PHYSICOCHEMICAL AND HYGIENIC AND SANITARY CONDITIONS OF PASTEURIZED MILK TYPES "C", "B" AND "INTEGRAL" SOLD IN THE REGION OF RIBEIRÃO PRETO - SP
pdf (Português (Brasil))

Keywords

Pasteurized milk
microbiological analysis
physicochemical analysis
quality control

How to Cite

1.
Santesso Garrido N, M. B. Martins A, G. A. Ribeiro E, Dudena de Faria R, Eico Yokosawa C, Aparecida de Oliveira M, Maria Duarte Fávaro R. PHYSICOCHEMICAL AND HYGIENIC AND SANITARY CONDITIONS OF PASTEURIZED MILK TYPES "C", "B" AND "INTEGRAL" SOLD IN THE REGION OF RIBEIRÃO PRETO - SP. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1996 Dec. 30 [cited 2024 May 20];56(2):65-70. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/36611

Abstract

In Brazi1, four types of'pasteurized milk ("A", "B", "C" and "whole") cau be distinguished on the basis ofthe side ofmilking and pasteurization. The physicochemical and microbio1ogical standards foreach type ofmilk, afterpasteurization, are established by the Brazilian legislation.A totalof697 samples ofpastcurized milk types "C", "B" and "whole" were analyzed fortheir microbiological and physicochemical conditions and to verify ifthey were in accordance with Brazilian legislation. Thesc samp1eswere distributed in the area ofRibeirào Preto, State ofSào Paulo, Brazil. The microbiological analysis showed that 11.3%,of368 samples oftype "C" milk, 26.0% 01'188samples of'typc "B" milk, and 25.5% ofl41 samples oftype "whole" milk processed by mini and microfactories did not comply with the legal standards established by the Brazilian legislation. By the physicochemical ana1ysis 3.0%,4.3% and 19.1<;/0, respecrively, did not comply with legal standards in Brazil. Salmonella were negative in a11samples. The results ofthis study showed thatthe microbial contamination was the main problem in the milk types "C" and "B". The "whole" milk processed by the mini and microfactories showed several problems both in the microbiological and the physicochemical characteristics.

https://doi.org/10.53393/rial.1996.56.36611
pdf (Português (Brasil))

References

1. AMERICAN PUBLIC HEALTH ASSOCIATION. Technical Committee on microbiological methods for Foods - Compendium of Methods for the
microbiological examination offoods. 2nd ed. Washington D.e., M.L. Speck, ed., 914 p.,1984.

2. BARUFFALDI, R.; VESSONI PENA, T. c., MACHOSHVIL!, I.A. ; ABE, L.E. Condições higiênico-sanitárias do leite pasteurizado tipo "B" vendido na cidade de São Paulo, SP., no período de fevereiro a agosto de 1982. Rev. Saúde Pública, 18 (5): 367-74, 1984.

3. BRASIL, Leis, Decretos, etc... Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal (aprovado pelo Decreto 30691 de 28.03.52, alterado pelo Decreto 1.255 de 25.06.62). Brasília, Ministério da Agricultura, 1980. p. 92 ; 126.

4. BRASIL, Leis, Decretos, etc... Portaria n" 01 de 28 de janeiro de 1987 da Divisão Nacional de Vigilância Sanitária de Alimentos da Secretaria Nacional de Vigilância Sanitária. (Aprova os padrões microbiológicos para os produtos expostos à venda ou de alguma forma destinados ao consumo ...). Diário Oficial, Brasília, 12 de fevereiro de 1987. Seção I , p. 2197.

5. BRASIL, Leis, Decretos, etc...Portaria n' 8 de 26 de junho de 1984 da Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Secretaria de Inspeção de Produto Animal. Diário Oficial, Brasília, Min. da Agricultura, li de julho de 1984. Seção I, p. 1084 - 1086.

6. CAMPOS, G.; DAYRELL, L; BATISTA, K.E.S.; SAMPAIO, M.E.; CUNHA, M.R.R.; RAPOSO, R.E.; NAVEIRA, R.M.L.P.; Avaliação físico-química de leites comercializados na região metropolitana de Belo Horizonte em 1994. In:
Congresso Nacional de Laticínios, XIII, Juiz de Fora - MG, 17-21 julho 1995. Anais. Juiz de Fora. CEPE / ILCT. 1995. p. 161-162.

7. FROEDER, E.; PINHEIRO, A.J.R.; BRANDÃO, S.c.c. Variação da qualidade microbiológica de leite cru tipo "C" da Região de Viçosa. Rev. Inst.Latic.Cândido Tostes, 40 (241):55-68, 1985.

8. FURTADO, M.A.M.; VILELA, M.A.P. ; MEURER, Y.M. ; BARBOSA, F.A. Aspectos físico-químicos e microbiológicos do leite pasteurizado tipo "C" consumido em 1993 na cidade de Juiz de Fora - MG. In: Congresso Brasileiro de Ciências e Tecnologia de Alimentos, São Paulo, 17 -20 junho 1994.

9. HOFFMANN, F.L. ; CRUZ, C.H.G.; VINTURIM, T.M. Avaliação das características microbiológicas do leite tipo "C" vendido na região de São José do Rio Preto - SP. B. CEPPA, 12 (1): 17-24, 1994.

10. LOGANATHAM, S. & THOMPSON, N. R. Composition of cow's milk. Enviromental and managerial influences.J. Dairv Sei., 51 (12): 1928 - 1932, 1968.

11. MENDES, E.; SENA, M.J. Qualidade física, química e microbiológica do leite tipo "C" comercializado na cidade do Recife. In: Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos, São Paulo, 17 - 20 junho 1994.

12. OLIVEIRA, J.S. Qualidade microbiológica do leite. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes, 31 (186): 15 20, 1976.

13. PESSÔA, G.Y.A. & SILVA, E.A.M. Milieu pour Ia identification presomptive rapide des enterobactéries, des aeromonas et des vibrions.
Ann. Microbiol., 125A: 341 - 347, 1974.

14. ROLIM, H.M.Y.; VERA, R.; TORRES, M.C.L.; SILVEIRA, M.F.A.; LOPES, E.Y.S.; PEREIRA, A.S.; BRAGA, Y.L.N.; CARDOSO, R.A.; COSTA, F.M.A. Avaliação da qualidade físicoquímica e microbiológica de leite pasteurizado comercializado em Goiânia - GO. In: Congresso Nacional de Laticínios, Juiz de Fora-MG, 17-21 julho 1995. Anais. Juiz de Fora. CEPE / ILCT. 1959. p. 61-62.

15. ROSSI, Jr. O.D.; NADER FILHO,A.; FALEIROS,R.R.; LOPES,J.C.; SLHOCKEN-ITURRINO,R.P. Análise das condições físico-químicas e bacteriológicas do leite oferecido ao comércio de Jaboticabal - SP. Rev. Inst. Latic. Cândido
Tostes, 37(220): 15-19, 1982.

16. SANTOS, E. C. dos; XAVIER, A.T.Y. & PASSOS, L.A.S. dos. Aparente deflexão sazonal de alguns constituintes do leite no início da primavera. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes, 36 (215), 9 -15,1981.

17. SÃO PAULO (ESTADO), Leis, Decretos, ete... Resolução SAA-24 de 01-08-94. Diário Oficial do Estado São Paulo, 2 Ago.1994. Sec.I p.18-32.

18. SÃO PAULO. Instituto Adolfo Lutz - Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. v.I. Métodos químicos e fisicos para análise de alimentos. 3" ed. São Paulo, 1985. p. 198 - 207.

19. SILVEIRA,N.Y.Y.; SAKUMA, H.; DUARTE,M.; RODAS, M.A.B.; SARUWTARI, J.H.; CHICOUREL,E.L. Avaliação das condições físieoquímicas e microbiológicas do leite pasteurizado consumido na cidade de São Paulo. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 49(1): 19 - 25, 1989.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1996 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.