Feeding evaluation of pre-school children from Barcelos and Ajuricaba, Amazon State
PDF (Português (Brasil))
pdf (Português (Brasil))

Keywords

Feeding evaluation
pre-school children
feeding
mineral

How to Cite

1.
Yuyama LKO, Aguiar JPL, Macedo SHM, Alencar FH, Nagahama D, Fávaro DIT, Afonso C, Vasconcellos MB, Cozzolino SMF. Feeding evaluation of pre-school children from Barcelos and Ajuricaba, Amazon State. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2000 Dec. 29 [cited 2024 May 17];59(1-2):27-32. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/35034

Abstract

Considering the scanty information about health and nutrition conditions of the pre-school in Calha do Rio Negro, 109 diets from the Barcelos region and 06 diets from the indigenous area of Ajuricaba–AM, were evaluated by means of chemical analysis and adequacy percentage related to the recommended intakes set by National Academy of Sciences/National Research Council (NAS/NRC) for children (4-6 years old). The duplicate portion technique was used for sampling the diets. It was verified that the foods more frequently consumed were: cassava flour, bread, fish, rice, crackers, beans, coffee, banana. Others had a frequency below 10%. The diets analyzed showed an energy deficit of 21,5% and 10% and a proteic deficit of 57,9% and 76%, for Barcelos and Ajuricaba regions, respectively. According to the results obtained, it can be  concluded that the consumption of greens is not part of the feeding habits of rural Amazon population, and the caloric contribution content of the available food is very low. Considering the mineral elements Ca, Fe, Mg, Se, and Zn, we were able to verify that both diets analyzed in the present work have not reached the values recommended by NAS/NRC. With regard to Na and Mo, the diet in Barcelos...

https://doi.org/10.53393/rial.2000.59.35034
PDF (Português (Brasil))
pdf (Português (Brasil))

References

1. Abdulla, M. et al. Assessment of food consumption. Scand. J. Gastroenterology, 14(52):28-41, 1979.

2. Aguiar, J.P.L. Tabela de composição dos alimentos da Amazônia. Acta Amazônica, 26(1/2):121-26.1996.

3. Aguiar, J.P.L. et al. Aspectos nutritivos de alguns frutos da Amazônia. Acta Amazônica, 10(4):755-58,1980.

4. ASP, N.G. et al. Rapid enzymatic assay of insoluble and soluble dietary fiber. J. Agric. Food Chem., 31: 476-82, 1983.

5. Association Official Analytical Chemists. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 17ª ed., Arlington, AOAC.,1995. 1141 p.

6. Batista Filho, M.; Rissin, A. Deficiências nutricionais: Ações específicas do setor Saúde para o seu controle. Cad. Saúde Públ., 9(2):130-135, 1993.

7. Boaventura, G.T. Avaliação nutricional relativa ao selênio de estudantes da Faculdade de Ciências Farmacêuticas da USP. São Paulo, 1994. [Tese de Doutorado – Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Universidade de São Paulo].

8. Carraza, F.R. Minerais em dietas latino-americanas. Arch. Latinoamer. Nutr., 38(3):599-621,1988.

9. Duarte, M.R.B. Estudo dos fatores de risco nutricional em crianças matriculadas em pré-escolas das redes de ensino particular, estadual e municipal da cidade de Manaus (AM) em 1987. Avaliação dos inquéritos alimentar, sócioeconômico e cultural. Manaus, 1989. [Dissertação de Mestrado, INPA/FUA].

10. Dufour, D.L. Diet and nutritional status of Ameridians: a review of the literature.Cad. de Saúde Públ., 7(4):481-502, 1991.

11. Favaro, D.I.T. et al. Determination of various nutrients and toxic elements in different Brazilian regional diets by neutron activation analysis. J. Trace Elements. Med. Biol., 11: 129-36, 1997.

12. Fundação Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – FIBGE. Estudo nacional da despesa familiar. ENDEF. Publicações Especiais, Rio de Janeiro, 1977.

13. Fundação Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – FIBGE. Pesquisas de Orçamentos Familiares, 1987-1988. No.1 e 2, Rio de Janeiro, 1988.

14. Fundação Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – FIBGE. Pesquisas de Orçamentos Familiares, 1995-1996. N° 2. Consumo Alimentar Domiciliar Per Capita, Regiões Metropolitanas, Brasília – DF, Municípios de Goiânia, Rio de Janeiro, 1998.

15. Galisa, M.S.; Biscolla, M.O.M.; Moreira, V.. Análise da eficiência de um programa de educação nutricional. O Mundo da Saúde, 20(7): 230-232, 1996.

16. Giugliano, R.; Giugliano, L.G.; Shrimpton, R. Estudos nutricionais da populações rurais da Amazônia. I. Várzea do rio Solimões. Acta Amazonica, 11(4):773-788, 1981.

17. Giugliano, R. et al. Estudos nutricionais das populações rurais da Amazônia. II. Rio Negro. Acta Amazonica, 14(3-4):427-449, 1984.

18. Hartman, A.F.; João, W.S.J. Desnutrição protéico-calórica na região Centro-amazônica: relatório preliminar da prevalência e fatores demográficos. J. Ped., 45 (5):323-332, 1978.

19. Horner, M.R. et al. Inquérito dietético com base no consumo familiar: O caso de Ilhéus, Bahia, Brasil, em 1979. Arch. Latinoam. Nutr., 31(4):726-39, 1981.

20. Instituto Nacional de Alimentação e Nutrição – Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação / Universidade Estadual de Campinas. Estudo Multicêntrico sobre consumo de alimentos. Relatório Final. INAN/MS. Campinas, 1997. 83 p.

21. Lehti, K.K. Iron, folic acid and zinc intakes and status of low socioeconomic pregnant and lactating amazonian women. Eur. J. Clin. Nutr., 43:505-13, 1989.

22. Nagahama, D. Estudo comparativo da composição química das 20 dietas representativas da ingestão dietética de mulheres em idade fértil de um bairro pobre de Manaus-AM. Manaus, 1994. [Dissertação de Mestrado – INPA/FUA].

23. Nagahama, D. et al. Avaliação nutricional e alimentar de pré-escolares de uma creche de Manaus e a influência da entidade no estado nutricional de sua população. Acta Amazônica, 20:119-29, 1990.

24. Nagahama, D. et al. Composição química e percentual de adequação da alimentação dos servidores do Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Manaus, AM. In: Anais do XVI Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos. Rio de Janeiro, 1998. p.601-604.

25. National Academy of Sciences/National Research Council. Recomended dietary allowances. 10th ed. Washington, 1989. 284p.

26. Sebrae/AM. Diagnóstico sócioeconômico e cadastro empresarial de Barcelos. Manaus: Departamento de estudo e Pesquisa, 1994. 199p

27. Shrimpton, R. Food consumption and dietary adequacy according to income in 1200 families, animals, Amazonas, Brazil, 1973-74. Arch. Latinoam. Nutr., 34 (4):615-29, 1984.

28. Shrimpton, R.; GIugliano, R. Consumo de alimentos e alguns nutrientes em Manaus, Amazonas. 1973-4. Acta Amazonica, 9 (1):117-141, 1979.

29. Underwood, E. J. Trace elements in human and animal nutrition. 4th ed., New York: Academic Press, 1977. 545p.

30. Vasquez, A.L.V. Biodisponibilidade de zinco da dieta dos pré- scolares de uma creche de Manaus, AM. Efeito da adição da farinha de banana (Musa paradisiaca) em ratos. Manaus, 1998. [Dissertação de Mestrado, Universidade do Amazonas – AM].

31. Yuyama, L.K.O.; Rocha, Y.R.; Cozzolino, S.M.F. Composição química e percentual de adequação da dieta regional de Manaus, AM. Acta Amazônica, 22 (4):587-593, 1992.

32. Yuyama, L.K.O.; Cozzolino, S.M.F. Determinação dos teores de Zn, Fe, Ca, Se, Cu, K e Mn na dieta regional de Manaus-AM. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 55 (1): 45-50, 1995.

33. Yuyama, L.K.O. et al. Determinação dos teores de elementos minerais em alimentos convencionais e não convencionais da região Amazônica pela técnica de Análise por Ativação com Nêutrons Instrumental. Acta Amazônica, 27 (3):183-96, 1997.

34. Wilson, D. et al. Nutritional status of children inmates of a small Institution for homeless children in the capital of the state of São Paulo, Brazil. Rev. de Saúde Pública, 4:300-309, 1980.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2000 Revista do Instituto Adolfo Lutz

Downloads

Download data is not yet available.