Mycrobiological study of Brazilian Minas cheese of manual facturing commercialized at São José do Rio Preto (SP) city
pdf (Português (Brasil))

Keywords

Mycrobiological study
Brazilian Minas cheese
Manual manufacturing

How to Cite

1.
Garcia-Cruz CH, Hoffmann FL, Vinturim TM. Mycrobiological study of Brazilian Minas cheese of manual facturing commercialized at São José do Rio Preto (SP) city. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1994 Dec. 30 [cited 2024 May 17];54(2):78-82. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/35690

Abstract

Samples of non-industrialized Minas Frescal cheese commercialized at grocery stores, butcher's shops, supermarkets and places alike in the city of São José do Rio Preto (State of São Paulo - Brazil) were submitted to microbial analysis. This analysis was followed by comparison with other results from samples of industrialized cheese and with a special kind of cheese made under strict hygienic-sanitary conditions. The results showed that only one sample filled the requirements to be consumed without potential damage to public health.

https://doi.org/10.53393/rial.1994.54.35690
pdf (Português (Brasil))

References

1. BEHMER, M.L.A. Tecnologia do leite. 13ª. ed. – São Paulo - Nobel. 1984. p. l55-156.

2. BRASIL. MINISTÉRIO DA AGRICULTURA. SECRETARIA NACIONAL DE DEFESA AGROPECUÁRIA. Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes. I. Métodos microbiológicos. Brasília, 1981.

3. BRASIL. MINISTÉRIO DA SAÚDE. SECRETARIA NACIONAL DE VIGILÂNCIA SANITÁRIA. Portaria no 001 de 28 de janeiro de 1987. Diário Oficial,
Brasília, 25 de fevereiro de 1987. Aprova padrões microbiológicos para alimentos.
4. CARVALHO, E.P.; GOMES, R.C.; COSTA, L.C.G. Condições microbiológicas de queijo "Minas- Frescal" comercializado em Lavras, MG. In: Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos 5. Viçosa, 1981, p.147.

5. FURLANETTO, S.M.P.; CERQUEIRA-CAMPOS, M.L. e IARA, S.T. Pesquisa de Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens e Salmonella em queijo Minas Frescal, vendido em supermercados do município de São Paulo. In:
Congresso Latinoamericano de Microbiologia, 9. Congresso Brasileiro de Microbiologia, 12. São Paulo, 1983, p.144.

6. HOFFMANN, F.L.; GARCIA-CRUZ, C.H. & VINTURIM, T.M. Avaliação das características microbiológicas do leite tipo "C" vendido na região de São José do Rio Preto - SP. Bol. CEPPA 11(2): jul/dez, 1993. (no prelo).

7. MANDIL, A.; MORAIS, V.A.D.; PEREIRA, M.L.; FAGUNDES, J.M.S.; CARMO, L.S.; CORREIA, M.G.; CASTRO,E.P. & GOMEZ,M.J.V.M. Staphylococcus aureus em queijos tipo "Minas". Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, 2(2):233-241, 1982.
8. NASCIMENTO, D.; SABIONI, J.G.; PIMENTA, N. e XANDÓ, S.R. Avaliação microbiológica de queijos tipo Minas-Frescal da cidade de Ouro Preto (MG). Bol. SBCTA, 19(2):120-129, 1985.

9. OLIVEIRA, J.S. Queijo: fundamentos tecnológicos. São Paulo Ed. Icone/Campinas/UNICAMP. 1986. p.l05-114.

10. SANTOS, E.S.; GENIGEORGIS, C. & FAVER, T.B. Prevalence of Staphylococcus aureus raw and pasteurized ,ilk used for commercial manufacturing of brazilian Minas Cheese. J. Food Protection. 44 (3):172-176, 1981.

11. SÂO PAULO (Estado) Decreto no 12.486 de 20 de outubro de 1978. Aprova norma técnicas especiais relativas a alimentos e bebidas. Diário Oficial. v.88, no 200, p.142, São Paulo, 21 de outubro de 1978.

12. SILVA, C.A.M. Avaliação da qualidade rnicrobiológica de queijos tipo Minas-Frescal consumido na cidade do Rio de Janeiro. In: Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 4. Rio de Janeiro, 1980, p.202.

13. WILSON, D. Pesquisa de Staphylococcus aureus em leite a ser pasteurizado. Rev. de Saúde Pública, São Paulo, 11(1):1-11,1977.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1994 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.