Microbiological and physicochemical evaluation of the pasteurized milk traded in the region of São José do Rio Preto, SP
pdf (Português (Brasil))

Keywords

pasteurized milk
quality control
Public Health

How to Cite

1.
Cristina Marques dos Santos C, Tanury Macruz Peresi J, do Rosário Vigeta Lopes M, Isaura de Lima S, Siqueira de Carvalho I, Zenebon O. Microbiological and physicochemical evaluation of the pasteurized milk traded in the region of São José do Rio Preto, SP. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1999 Jun. 30 [cited 2024 May 18];58(1):85-9. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/36680

Abstract

With the pourpose to evaluate the quality of the pasteurized milk commercialized in the region of São José do Rio Preto, from May, 1992 to August, 1997, 511 samples of types A, B, C and skimmed milk were analysed concerning the microbiological and physicochemical standards. In the microbiological analysis the MPN of coliform group, MPN of fecal coliforms standard plate count and presence/absence of Salmonella were determined, according to the recommended methodology by APHA and the physicochemical analysis by the official methods requested by the current legislation (Brazilian Ministry of Agriculture and Analytical Norms of IAL). From the analysed samples 232 (45,4%) were not in accordance with the current legal standards, being 131 (25,6%) related to the microbiological analysis and 128 (25,00%) to the physicochemical. The results of the microbiological analysis showed that 94 (18,4%) sampIes of pasteurized milk (mainly C type) were above the accepted Ievel of coliform group. The
fecal coliforms, represented 12,9% ofthe condemnations, with a higher incidence also in the type C milk. In the physicochemical analysis were carried out the determinations of acidity, fat, fatless extract, total dry extract, freezing point, oxidating and preservatives, phosphatase and peroxidase proofs. The physicochemical changes that occured were mainly related to the peroxidase proof, were 55 (10,8%) samples analysed showed indication that the pasteurization was out of the adequate temperature and 148 (29,00%) showed at least one altered physicochemical standard, being the freezing point most frequent, indicating water adition or technological problerns in the pasteurization. Only one sample showed a positive reaction for oxidating substances. From the analysed samples, 232 (45,4%) showed no satisfactory standards of quality and hygiene, indicating the need of permanent quality control of the pasteurized milk.

https://doi.org/10.53393/rial.1999.58.36680
pdf (Português (Brasil))

References

1, APHA - AMERICAN PUBLIC HEALTH ASSOCIATION - Standard methods for the examination of dairy products. 15th ed. Washington, n.c, p, 133; 173, 1985,

2, INSTITUTO ADOLFO LUTZ - Aplicação do Sistema HACCP - Apostila datilografada - São Paulo, 1997,

3. BEHMER, M.L.A., Tecnologia do leite, 15ª, São Paulo, Nobel, 1991. p.320.

4. BRASIL, Leis, decretos, etc. Portaria n." 01 de 28 de janeiro de 1987, da Divisão Nacional de Vigilância Sanitária de Alimentos da Secretaria Nacional de Vigilância Sanitária. (Aprova os padrões microbiológicos para os produtos expostos à venda ou de alguma forma destinados ao consumo ..) - Diário Oficial, Brasília, de 12 de fevereiro de 1987, Seção I, p.2197.

5. BRASIL. Leis, decretos, etc. - Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal (aprovado pelo Decreto 30.691 de 28.03.52, alterado pelo Decreto 1.255 de 25.06.62), Ministério da Agricultura, p.92; 126 - Brasilia, 1980.

6. BRASIL. Ministério da Agricultura. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária . Laboratório Nacional de Referência Animal- Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes. II - Métodos
físicos e químicos, p.Xlv-Iü - Brasilia, 1981.

7. BRASIL. Ministério da Agricultura - Departamento Nacional de Produtos de Origem Animal Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal-RI.I.S.P.O. ·A· Aprovado pelo decreto n."
30.691 de 29 de março de 1.952, alterado pelo decreto n." 1.255 de 25 de junho de 1.962, 174p., Rio de Janeiro, 1962.

8. GARRIDO, N.S.; MARTINS, A.M.B.; RIBEIRO, E.G.A.; FARIA, RD.; YOKOSAWA, C.E.; OLIVEIRA, M.A. ; FÁ VARO,R.M.D. - Condições físico-químicas e higiênico-sanitárias do leite pasteurizado tipos "C " e "B " e integral comercializados na Região de Ribeirão Preto - SP - Rev.Inst.Adolfo Lutz, 56 (2): 65-70, 1996.

9. GONÇALVES,R.M.S.;FRANCO,RM.- Determinação da carga bacteriana em leite pasteurizado tipo "B"e "C", comercializados na cidade do Rio de janeiro , RJ. Higiene Alimentar, 12 (53): 61-65, 1998.

10. HOFFMANN,F.L.; CRUZ,C.H.G.; VINTURIM,T.M. - Estudo higiênico-sanitário do leite tipo "B" comercializado na Região de São José do Rio Preto - SP. Higiene Alimentar, 9(37):2427,1995.

11. INSTITUTO ADOLFO LUTZ-Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz, vi. Métodos químicos e físicos para a análise de alimentos. 3°ed.São Paulo, 1985. p.199-225.

12. MOREIRA LIMA,L.F. - Vigilância Sanitária de Medicamentos e Correlatos - Rio de janeiro, Qualitymark editora, 1993,p.1-17.

13. PANETTA, J. c. BARROS, V.R.M.; PANETTA, S. - Leite "B" perspectiva para um padrão nacional. Higiene Alimentar, v.5, n." 18, p.24-27, junho /1991.

14. PENNA, T.C.v.; BARUFFALDI, R; COLOMBO, AJ. - Estudos das condições higiênico-sanitárias e das características físico-químicas do leite pasteurizado teor de gordura 3,2% m/v, vendido na cidade de São Paulo - Ciência e Tecnologia Alimentos, 6(1):57-74, 1986.

15. PERESI, l.T.M.; KAKU,M.; GELLI, D.S.; LIMA, S.l.; DUARTE, v.L.S. - Comparação entre os caldos de enriquecimento "Tryptic Soy" com 10% de cloreto de sódio e Giolitti - Cantoni usados na determinação de estafilococos coagulase positiva em alimentos - Rev. Instituto Adolfo Lut; .56(1):83-86, 1996.

16. SILVEIRA,N.V.V.; SAKUMA. H.; DUARTE, M.; RODAS, M.A.B.; SARYWTARI, l.H.; CHICOUREL , E.L. - Avaliação das condições físico-químicas e microbiológicas do leite pasteurizado consumido na cidade de São Paulo. Rev. Instituto Adolfo Lutr, 49(1):19-25, 1989.

17. WEBB, B.H.; lOHNSON, A.H.; ALFORD,J.A. Fundamentals of Dairy Chemistry, 20 ed., Westport, The Avi publishing Company, Inv, 1980, p.929.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1999 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.