Gas-chromatographic identification and quantification of palm oil adulterants
pdf (Português (Brasil))

Keywords

palm oil
foods fraud, adulteration
gas-chromatography, iodine number and refraction index

How to Cite

1.
Tavares M, Barbério JC, Badolato ESG, Maio FD de, Carvalho JB de. Gas-chromatographic identification and quantification of palm oil adulterants. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1989 Dec. 29 [cited 2024 May 17];49(2):145-50. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/36944

Abstract

In order to determine the fatty acid composition of possible mixtures which contain palm oil and soybean oil, it was analysed one hundred
samples, by the gas-chromatography technique. It was a1so determined the iodine number and the refraction index of ali samples. From the medium composition on palmitic and linoleic acids of the Brazilian palm and soybean oils, it was possible to set equations to calculate the aproximate quantity of soybean oil added with a adulteration purpose. The chromatographic technique aliowed delection of 26 adulterated samples in 99 examined and one - registered as mixture oil - in disagreement with the declared formula on the label. The incidence of addition of soybean oil in the palm oil varied between 21 to 79%; among the adulterated samples, 14 contained more than 50% of soybean oil. The iodine number and the refraction index has served only as referentials in the palm oil composition. Considering the experimental data obtained, it's recommended the inclusion in the Brazilian legal standards of fatty acid composition, with respect to edible oils and fats - as the palm - as the measure for identification of a possible adulteration.

https://doi.org/10.53393/rial.1989.49.36944
pdf (Português (Brasil))

References

1. BADOLATO, E.S.G.; DURANTE, F.; ALMEIDA, M.E.W.; SILVEIRA, N.V.V. - Óleo de oliva: avaliação de sua qualidade. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 41(1): 63-70,1981.

2. BRASIL. Leis, decretos, etc. Resolução nº 22177, da Comissão Nacional de Normas e Padrões para Alimentos. Diário Oficial. Brasília, 06 set. 1977. Sec.1, pt.I, p.11807-10. Estabelece padrão de identidade e qualidade para os óleos e gorduras comestíveis, destinados à alimentação humana.

3. CIOLA, R. Introdução à cromatografia. In: Fundamentos da cromatografia a gás. São Paulo, Edgard Blucher, 1985. 297p.

4. CODEX ALIMENTARIUS COMMISION. Codex standards for edible fats and oils, Rome. FAO/WHO,1982. (CAC - vol. 11).

5. INSTITUTO ADOLFO LUTZ (São Paulo). Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz, 3ª ed. São Paulo, IMESP,1985, v.1, p.245-66.

6. LAGO, R.C.A. Estudo da composição, propriedades e transformações de óleo de dendê brasileiro. Campinas, 1985. 155p. [Tese - Doutoramento - Faculdade de Engenharia de Alimentos e Agrícola da
UNICAMP].

7. LAGO, R.C.A. & HARTMAN, L. Composição de óleo de dendê brasileiro. Rio de Janeiro, EMBRAPA-CTAA,1987. 15p. (EMBRAPA-CTAA. Boletim
de pesquisa, 14).

8. NASTRULLAH & NAGARAJA, K. V. Detection of the presence of toxic oils in edible vegetable oils, Oléag ineux, 42(1):35-8, Jan. 1987.

9. PANDOLFO, C. A cultura do dendê na Amazônia, Belém, SUDAM, 1981. 35p.

10. ROSSELL, J. B.; KING, B.; DOWNES, M.J. Composition of oils J. amo ai! Chem Soe., 62(2):221-30, Feb. 1985.

11. ROSSELL, J.B.; KING, B. & DOWNES, M.J. Detection of adulteration. J. am. Oil Chem. Soc.,60 (2):333-9, Feb. 1983.

12. SOARES, L. V. & AMAYA, D.R. Identificação e quantificação de adulterantes em óleo de oliva por cromatografia gasosa Boi. SB TCA , Campinas 1S (1):1-17, jan./mar., 1981.

13. SOYBEANS around the world. J. amo ai! Chem Soe., 64(10): 1372, Oct. 1987.

14. SZPIZ, R.R.; PEREIRA, D. A.; JABLONKA, F.H. Avaliação de óleos comestíveis comercializados no Rio de Janeiro. Rio de Janeiro, EMBRAPACTAA,1985. 11 p. (EMBRAPA-CTAA. Boletim de pesquisa, 13).

15. TANGO J.S.; LACAZ, P.A.A.; SANTOS, t,c. dos; TURATTI, J. M. SILVA, M.T.C.; FIGUEIREDO, LB. de; MANTOVANI, D.M.B.; CAMPOS, S.D. da S. de. - Características físicas e químicas do óleo de dendê. Bol. ITAL, Campinas, 18(4):509-42, out./dez. 1981.

16. VIDA L, P.A.; RICCIARDI, A.J.; FERREIRA, J.F. Determinação da adição de óleo de soja a outros óleos vegetais comestíveis por cromatografia em fase gasosa. Rev. Inst. Adolfo Lutz, 39(1 ):67 -77, jun. 1979.
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 1989 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.