Microbiologic characterization of bovine blood and plasma to aim their utilization in food
pdf (Português (Brasil))

Keywords

bovine blood
bovine plasma
microbiologic evaluation

How to Cite

1.
E. V. G. da Silveira A, Augusto Gonçalves A, da Rocha Bittencourt C, Alessandre Soares Goulart G, M. Salcedo A. Microbiologic characterization of bovine blood and plasma to aim their utilization in food. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1998 Dec. 30 [cited 2024 May 17];57(2):51-5. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/36641

Abstract

Bovine blood and plasma samples were microbiologicaJly evaluated to aim the possibility of using this protein source in human food. Analysis of total aerobic bacterial counts, evaluation of most probable number of total and fecal coliform and Salmonella sp. search were performed. According to the low leveI of contamination found you can say that, for this actual work, the bovine blood and plasma presented conditions of use in food.

https://doi.org/10.53393/rial.1998.57.36641
pdf (Português (Brasil))

References

1. BEDIN, D. M. Revalorização do sangue de abate através de novos processos e novos produtos. Campinas, 1987. 13 p. Seminário apresentado na Faculdade de Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual de Campinas.

2. BORGHESI,V. & AGUIRRE, S. del R. La sangre animal - una fuente potencial de proteinas para el consumo humano. Parte 1. Recuperacion, tecnologias de transformacion, valor nutricional y utilizacion. Revista Alimentos, 5(2), 1980,

3, DOMENE, S, M, A, Utilização do sangue bovino para alimentação humana, R, Nutr. PUCCAMp, 2: 163-179,1988,

4. DUARTE, R. M. T. Obtenção de frações protéicas de sangue bovino; composição, valor nutritivo e propriedades funcionais. Campinas, 1997. 90 p. Dissertação (Mestre em Ciência da Nutrição) Universidade Estadual de Campinas.

5. GONÇALVES, A. A.; BADIALE - FURLONG, E. & SOUZA - Soares, L. A. Utilização de subprodutos da agroindústria na elaboração de um biscoito de aveia. Vetar, Rio Grande, v.7, p. 47 - 56, 1997.

6. GRAHAM, A. The collection and processing of edible blood. CSIRO Food Research, 38(1): 16 - 22,1978.

7. ICMSF. Microrganismos de Ias alimentos. Técnicas de análises microbiológicas. v. 2, 2ª ed., Zaragoza, Editorial Acribia, 1983.

8. LANARA. Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes: métodos microbiológicos. Brasília: Ministério da Agricultura, 1981.

9. OCKERMAN, H. W. & HANSEN, C. L. Industrializacion de subproductos de origen animal. Zaragoza, Editorial Acribia, S. A., 1994. p. 387.

10. PISKE, D. Aproveitamento de sangue de abate para a alimentação humana. 1. Uma revisão. Bol. ITAL, Campinas, 19(3): 253-308, 1982.

11. REVISTA NACIONAL DA CARNE, Ano XXII, nº 241, março, p. 81, 1997.

12. ROSSI JUNIOR, O. D.; SANTOS, 1. F.; NADER FILHO, A. & SCHOCKEN-ITURRINO, R. P. Estudo microbiológico do sangue e plasma bovino, obtidos em matadouro, utilizados na elaboração de produtos comestíveis. Arq. Bras. Med. VetoZootec., 46(1): 31-9, 1994.

13. SALCEDO, A. M. Potencial do plasma bovino adsorvido com farelo de arroz para uso em formulação de sobremesas. Rio Grande, 1997. Projeto de Graduação em Engenharia de Alimentos. Fundação Universidade do Rio Grande. 54 p.

14. SILVEIRA, A. E. Estudo de uma formulação alternativa de massas alimentícias: enriquecimento com plasma bovino. Rio Grande, 1995. Projeto de Graduação em Engenharia de Alimentos. Fundação Universidade do Rio Grande. 74 p.

15. TEIXEIRA. Â. M; FURLONG, E. B. & MELLADO, M. M. S. Caracterização química funcional e rnicrobiológica de sopas desidratadas formuladas a partir de plasma bovino adsorvido em farelo de arroz desengordurado. Vetar, Rio Grande, V. 6, p.85 93, 1996.

16. TYBOR, P. T.; DILL, C. W. & LANDMANN, W. A. Functional properties of proteins isolated from bovine blood by a continuosus pilot processo Journal of Food Science, 40: 155 - 159, 1975.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1998 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.