;22(4):623-29.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2013 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.