High sodium contents in processed foods consumed by Brazilian population
PDF (Português (Brasil))

Keywords

sodium
processed foods
inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP OES)

How to Cite

1.
Buzzo ML, Carvalho M de FH, Arakaki EEK, Matsuzaki R, Granato D, Kira CS. High sodium contents in processed foods consumed by Brazilian population. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2015 Oct. 1 [cited 2024 Nov. 21];73(1):32-9. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/33358

Abstract

Sodium is an essential compound for regulating the intracellular and extracellular mineral fluids, and for maintaining the blood pressure. An inadequate diet with ingestion of large quantities of salt may cause the chronic non-communicable diseases (NCDs) such as hypertension, cardiovascular diseases, cerebrovascular accidents, among others; thus, decreasing the intake of this mineral can reduce the risk factors of such diseases. The present study aimed at determining the sodium contents in some processed foods consumed by the Brazilian population: corn-based snacks, biscuit, hamburger, sausage and noodles, by means of inductively coupled plasma atomic emission spectrometry technique (ICP OES). The high sodium contents detected in these products revealed the importance of implementation and maintenance of food monitoring programs in the country. These strategies will provide tools to assist the food producers for controlling the sodium addition in processed products. Also, these actions will yield data which will be useful for the competent authorities to establish a legal provision which limits the amount of sodium added into the processed food, to ensure the offering of healthy foods to the population, in order to promote satisfactory public health.
https://doi.org/10.18241/0073-98552014731587
PDF (Português (Brasil))

References

1. Costa FP, Machado SH. O consumo de as e de alimentos ricos em sódio pode influenciar na pressão arterial das crianças? Cienc Saúde Coletiva.2010;15(Supl. 1):1383-9.

2. Neumann AICP, Shirassu MM, Fisberg RM. Consumo de alimentos de risco e proteção para doenças cardiovasculares entre funcionários públicos. Rev Nutr.2006;19(1):19-28.

3. Nishimura RY, Damião R, Gimeno SGA, Ferreira SRG, Sartorelli DS. Grupos de alimentos para investigação de risco para diabetes tipo 2 e doenças associadas. Rev Bras Epidemiol.2011;14(3):531-6.

4. Fernandes PS, Bernardo CO, Campos RMMB, Vasconcelos FAG. Evaluating the effect of nutritional education on the prevalence of overweight/obesity and on foods eaten at primary schools. J Pediat. 2009;85(4):315-21.

5. Dishchekenian VRM, Escrivão MAMS, Palma D, Ancona-Lopez F, Araujo EAC, Taddei JAAC. Padrões alimentares de adolescentes obesos e diferentes repercussões metabólicas. Rev Nutr.2011;24(1):17-29.

6. Brasil. Ministério da Saúde. Doenças crônicas não transmissíveis. [acesso 2013 Jun 21]. Disponível em: [http://www.portal.saude.gov.br/portal/saúde/profissional/visualizar_texto.cmf ?idtxt=31877&janela=1].

7. Espriela MC, Palma GM. Fuentes Alimentarias de sal/sodio en mujeres, Costa Rica. Rev Costarric Salud Publica.2011;20:90-6.

8. Nilson EAF, Jaime PC, Resende DO. Iniciativas desenvolvidas no Brasil para a redução do teor de sódio em alimentos processados. Rev Panam Salud Publica.2012;32(4):287-92.

9. Levings J, Cogswell M, Curtis CJ, Gunn J, Neiman A, Angell SY. Progress toward sodium reduction in the United States. Rev Panam Salud Publica.2012;32(4):301-6.

10. Organização Mundial da Saúde - OMS. Ingesta de sodio en adultos y niños. [acesso 2013 Jun 21]. Disponível em: [http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/85224/1/WHO_NMH_NHD_13.2_spa.pdf].

11. Bureau of Nutritional Sciences. Guidance for the Food Industry on reducing sodium in processed foods. Guidance for the food industry on reducing sodium in processed foods, 2012. Canadá. [acesso 2013 Jun 26]. Disponível em: [http://www.gftc.ca/knowledge-library/file.aspx?id=5895745d-8ea5-47b2-9bf1-e41e3b20b570].

12. Araujo MC, Bezerra IN, Barbosa FS, Junger WL, Yokoo EM, Pereira RA, et al. Consumo de macronutrientes e ingestão inadequada de micronutrientes em adultos. Rev Saúde Pública.2013;47(1 Supl):177S-89S.

13. Godoy FC, Andrade SC, Morimoto JM, Carandina L, Goldbaum M, Barros MBA, et al. Índice de qualidade da dieta de adolescentes residentes no distrito do Butantã, município de São Paulo, Brasil. Rev Nutr.2006;19(6):663-71.

14. Veiga GV, Costa RS, Araujo MC, Souza AM, Bezerra IN, Barbosa FS. Inadequação do consumo de nutrientes entre adolescentes brasileiros. Rev Saúde Pública. 2013;47(1 Supl):212S-21S.

15. Landeta MC, Pighín AF, Marchesich C, Cabrera MM, Marchini M. Composición centesimal y contenido de minerales en comidas rápidas: hamburguesas y salchichas de viena de primeras marcas crudas y cocidas. Diaeta.2012;30(139)18-24.

16. Pereira RA, Andrade RG, Sichieri R. Mudanças no consumo alimentar de mulheres do Município do Rio de Janeiro, Brasil, 1995-2005. Cad Saúde Pública 2009;5(11):2419-32.

17. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares. [acesso 2013 Jun 21]. Disponível em: [http://www.ibge.gov.br/home/xml/pof_2008_2009.shtm].

18. Associação Brasileira das Indústrias da Alimentação – ABIA. Cenário do consumo de sódio no Brasil. [acesso 2013 Set 19]. Disponível em: [http://www.abia.org.br/sodio/perspectivaindustria.asp].

19. Associação Brasileira das Indústrias de Massas Alimentícias e Pão e Bolos Industrializados. – ABIMA. [acesso 2013 Set 19]. Disponível em: [http://www.abima.com.br/estatistica_massa.php].

20. Brasil. Ministério da Saúde. Política Nacional de limentação e Nutrição – PNAN. [acesso 2013 Jun 21]. Disponível em: [http://portal.saude.gov.br/portal/arquivos/pdf/2d_081111.pdf ].

21. Instituto Nacional de Metrologia, Qualidade e Tecnologia – INMETRO. Orientação sobre validação de método analítico. DOQ-CGCRE-008 – revisão 04. 2011. Disponível em: [http://www.inmetro.gov.br/sidoq/arquivos/Cgcre/DOQ/DOQ-Cgcre-8_04.pdf ].

22. Philippi ST. Tabela de Composição de Alimentos-Suporte para decisão nutricional. 3ª ed. Barueri: Manole; 2012.

23. Franco G. Tabela de composição química dos alimentos. 9ª ed. Ed. Atheneu, 2012.

24. Tabela Brasileira de Composição de Alimentos – TACO. 4ª ed. 2011. [acesso 2013 Jul 10]. Disponível em: [http://www.unicamp.br/nepa/taco/tabela.php?ativo=tabela].

25. Instituto Nacional de Saúde Doutor Ricardo Jorge – INSA. 2006. [acesso 2013 Jul 10]. Disponível em: [http://www.insa.pt/sites/INSA/Portugues/AreasCientificas/AlimentNutricao/AplicacoesOnline/TabelaAlimentos/Paginas/TabelaAlimentos.aspx].

26. Tavares BM, Veiga GV, Yuyama LKO, Bueno MB, Fisberg RM, Fisberg M. Estado nutricional e consumo de energia e nutrientes de pré-escolares que frequentam creches no município de Manaus, Amazonas: existem diferenças entre creches públicas e privadas? Rev Paul Pediatr.2012;30(1):42-50.

27. Matuk TT, Stancari PCS, Bueno MB, Zaccarelli EM. Composição de lancheiras de alunos de escolas particulares de São Paulo. Rev Paul Pediatr.2011;29(2):157-63.

28. Assumpção D, Marilisa Barros BA, Fisberg RM, Carandina L, Goldbaum M, Cesar CLG. Qualidade da dieta de adolescentes: estudo de base populacional em Campinas, SP. Rev Bras Epidemiol.2012;15(3):605-16.

29. Marques AA, Camara SAV. Fator de risco para hipertensão: teor de sódio nos alimentos. [acesso 2013 Jul 10]. Disponível em: [http:/www.portal.estacio.br/media/4036280/fator de risco para hipertensão_teor de sódio nos alimentos. pdf ].

30. He FJ, MacGregor GA. A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes. J Hum Hypertens.2009;23:363-84.

31. Sanz-Valero J, Sebastián-Ponce MI, Wanden-Berghe C. Intervenciones para reducir el consumo de sal a través del etiquetado. Rev Panam Salud Publica.2012;31(4):332-7.

32. Crovetto MM, Durán TM, Guzmán RM, Miranda CH. Estudio descriptivo de la frecuencis y duración de a publicidade alimentaria emitida em la programación de canales de televisión associados a Anatel. Rev Chil Nutr.2011;38(30):290-9.

33. Ferrante D, Apro N, Ferreira V, Virgolini M, Aguilar V, Sosa M, et al. Feasibility of salt reduction in processed foods in Argentina. Rev Panam Salud Publica.2011;29(2):69-75.

34. Barquera S, Appel LJ. Reduction of sodium intake in the Americas: a public health imperative. Rev Panam Salud Publica.2012;32(4):253-4.

35. Levings J, Cogswell M, Curtis CJ, Gunn J, Neiman A, Angell SY. Progress toward sodium reduction in the United States. Rev Panam Salud Publica.2012;32(4):301-6.

36. Blanco-Metzler A, Montero-Campos MÁ, Núñez-Rivas H, Gamboa-Cerda C, Sánchez G. Avances en la reducción del consumo de sal y sodio en Costa Rica. Rev Panam Salud Publica.2012;32(4):316-20.

37. Nilson EAF, Jaime PC, Resende DO. Iniciativas desenvolvidas no Brasil para a redução do teor de sódio em alimentos processados. Rev Panam Salud Publica.2012;34(4):287-92.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2015 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.