Evaluation of the chemical and microbiological qualities of Vienna sausages
PDF (Português (Brasil))

Keywords

sausage
additives
sanitary quality

How to Cite

1.
Baú TR, Dias C de A, Alfaro A da T. Evaluation of the chemical and microbiological qualities of Vienna sausages. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2012 Jan. 1 [cited 2024 Jul. 22];71(1):207-10. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32415

Abstract

The Vienna sausage is highly consumed by the Brazilian population, and it holds a high trade bulk. Nonetheless, this product has a high risk of contamination, mainly due to its excessive manipulation. This study evaluated the quality of Vienna sausages by determining the microbiological and physicochemical qualities. The analyzed samples showed adequate sanitary quality and acceptable starch contents, and the nitrite and nitrate amounts were lower than those established by legislation.
https://doi.org/10.53393/rial.2012.71.32415
PDF (Português (Brasil))

References

1. Martins LL, Santos IF, Franco RM, Oliveira LA, Bezz J. Avaliação do perfil bacteriológico de salsichas tipo “hot dog” comercializadas em embalagens a vácuo e a granel em supermercados dos municípios Rio de Janeiro e Niterói. Rev Inst Adolfo Lutz. 2008;67(3):215-20.

2. Faria JAF, Felício PE, Neves MA, Romano MA. Formação e estabilidade da cor de produtos cárneos curados – revisão. Rev Tecnol Carnes. 2001;3(2):16-22.

3. Melo Filho AB, Biscontini TM, Andrade SA. Níveis de nitrito e nitrato em salsichas comercializadas na região metropolitana do Recife. Ciênc Tecnol Aliment. 2004;24(3):390.

4. Laboratório Nacional de Referência Animal (LANARA). Métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes: métodos físicos e químicos. Brasília: Ministério da Agricultura e Abastecimento; 1981.

5. Silva N, Junqueira VCA, Silveira NFA. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. São Paulo: Varela; 1997.

6. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Portaria nº 1.002/1.004, de 11 de dezembro de 1998. Aprova o regulamento técnico de atribuição de função de aditivos, e seus limites máximos de uso para a categoria 8 – Carne e Produtos Cárneos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, 22 mar 1999, Seção I, p. 15.

7. Lira GM, Silva Neta ML, Souza JB, Barros ES. Teores de nitrito de sódio em produtos cárneos comercializados em Maceió-AL. Rev Inst Adolfo Lutz. 2003;62(3):165-70.

8. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução RDC nº 12, de 2 de janeiro de 2001. Aprova o regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, 10 jan 2001, Seção I, p. 45-53.

9. Stagnitta PV, Micalizzi B, Guzmán AMS. Prevalence of Enterotoxigenic Clostridium perfringens in meats in San Luis, Argentina. Anaer Food Microbiol. 2002;8:253-8.

10. Ferreira MC, Fraqueza MJ, Barreto AS. Avaliação do prazo de vida útil da salsicha fresca. Rev Port Cienc Veterin. 2007;102:141-3

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2012 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.