Abstract
Salmonella is one of the most frequent foodborne pathogens in humans, being commonly associated with consumption of poultry products. Its resistance to different antimicrobial compounds is becoming an important public health problem. The purpose of this study was to isolate Salmonella from refrigerated poultry meat sold in supermarkets in Aracaju/SE and to verify antimicrobial sensitivity of this pathogen. One of the samples tested was positive for Salmonella Muenchen and its susceptibility for antimicrobials was considered high.
References
Almeida IC, Gonçalves PMR, Franco RM, Carvalho JCA. Isolamento e identificação de Salmonella em carcaças de frango congelados e frescais, através de método rápido. Higiene Alimentar. 2000;14(70):59-62.
Bada-Alambedji R, Fofana A, Seyde M, Akakpo AJ. Antimicrobial resistance of Salmonellaisolated from poultry carcasses in Dakar (Senegal). Braz J Microbiol. 2006;37:510-515.
Cortez ALL, Carvalho ACFB, Ikuno AA, Bürger KP, Vidal-Martins AMC. Resistência antimicrobiana de cepas de Salmonella spp isoladas de abatedouros de aves. Arq Inst Biol. 2006;73(2):157-163.
Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Instrução Normativa n° 62/2003. Oficializa os Métodos Analíticos Oficiais para Análises Microbiológicas para o Controle de Produtos de Origem Animal e Água. De 26 de agosto de 2003. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 18 de set. 2003. Seção 1, p.14.
Hofer E, Silva Filho SJ, Reis EMF. Prevalência de sorovares de Salmonella isolados de aves no Brasil. Pesq Vet Bras. 1997;17(2):55-62.
Silva EM, Duarte A. Salmonella Enteritidis em Aves: Retrospectiva no Brasil. Rev Bras Cienc Avic. 2002;4(2):85-100.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2008 Gabriel Isaías Lee Tunon, Rafaelle Monteiro Nunes, Tatiana de Melo Silva, Max Weber de Menezes Calasans