Abstract
112 samples of cured cheese such as crumbled, sliced and pieces sold in markets of the city of Sao Paulo, were analysed for their nitrite, nitrate and sorbate contents. From these samples analysed, 81 (72,32%) showed neither nitrate nor nitrite content. Eight samples (7,14%) showed a level of nitrate and one of them was above of the tolerated and the levels of nitrite and nitrate of the other 23 samples were below than 10 mg/kg (sensitivity limit of the analytical method employed). From the total of cheese analysed, 60 were crumbled and 46 (76,66%) of them showed content of sorbate above the tolerated level.
References
1. ABREU, L. R.: COSTA, L. C. G. & FURTADO, M. M. – Influência da adição de nitrato de sódio ao leite destinado à fabricação de queijo prato nos teores de N03 e N02 do soro e do queijo. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes, 41 (247): 35-6, 1986.
2. ARAUJO, A. C. P. & MÍDIO, A. F. - Nitratos y nitritos en alimentos infantilis industrializados y caseros. Alimentaria, 27 (209): 69-75, 1990.
3. ARAUJO, A. C. P. & MÍDIO, A. F. - Nitratos, nitritos e compostos N-nitrosos em alimentos: onde está o problema? Cien. Cult., 41 (10): 947-56, 1989.
4. BRASIL, Leis, decretos, etc. Resolução no 4/1988 do Conselho Nacional de Saúde. Diário Oficial, Brasília, 19 dez. 1988, Seção 1, p. 24718. Aprova a revisão das tabelas I, IIl, IV e V, referentes a aditivos intencionais e anexos I,II, III, IV e VII, todos do decreto 55.781 de 26.03.65.
5. COMROE, J. H. - Resposta ao oxigênio e ao déficit de O2. In:__ .Fisiologia da respiração; trad. por H. M. Tisenberg e W. A. Zin. 2ª. ed. Rio de Janeiro, Guanabara Koogan, 1977. p. 31-52.
6. EL-GENDY, S. M.: NASSIB, T.: ABED-EL-GELLEL, & HANAFY, N. E. H. -Survival and growth of clostridium species in the presence of hidrogen peroxide. J. Food Prot., 43 (6): 431-2, 1980.
7. EL-SHENAWY, M. A. &MARTH, E. H. - Inhibition andinacvation of Listeria monocytogenes by sorbic acid. J. Food Prot., 51 (11): 842-7, 1988.
8. FARRÉ ROVIRA, R. & FRIGOLACÁNOVES, A. - Nitratos: aspectos bromatológicos, toxicológicos y analíticos. Alimentaria, 24 (179): 15-21, 1987.
9. GAVA, A. J. - Emprego de conservadores em alimentos. Boi. SBCTA, 18 (3): 183-94. 1984.
10. GRAY, J. I.; IRVINE, D. M. & KAKUDA, Y.. - Nitrates and N-nitrosamines in cheeses. J. Food Prot., 42 (3): 263-72, 1979.
11. HAMILTON, J. E. - Collaborative study of the colorimetric detérmination of nitrate and rútrite in cheese. J. Assoe. Off. Anal. Chem., 59 (2): 284-8, 1976.
12. HERRADOO; M. À. & ASUERO, A. G .. - Determination de aniones traze en leche IV. Nitratos y nitritos: aspectos toxilógicos y bromatológicos. Alimentaria, (175): 35-9, 1986.
13. HERRADOR, M. A. & ASUERO, A. G. - Nitratos y nitritos em leche (parte 2). Alimentaria, 23 (176): 43-9, 1986.
14. INSTITUTO ADOLFO LUTZ (São Paulo) – Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz, 3ª. ed. São Paulo, IMESP, 1985, 40 v. 1: Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. p. 96-100, 103-4.
15. JAY, James M . - Food preservation: In: Modern food microbiology. 3rd ed. New York, Van Nostrand Heinhold, 1986. p. 257-96.
16. LARA, W. H.; TAKAHASHI, M. Y. & SILVEIRA, N. – Determinação de nitritos e nitratos em conservas de carne. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 38 (2); 161-6, 1978.
17. LARA, W. H.; TAKAHASHI, M. Y. & YABIKU, H. Y. – Níveis de nitratos em beterraba. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 44 (2): 109-13, 1984.
18. LARA, W. H. & TAKAHASHI, M. Y. - Níveis de nitratos em hortaliças. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 42 (112): 53-7, 1982.
19. LIEWEN, M. B. & MARTH, E. H. - Growth and inhibition of microorganisms in the presence of sorbic acid: a review. J. Food. Prot., 48 (4): 364-75, 1985.
20. MORAES, J. M.. - Influência de diferentes concentrações de nitratos e nitritos na inibição de esporulados anaeróbios gasógenos do leite. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes, 36 (215): 21-3, 1981.
21. MUNZNER, R.; GUIGAS, C. & RENNER, H. W. – Examination of potassium sorbate and sodium sorbate for possible genotoxic potential, Food Chem. Toxicol., 28 (6): 397-401, 1990.
22. NlTRATE, nitrite and nitroso compounds in foods. Food Technol., 41(4):12-36, 1987.
23. RONNING, I. E. & FRANK, H. A. - Grow response of putrefactive anaerob 3679 to combinations of potassium sorbate and some common curing ingredientes (sucrose, salt, and nitrite), and to non inhibitory levels of sorbic acid. J. Food Prot., 51 (8): 651-4, 1988.
24. SOFOS, J. N. & BUSTA, F. F. - Alternative to use of nitrite as an antibotulinal agent. Food Technol., 34 (5): 244-51, 1980.
25. SOFOS, J. N. & BUSTA, F. F. - Antimicrobial activity of sorbate. J. Food. Prot., 44 (8): 614-47, 1981.
26. SWANN, P. F. - The toxicology of nitrate, nitrite and N-rútroso compounds. J. Sci. Food Agric., 26: 1761-70, 1975.
27. TAVARES, M.; ZANELATTO, A. M.; CARVALHO, J. B.: BACETTI, L. B.; TAKAHASHI, M. Y. & AUED, S. – Determinação de nitritos e nitratos em línguiça e outras conservas de carne comercializadas na região metropolitana de São Paulo. Rev, Inst. Adolfo Lutz, 47 (1/2); 5-10,1987.
28. WALKER, A. - Naturally occuring nitrate/nitrite in foods. J. Sci. Food Agric., 26: 1735-42, 1975.
29. ZERFIRIDIS, G. K. & MANOELKIDIS, K. S. - Contents of nitrates and nitrites in some Greek and imported cheeses. J. Food Prot., 44 (8): 576-9, 1981.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 1991 Revista do Instituto Adolfo Lutz