Sanitary inspection of commercial establishments and analysis of the microorganism indicators in the bovine pad topside meat samples sold in public markets
PDF (Português (Brasil))

Keywords

coliforms
coagulase positive Staphylococcus
Sanitary condition
beef

How to Cite

1.
Silva JB da, Prazeres AR dos, Oliveira AC do S de, Dantas VV, Barros MC de S, Silva F da, Abel I, Roos TB, Moraes CM de. Sanitary inspection of commercial establishments and analysis of the microorganism indicators in the bovine pad topside meat samples sold in public markets. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2016 Oct. 25 [cited 2024 Jul. 22];75:01-7. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/33529

Abstract

The aim of this study was to analyze the sanitary conditions of public markets located in the Cametá micro-region, state of Pará, and to assess the microbiological condition of the meat sold in these locations through the determination of microorganism indicators. For this purpose, 64 fresh beef samples were collected and the determination of the Most Probable Number of coliforms at 35 oC and 45 oC and coagulase positive Staphylococcus counts were performed, according to the Instruction no 62, 2003 of the Ministry of Agriculture Livestock and Supply. In addition, the hygienic and sanitary conditions of the public markets were evaluated by applying a checklist. The found results showed that all of the evaluated public markets indicated poor hygienic sanitary condition, and they were ranked as deficient. The samples showed the Most Probable Number of coliforms at 35 oC and 45 oC ranging from 64 MPN/g to >1100NMP/g, and coagulase positive Staphylococcus counts between 1.8 x 10² CFU/g and 2.3 x 105 CFU/g. The evaluated food markets did not meet the minimum requirements of hygiene and sanitation and the sold meat samples showed high count of microorganisms indicators.

https://doi.org/10.53393/rial.2016.v75.33529
PDF (Português (Brasil))

References

1. Almeida RB, Diniz WJS, Silva PTV, Andrade LP, Diniz WPS, Leal JBG et al. Condições higiênico-sanitárias da comercialização de carnes em feiras livres de Paranatama, PE. Alim Nutr. 2011;22(4):585-92.

2. Lundgren PU, Silva JA, Maciel JF, Fernandes TM. Perfil da qualidade higiênico-sanitária da carne bovina comercializada em feiras livres e mercados públicos de João Pessoa/PB-Brasil. Alim Nutr. 2009;20(1):113-9.

3. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Instrução Normativa nº 62, de 26 de agosto de 2003. Regulamento técnico de Métodos Analíticos Oficiais para Controle de Produtos de Origem Animal e Água. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 18 set. 2003, Seção 1, p. 14-51.

4. Guimarães PRB. Métodos quantitativos estatísticos. São Paulo: IESDE Brasil S.A; 2008.

5. Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - ANVISA. Resolução nº 275, de 21 de outubro de 2002. Regulamento técnico de procedimentos operacionais padronizados aplicados aos estabelecimentos produtores/Industrializadores de alimentos e a lista de verificação das boas práticas de fabricação em estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 06 nov. 2002, Seção 1, p. 55-58.

6. São Paulo. Secretaria Municipal da Saúde. Portaria n° 2619-SMS.G, de 06 de dezembro de 2011. Regulamento de Boas Práticas e de Controle de condições sanitárias e técnicas das atividades relacionadas à importação, exportação, extração, produção, manipulação, beneficiamento, acondicionamento, transporte, armazenamento, distribuição, embalagem, reembalagem, fracionamento, comercialização e uso de alimentos, águas minerais e de fontes, bebidas, aditivos e embalagens para alimentos. Diário Oficial [da] Cidade de São Paulo, São Paulo, SP, 06 dez. 2011, Seção 1, p. 23-28.

7. Costa EL, Silva JA. Avaliação microbiológica da carne de sol elaborada com baixos teores de cloreto de sódio. Ciênc Tecnol Aliment. 2001;21(2):135-49. [DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0101-20612001000200005 ].

8. Alcântara MA, Gatto IRH, Kozusny-Andreani DI. Ocorrência e perfil de suscetibilidade aos antimicrobianos de micro-organismos isolados de cortes de carne bovina. Vet Foco. 2012;10(1):80-92.

9. ChairmanCS. Development and use of microbiological criteria for foods. [Parte de livro na internet]. London: Intitute of Food Science & Technology; 1997. [acesso em 12 Out 2016]. Disponível em: [http://pdfs.findtheneedle.co.uk/16898..pdf].

10. Roberts TA, Pitt JI, Cordier JL, Gorris LGM, Gram L, Swanson KMJ, et al. Microorganisms in food 6. 2ª ed. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York; 2005.

11. Xavier VG, Joele MRSP. Avaliação das condições higiênico-sanitárias de carne bovina comercializada na cidade de Belém-PA. Hig Aliment. 2004;18(125):64-73.

12. Lange TN. Avaliação do laudo de inspeção como instrumento de verificação das condições higiênico-sanitárias de estabelecimentos varejistas de carnes do município de Ribeirão Pires – SP [dissertação de mestrado]. São Paulo (SP): Universidade de São Paulo; 2010.

13. Diniz WJS, Almeida RB, Lima CN, Oliveira RR, Quirino WA, Brandespim DF. Aspectos higiênicos da comercialização de carnes em feiras livres: a percepção do comerciante. Acta Vet Bra. 2013; 7(4): 294-9, 2013. [DOI: http://dx.doi.org/10.21708/avb.2013.7.4.3431].

14. Minnaert ACST, Freitas MCS. Práticas de higiene em uma feira livre da cidade de Salvador (BA). Ciênc Saúde Coletiva. 2010;15(Supl 1):1607-14. [DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232010000700072].

15. Oliveira MMM, Brugnera DF, Mendonça AT, Piccoli RH. Condições higiênico-sanitárias de máquinas de moer carne, mãos de manipuladores e qualidade microbiológica da carne moída. Ciênc Agrotec. 2008; 32(6):1893-8. [DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-70542008000600031].

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2016 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.