Chemical composition and anatomic study of buriti fruits from Buritizal City, São Paulo State, Brazil
pdf (Português (Brasil))

Keywords

palmae
buriti
Mauritia
chemical composition
histology
fatty acids

How to Cite

1.
Tavares M, Aued-Pimentel S, Lamardo LCA, Campos NC, Jorge LIF, Gonzalez E. Chemical composition and anatomic study of buriti fruits from Buritizal City, São Paulo State, Brazil. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2003 Dec. 30 [cited 2024 May 13];62(3):227-32. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/34904

Abstract

The buriti palm tree is an important native Latin Amarican specie with economic potential, but little research has been done in Brazil concerning its fruits. This paper reports on the study of the histological characteristics of the buriti fruit and the chemical composition of its pulp. The fruits having been collected from the rural zone of Buritizal City, São Paulo State, Brazil. The species was identified as
Mauritia vinifera Mart. and distinguished from other species of the same genera by its strobiliform
shape. The major nutritional components were as follows: carbohydrates, from 10,6 to 13,2 g/100g; oleic acid (72,6 to 74,6%) in the oily fraction, similar to olive oil. Vitamin C and calcium were in accordance with
literature data, while the pH values were higher. It’s suggested a rational exploration of the buriti palm in
its region of origin, concentrating specifically on the nutritional value of its fruit pulp.

https://doi.org/10.53393/rial.2003.62.34904
pdf (Português (Brasil))

References

1. A biblioteca virtual do estudante brasileiro. Acervo-Frutas no Brasil:buriti. [http://www.bibrvit/buriti.futuro.usp.br/acervo/paradidat/frutas/buriti/buriti.html] 9 janeiro 2001.

2. Aguiar, J. Tabela de composição de alimentos da Amazônia. INPA/CNCS, Manaus, 1998. 4p.

3. American Oil Chemists’ Society. Official methods and recommended practices of the American Oil Chemists’ Society. 4th ed. Champaingn, AOCS, 1990. (AOCS Recommended Practice Cd 1c-85).

4. Brinquedos de miriti. [http://www.cpgp.ufpa.br/gibi/bm.htm] 11 setembro 2003.

5. Base de dados tropical. Municípios do Estado de São Paulo: Buritizal.[http://www.bdt.org.Br/iScan]. 9 janeiro 2001.

6. Brasil. Ministério da Indústria e do Comércio. Secretaria de Tecnologia Industrial. Produção de combustíveis líquidos a partir de óleos vegetais. Brasília, STI/CIT, 1985. cap. 5, p. 135-60. ( Documentos, 16 ).

7. Brasil. Leis, decretos, etc. Portaria n° 33/98 da Secretaria de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde. Diário Oficial, Brasília, 30 mar. 1998. Seç. I, n° 60-E, p. 5-6. Adota os valores constantes das tabelas do anexo desta portaria como níveis de IDR (Ingestão Diária Recomendada) para as vitaminas, minerais e proteínas.

8. Brasil. Leis, decretos, etc. Resolução n° 482/99da Diretoria Colegiada da Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Diário Oficial, Brasília, 13 out. 1999. Seç. I, n° 196-E, p. 82-7. Aprova o regulamento Técnico referente a Óleos e Gorduras Vegetais, constante do anexo desta Resolução. (Anexo 13 – Azeite de oliva).

9. Brazmazon.Buriti.[http://www.brasmazon.com.br/ingles/produtos/oleos/buriti.htm]. 9 janeiro 2001. Tavares, M. et al. - Composição química e estudo anatômico dos frutos de buriti do Município de Buritizal, Estado de São Paulo. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 62(3): 227 - 232, 2003.

10. Cavalcante, P. B. Frutos comestíveis da Amazônia.II. Belém, Museu Paraense Emílio Goeldi, 1974. p. 37-39. ( Publicações avulsas no 27 ).

11. Citybrazil. Números gerais Buritizal. [http://www.citybrasil.com.br/sp/buritizal/]. 15 janeiro 2001.

12. Codex Alimentarius Commission. Fats, oils and related products. 2nd ed. Rome: FAO/WHO, 1993. v. 8, p. 41-7.

13. Contreras-Guzman, E. Determinação de ácido ascórbico (vitamina C ), por redução de íons cúpricos. Quím. Nova,7(2): 60-4, 1984.

14. Corrêa, M. P. Dicionário das plantas úteis do Brasil. Rio de Janeiro, Imprensa Nacional, 1984. p. 338-40.

15. Cruz, G.L. Dicionário de plantas úteis do Brasil. Rio de Janeiro, Civilização Brasileira. 3ª ed. 1985. p. 122.

16. Franco, G. Tabela de composição química de alimentos. 8a ed. Rio de Janeiro, São Paulo, Atheneu, 1989. p. 75, 118.

17. Godoy, H.T.; RODRIGUEZ-AMAYA, D.B. Occurence of cisisomers of provitamin A in Brazilian fruits. J. Agric. Food Chem.,42:1306-13, 1994.

18. Gomes, R. P. Fruticultura brasileira. São Paulo, Nobel, 1973. p. 128-9.

19. Hiane, P. A. et al. Composição centesimal e perfil de ácidos graxos de alguns frutos nativos do Estado de Mato Grosso do Sul. Bol. CEPPA, 10(1): 35-42, 1992.

20. Instituto Adolfo Lutz. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. 3a ed. São Paulo, IMESP, 1985. v.1, p. 21-54, 266.

21. Instituto Plantarum de Estudos da Flora. Buriti. [http:www.plantarum.com.br/buriti.html]. 9 janeiro 2003.

22. Lognay, G. Investigationes sobre el aceite de Mauritia flexuosa L. Grasas y aceites, 38(5): 303-7, 1987.

23. Lorenzi, H. Manual de identificação e cultivo de plantas arbóreas nativas do Brasil. Nova Odessa, Plantarum, 1992. p. 281.

24. Lorenzi, H. Palmeiras no Brasil: nativas e exóticas. Nova Odessa, Plantarum, 1996. p. 112.

25. Mariath, J.G.R et al. Vitamin A activity of buriti (Mauritia vinifera Mart.) and its effectiveness in the treatment and prevention of xerophtalmia. Am. J. Clin.Nutr., 49:849-53,

26. Peixoto, A. R. Plantas oleaginosas arbóreas. São Paulo, Nobel, 1973. p. 155-167.

27. Serruya, H.; Bentes, M. H. S. Chemometrics classification of Palmae family fruit oils. In: INTERNATIONAL MEETING ON FATS & OILS TECHOLOGY, SYMPOSIUM AND EXHIBITION, Campinas-SP, 1991. p. 206-8.

28. Silva, S. Frutas-Brasil. São Paulo, Empresa das Artes, 1991. p. 46-47.

29. Soares, E.F. et al. Caracterização do óleo da polpa de buriti (M. vinifera). In: XIV Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos, São Paulo-SP, 1994. Programa e Comunicações Científicas. [poster 7.51]. p. 192.

30. Souza, M. do C. P. et al. Amadurecimento natural e artificial do buriti. Pesq. Agropec. Bras., 19(7):891-6, 1984.

31. Stansby, M.E.; Lemon, J.M. Quantitative determination of oil in fish flesh. Ind. Eng. Chem., 9(7):341-3, 1937.

32. Tratado de Cooperación Amazónica. In: Secretaria ProTempore – TCA, ed. Frutales. Frutales y hortalizas promisorios de la Amazonia. Lima, Secretaria Pro-Tempore - TCA, s.p. [http://amazonas.rds.org.co/libros/44/texto.htm]. 9 janeiro 2001.

33. Vallilo, M.I. et al. Composição química e o perfil de ácidos graxos das sementes de quatro espécies de palmeiras cultivadas no Estado de São Paulo. Rev. Inst. Flor., São Paulo, 13:147-54, dez. 2001.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2003 Revista do Instituto Adolfo Lutz

Downloads

Download data is not yet available.