Physicochemical and microbiological quality evaluation of the pasteurized milk processed by mini and microprocessing plants of the area of Ribeirão Preto, State of São Paulo – Brazil
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Pasteurized milk
mini and microprocessing plants
physicochemical and microbiological quality

How to Cite

1.
S. Garrido N, T. Morais JM, de C. Briganti R, de Oliveira MA, M.M. Bergamini A, A.V. de Oliveira S, M.D. Fávaro R. Physicochemical and microbiological quality evaluation of the pasteurized milk processed by mini and microprocessing plants of the area of Ribeirão Preto, State of São Paulo – Brazil. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2001 May 3 [cited 2024 May 19];60(2):141-6. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/35927

Abstract

The objective of this research was to investigate the physicochemical and microbiological quality of pasteurized milk processed by mini and microprocessing plants of the area of Ribeirão Preto, State of São Paulo, Brazil. The total of 390 samples of pasteurized milk types C, B and whole were analyzed for their physicochemical and microbiological conditions. Ten of this mini and microprocessing plants were submmited a longitudinal study, and their milk samples were analized during four years. These factories were supervised by a veterinary of the Agricultural Secretary of São Paulo State who guided each responsible for factory about the results of the milk analises. The microbiological analysis showed that 32.5% of 123 samples of type C milk, 32.6% of 86 samples of type B milk and 31.0% of 181 samples of whole milk did not comply with the legal standards established by the Brasilian legislation. By the physicochemical analysis 15.5%, 37.2% e 30.9%, respectively, did not comply with legal standards in Brazil. Salmonella were negative in all samples. The evaluation of ten mini and microprocessing plants showed that the microbiological quality of the type B milk has a improved in the last two years, the type C milk showed an improvement...

https://doi.org/10.53393/rial.2001.60.35927
PDF (Português (Brasil))

References

1. Abreu, L.R.; Carvalho E.P.; Souza Netto A.C.M. Avaliação de alguns parâmetros físico-químicos e microbiológicos do leite pasteurizado comercializado na cidade de Lavras, no ano de 1994. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes, 50(294):3-8, 1995.

2. Alais C. Ciência de la leche. Principios de técnica lechera. Barcelona: Editorial Reverté, S.A.; 1985. 873p.

3. American Public Health Association. Techinical Committee on Microbioligical Methods for Foods. Compendium of Methods for the microbiological examination of foods, 3rd ed., Washington, D.C.: C. Vanderzant & D.F. Splittstoesser; 1992. 1219p.

4. Baruffaldi, R. et al. Condições higiênico-sanitárias do leite pasteurizado tipo “B” vendido na cidade de São Paulo/SP, no período de fevereiro a agosto de 1982. Rev. Saúde Pública, 18(5):367-74, 1984.

5. Brasil. Leis, decretos, etc... Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal (aprovado pelo Decreto 30.691 de 29 de março de 1952, alterado pelos decretos 1.255 de 25 de junho de 1962, 1.236 de 2 de setembro de 1994, 1.812 de 8 de fevereiro de 1996 e 2.244 de 4 de junho de 1997). Brasília, Ministério da Agricultura, 1997. p.128-30.

6. Brasil. Leis, decretos, etc... Portaria nº 8 de 26 de junho de 1984 da Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Secretaria Nacional de Inspeção de Produto Animal. Diário Oficial da União, Brasília, 11 jul. 1984. Seção 1, p.1084-6.

7. Brasil. Leis, decretos, etc... Portaria nº 451 de 19 de setembro de 1997 da Secretaria de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde. Aprova o Regulamento Técnico – Princípios Gerais para o Estabelecimento de Critérios e Padrões Microbiológicos para Alimentos. Diário Oficial da União, Brasília, 2 jul. 1998, Seção 1, p.4.

8. Brasil. Ministério da Agricultura. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Laboratório Nacional de Referência Animal – métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes. II – métodos físicos e químicos, Brasília: LANARA, 1981. p.XIV 1-22.

9. Campos, G. et al. Avaliação físico-química de leites comercializados na região metropolitana de Belo Horizonte em 1994. In: Congresso Nacional de Laticínios, 13., Minas Gerais, 1995. Anais. Minas Gerais, CEPE/ILCT, 1995. p.161-2.

10. Froeder, E.; Pinheiro, A.J.R.; Brandão, S.C.C. Variação da qualidade microbiológica de leite cru tipo “C” da Região de Viçosa. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes, 40(241):55-68, 1985.

11. Garrido, N.S. et al. Condições físico-químicas e higiênico-sanitárias do leite pasteurizado tipo “C”, “B” e “integral” comercializados na Região de Ribeirão Preto/SP. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 56(2): 65 – 70, 1996.

12. Hoffmann, F.L.; Cruz, C.H.G.; Vinturim, T.M. Estudo higiênicosanitário do leite tipo “B” comercializado na Região de São José do Rio Preto/SP. Hig. Alim., 9(37):24-7, 1995.

13. Instituto Adolfo Lutz – Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. v.1: métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 3ª ed. São Paulo, IMESP, 1985, p.198-207.

14. Loganatham, S.; Thompson, N.R. Composition of cow’s milk I. Enviromental and managerial influences. J. Dairy Sci., 51(12):1928-32, 1968.

15. Nader Filho, A. et al. Características microbiológicas do leite pasteurizado dos tipos B e C processado por algumas usinas de beneficiamento do Estado de São Paulo. Hig. Alim., 10(43):30-3, 1996.

16. Nader Filho, A. et al. Características microbiológicas do leite pasteurizado tipo “integral”, processado por algumas mini e microusinas de beneficiamento do Estado de São Paulo. Hig. Alim., 11(50):21-3, 1997.

17. Oliveira, J.S. Qualidade microbiológica do leite. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes. 31(186):15-20, 1976.

18. Padilha, M.R.F.; Fernandez, Z.F.; Padilha, M.R.F. Avaliação higiênicosanitária do leite tipo “C” comercializado no Recife/PE. Hig. Alim., 13(61):105-9, 1999.

19. Pessôa, G.V.A.; Silva, E.A.M. Milieu pour l’identification présomptive rapide des enterobactéries, des aéromonas et des vibrions. Ann. Microbiol., 125:341-7, 1974.

20. Rolim, H.M.V. et al. Avaliação da qualidade físico-química e microbiológica de leite pasteurizado comercializado em Goiânia/GO. In: Congresso Nacional de Laticínios, 13., Minas Gerais, 1995. Anais. Minas Gerais, CEPE/ILCT, 1995. p. 61-4.

21. Santos, E.C.; Xavier, A.T.V.; Passos, L.A.S. Aparente deflexão sazonal de alguns constituintes do leite no início da primavera. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes, 36(215):09-15, 1981.

22. Santos, C.C.M. et al. O. Avaliação microbiológica e físico-química do leite pasteurizado e comercializado na região de São José do Rio Preto/SP. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 58(1):85-9, 1999.

23. São Paulo (Estado). Leis, decretos, etc... Resolução SAA – 24 de 1 de agosto de 1994. Diário Oficial do Estado, São Paulo, 2 ago. 1994. Seção 1, p.18-32.

24. Silveira, N.V.V. et al. Avaliação das condições físico-químicas e microbiológicas do leite pasteurizado consumido na cidade de São Paulo. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 49(1):19-25, 1989.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2021 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.