Pesquisa de sais de sulfito em carnes comercializadas a varejo na região metropolitana de São Paulo
pdf (Português (Brasil))

Keywords

meat, beef (raw), analysis
sulphite saIts in raw beef, detection
foods, frauds

How to Cite

1.
Tavares M, Lobanco CM, Trujillo LM, Pennacino MR, Martins MCB. Pesquisa de sais de sulfito em carnes comercializadas a varejo na região metropolitana de São Paulo. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1987 Dec. 30 [cited 2024 Jul. 3];47(1-2):1-4. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/36879

Abstract

A search for the ilIegal addition of sulphite salts was made in 167 samples of meat products on retail sale in Metropolitan São Paulo. The products included raw meat and hamburgers. The qualitative barium chloride method was employed. ResuIts positive for sulphite (expressed in sulphur dioxide) were obtained in 66 samples (40% of total).

https://doi.org/10.53393/rial.1987.47.36879
pdf (Português (Brasil))

References

1. ANTUNES, A.J. & CANHOS, V.P. - Aditivos em alimentos. São Paulo, Secretaria da Indústria, Comércio, Ciência e Tecnologia. Coordenadoria da Indústria e Comércio. s.d. p. 141-3.

2. BARRA, A.J. - Ausência de sulfito de s6dio na carne bovina colhida a nível de indústria. Hig. alim., 2(112):64-6, 1983.

3. BOBBIO, F. O. & BOBBIO, P.A. - Introdução à química de alimentos. Campinas, Fundação Cargil, 1985. p. 236-8.

4. BORGSTROM, G. - Principies of food science. v. I: Food technology. New York, MacmilIan, 1968. p. 299.

5. BORGSTROM, G. - Principles of food science. v. 2: Food microbiology and biochemistry. New York, Macmillan, 1968. p. 46-7.

6. BRASIL - Leis, decretos, etc. - Resolução nº 7/76 da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos do Ministério da Saúde. Diário Oficial, Brasilia, 17 set. 1976. Seção 1. pt. I, p. 12299. Especifica na Tabela I anexa ao Decreto nº 55.871/65 os derivados de "dióxído de enxofre".

7. CANHOS, D.A.L. & DIAS, E.L. - Tecnologia de carne bovina e produtos derivados. São Paulo, Secretaria da Indústria, Comércio, Ciência e Tecnologia. Coordenadoria da Indústria e Comércio. s.d. p. 78-9.

8. CARVALHO, 1.C.A.P.; FRANCO, R.M. & OLIVEIRA, L.A.T. - Enterobacteriaceas em carne moída comercializada no Município de Magé, Rl. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 8?, Itabuna/Ilhéus, 198~.,p. 45. Programas e Resumos.

9. DELAZARI, 1. - Microbiologia de carnes: microorganismos causadores de deterioração da carne e produtos cárneos. Boi. Soe. bras. Cienc. Tecnol. Aliment., 49:8-14, 1979.

10. FLORES".l. - El dioxido de azufre: aspectos toxicológicos y problemática di su utilización en los productos carnicos. Rev, Agroquim. Tecnol. AIiment., 21(4):471-4,1981.

11. GAVA, A.l. - Emprego de conservadores em alimentos. Bol. Soc. bras. Ciênc. Tecno/. Alim., 18(3):190-1, 1984.

12. INTERNATIONAL COMMISSION ON MICROBIOLOGICAL SPECIFICACIONS FOR FOODS - Microbial ecology offoods. V. 1: Factors affecting life and death microorganisms. New York, Academic Press, 1980. p. 180-4.

13. JAY, 1.M. - Modernfood microbiology, 2nd ed. New York, Van-Nostrand, c1978. p. 166-7.

14. JOINT FAO/WHO EXPERT COMMITTEE ON FOOD ADDITIVES - Evaluation of the toxiclty of a number of antimicrobials and antioxidants. 6th Report. Geneva, WHO, 1962 (Tech. Rep. Ser., 228).

15. LOBANCO, C.M.; MARTINS, M.C.B.; PENNACINO, M.R.; TAVARES, M. & TRUJILLO, L.M. - Pesquisa de sais de sulfito em carnes comercializadas a varejo na Região Metropolitana de São Paulo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 9?, Curitiba, 1986. Programa Oficial, Regulamentos, Resumo dos trabalhos.

16. PANETTA, 1.C. - A polícia do consumidor. Hig. alim., 2(1/2): 11-12, 1983.

17. SÃO PAULO. Instituto Adolfo Lutz - Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz, v.I : Métodos químicos e físicos para análise de alimentos. 3ª ed. São Paulo, 1985. p. 268-9.

18. SÃO PAULO. Leis, decretos etc. - Decreto nº 12.342 de 27 de setembro de 1978. Diário Oficial, São Paulo, 28 set. 1978. p.15, I? coluna. Aprova o Regulamento a que se refere o artigo 22 do Decreto-Lei 211, de 30 de março de 1970, que dispõe sobre normas de promoção, preservação e recuperação da saúde.

19. TAYLOR, S.L. & BUSH, R.K. - Sulfites as food ingredients. Food Technol., 40(6):47-52, 1986.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1987 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.