Good Manufacturing Practice in Brazilian wheat mills with particular reference to the flour fortification
PDF (Português (Brasil))

Palabras clave

good manufacturing practice
standardized operational procedures
wheat flour fortification
iron deficiency

Cómo citar

1.
Latorre WC, Colli C. Good Manufacturing Practice in Brazilian wheat mills with particular reference to the flour fortification. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 1 de octubre de 2015 [citado 20 de mayo de 2024];73(1):67-76. Disponible en: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/33361

Resumen

Iron deficiency anemia (IDA) is a widespread nutritional disorder that affects a significant proportion of the Brazilian population. The obligatory fortification of wheat flour with iron and folic acid represents a strategy of the Brazilian Ministry of Health for combating IDA. However, several studies have reported the occurrence of iron in excessive concentrations and insufficient contents of folic acid in commercial flour samples. In the light of these information, a participatory observational study on the wheat flour production processes was undertaken in 11 major flour mills located in the Sao Paulo state, Brazil. This study aimed at writing a detailed good manufacturing practice (GMP) guidelines for the industrial sectors, including directives for standardized operational procedures (SOPs) on the flour fortification. The outcomes of this study are a GMP checklist and the recommended SOPs, which help to standardize the production processes in flour fortification, which currently is incongruous one, and also to facilitate the work of the government health inspectors.
https://doi.org/10.18241/0073-98552014731590
PDF (Português (Brasil))

Citas

1. Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 344, de 13 de dezembro de 2002. Aprova o regulamento técnico para a fortificação das farinhas de trigo e das farinhas de milho com ferro e ácido fólico, constante do anexo desta resolução.Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, 18 dez. 2002.

2. Latorre WC. A percepção coletiva, pelo setor regulado, da resolução brasileira que determina a fortificação de farinhas de trigo com ferro e ácido fólico [dissertação de mestrado]. São Paulo (SP): Universidade de São Paulo; 2005. 144 p.

3. Centro de Vigilância Sanitária de São Paulo. Produtos de interesse à Saúde /Alimentos. Relatório final do programa paulista 2005-2006. São Paulo: Secretaria de Estado da Saúde de São Paulo [acesso fev 2013]. Disponível em: [http://10.8.1.70/sitenovo/up/PP0506_rel_final.pdf].

4. Pena-Rosas JP, Parvanta I, Van der Haar F, Chapel TJ. Monitoring and evaluation in flour fortification programs: design and implementation considerations. Nutr Rev.2008;66(3):148-62.

5. World Health Organization - WHO. Guidelines on food fortification with micronutrients. Geneva; 2006.

6. Nestel P, Nalubola R, Mayfield E. Quality assurance as applied to micronutrient fortification: guidelines for technicians, supervisors and workers, concerned with nutrition.Washington, DC, International Life Sciences Institute Press, 2002.

7. Codex Alimentarius International. Food Standards. Safe good food for everyone. [access 2013 Jan ). Available in: [http://www.codexalimentarius.org/].

8. Electronic code of federal regulations. Title 21: Food and drugs. Part 110 – Current good manufacturing practice in manufacturing, packing, or holding human food.[access jan 2013] Available in [http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text- idx?c=ecfr;sid=03c0f0ea8b688b533744ae63a89f6aa4;rgn=div5;view=text;node=21%3A2.0.1.1.10;idno=21;cc=ecfr].

9. Codex Alimentarius Commission. Recommended international code of practice - General principles of food hygiene. CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003. Geneva; 2003.

10. Office of the Federal Registrar. Electronic code of federal regulations. Title 21: Food and drugs. Part 110 – Current good manufacturing practice in manufacturing, packing, or holding human food. [access jan. 2013]. Available in [http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text- idx?c=ecfr;sid=03c0f0ea8b688b533744ae63a89f6aa4;rgn=div5;view=text;node=21%3A2.0.1.1.10;idno=21;cc=ecfr].

11. Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Portaria nº 1.428/MS, de 26 de novembro de 1993. Aprova o “Regulamento técnico para Iinspeção sanitária de alimentos” - COD-100 a 001.0001, as “Diretrizes para o estabelecimento de boas práticas de produção e de prestação de serviços na área de alimentos” - COD- 100 a 002.0001, e o “Regulamento técnico para o estabelecimento de padrão de identidade e qualidade (PIQs) para serviços e produtos na área de alimentos”- COD- 100 a 003.0001 e COD- 100 a 004.0001.Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, 2 dez 1993.

12. Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Portaria SVS/MS nº 326, de 30 de julho de 1997. Aprova o regulamento técnico; “condições higiênicos-sanitárias e de boas práticas de fabricação para estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos”, conforme anexo 1. Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, 01 ago. 1997.

13. Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Resolução RDC nº 275, 21 October 2002. Aprova o regulamento técnico de procedimentos operacionais padronizados aplicados aos estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos e a lista de verificação das boas práticas de fabricação em estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos. Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, 23 out. 2002.

14. Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Resolução RDC nº 28, 28 March 2000. Dispõe sobre os procedimentos básicos de boas práticas de fabricação em estabelecimentos beneficiadores de sal destinado ao consumo humano e o roteiro de inspeção sanitária em indústrias beneficiadoras de sal. Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, 30 mar. 2000.

15. Brasil. Presidência da República do Brasil. Lei Nº 6.150, de 3 de Dezembro de 1974. Dispõe sobre a obrigatoriedade da iodação do sal, destinado ao consumo humano, seu controle pelos órgãos sanitários e dá outras providências. Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, 4 dez. 1974.

16. Brasil. ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Resolução - RDC nº 23, de 24 de abril de 2013. Somente será considerado próprio para consumo humano o sal que contiver teor igual ou superior a 15 (quinze) miligramas até o limite máximo de 45 (quarenta e cinco) miligramas de iodo por quilograma de produto. Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, 25 de abril de 2013.

17. Brasil. Ministério da Saúde do Brasil. Portaria Nº 2.362/GM de 1º de dezembro de 2005. Reestrutura o programa nacional de prevenção e controle dos distúrbios por deficiência de iodo - DDI, designado por Pró-Iodo. Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, 2 dez. 2005.

18. Brasil. Ministério da Saúde do Brasil. Portaria Nº 520/GM de 6 de abril de 2005. Institui a Comissão Interinstitucional para a prevenção e o controle dos distúrbios por deficiência de iodo e dá outras providências.Diário Oficial [da] União. Brasília, DF, 8 abr. 2005.

19. Instituto Antônio Houaiss. Dicionário Houaiss eletrônico da língua portuguesa [CD-ROM], Version for Windows®. Rio de Janeiro: Editora Objetiva.

20. Bernard, H.R. Research methods in anthropology. 4th ed. Newbury Park: Sage Publications, 2006.

21. Becker, H.S. Métodos de pesquisa em ciências sociais. 2 ed. São Paulo: Editora Hucitec, 1994.

22. The Micronutrient Initiative. Fortification handbook: Vitamin and mineral fortification of wheat flour and maize meal. Ottawa: The Micronutrient Initiative, 2004.Available in: [http://www.micronutrient.org/resources/publications/Fort_handbook.pdf].

23. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Manual de fortificação de farinha de trigo com ferro. Rio de Janeiro (RJ): Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2001. Disponível em: [http://189.28.128.100/nutricao/docs/ferro/manual_fortificacao_farinha_ferro.pdf]

24. Buzzo ML, Carvalho MFH, Tiglea P, Arauz EEK, Matsuzaki R. Monitoramento de farinha de trigo e de milho fortificadas com ferro. Rev Inst Adolfo Lutz.2012;71(4):645-9.

25. Lopes EA, Franco BDGM. Influência do controle da etapa de molhagem dos grãos na qualidade microbiológica da farinha de trigo. Alim Nutr.2006;17(2):209-18.

26. Tavolaro P, Oliveira CAF, Lefèvre F. Avaliação do conhecimento em práticas de higiene: uma abordagem qualitativa. Interface.2006;10(19):243-54.

Creative Commons License

Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.

Derechos de autor 2015 Revista del Instituto Adolfo Lutz

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.