Raw milk from dairy regions: the perspectives to comply with the requirements established by the Normative Instruction nº 51/2002
PDF (Português (Brasil))

Keywords

raw milk
quality
NI51

How to Cite

1.
Silva MCD da, Moraes J de O, Neto CF de L. Raw milk from dairy regions: the perspectives to comply with the requirements established by the Normative Instruction nº 51/2002. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2011 Mar. 1 [cited 2024 Jul. 22];70(3):404-7. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32551

Abstract

This study was conducted to evaluate whether the raw milk produced in dairy region of Alagoas, Brazil are accomplishing with the official standards Normative Instruction (NI51/2002) A total of 165 samples collected from collective bulk tanks were analyzed on physicochemical and microbiological characteristics, according to Instituto Adolfo Lutz techniques and following the Ministry of Agriculture, Cattle Breeding and Supply standards (SDA 62/2003), respectively. It was observed that 109 (66.1%) samples were in disagreement with the microbiological criteria, and that 74 (44.9%) samples did not comply with the physicochemical standards. It is suggested that dairy producers need to be assisted by the specific regional programs in order to support them for adapting their practices to accomplish with the requirements of NI51/2002.

https://doi.org/10.53393/rial.2011.v70.32551
PDF (Português (Brasil))

References

1. IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa Pecuária Municipal; 2008. [acesso 2011 Ago 23]. Disponível em: [http://www.ibge.gov.br/home/estatistica/economia/ppm/2008/default.shtm].

2. Neto AP, Marques RLM, França FMC. Documento Referencial do Polo de Desenvolvimento Integrado Bacia Leiteira de Alagoas. Fortaleza: Banco do Nordeste; 2000.

3. Brasil. Instrução Normativa n° 51, de 18 de setembro de 2002 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal. Coleta de leite cru refrigerado e seu transporte a granel. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 20 set. 2002. Seção 1. p 13.

4. Brasil. Instrução Normativa nº 62, de 26 de agosto de 2003 do Ministério da Agricultura. Departamento de Inspeção de produtos de origem animal, Pecuária e Abastecimento. Métodos Analíticos Oficiais para Análises Microbiológicas para Controle de Produtos de Origem Animal e Água. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 26 ago. 2003. Seção 1.

5. Instituto Adolfo Lutz (São Paulo-Brasil). Metodos Fisico-Quimicos para Analise de Alimentos: Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz. 4ª ed. Brasília (DF): Anvisa; 2005.

6. Moraes RC et al. Qualidade microbiológica de leite cru produzido em cinco municípios do Estado do Rio Grande do Sul, Brasil. Acta Scient Vet. 2005;33(3):259-64.

7. Pinto CLO, Martins ML, Vanetti MCD. Qualidade microbiológica de leite cru refrigerado e isolamento de bactérias psicrotroficas proteolíticas. Cienc Tecnol Aliment. 2006;26(3):645-65.

8. Martins MEP, Nicolau ES, Mesquita AJ, Neves RBS, Arruda MT. Qualidade de leite cru produzido e armazenado em tanques. Ciênc Animal Bras. 2008;9(4):1152-8.

9. Franco BDGM, Landgraf M. Microbiologia dos alimentos. São Paulo: Atheneu; 1996.

10. Polegato EPS, Rudge AC. Estudo das Características Fisico-químicas e Microbiológicas dos Leites Produzidos por Mini-usinas da região de Marília – São Paulo/Brasil. Hig Aliment. 2003;17(110):49-55.

11. Fonseca LM, Rodrigues R, SOUZA MR. Índice Crioscópico do leite. Caderno Técnico da Escola de Veterinária da Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG. 1995;13:73-83.

12. Almeida AC, Silva GLM, Silva DB, Fonseca YM, Buelta TTM, Fernandes EC. Características Físico-químicas e Microbiológicas do Leite Cru Consumido na Cidade de Alfenas, MG. Rev Univ Alfenas. 1999;5(5):165-8.

13. Freitas JA, Silva RAG, Nascimento JAC. Características do leite fluido consumido em Belém, Pará. Arq Bras Med Vet Zootec. 1995;47(3):435- 45.

14. Behmer AML. Tecnologia do leite. 15ª ed. São Paulo: Nobel; 1985; p. 53-120.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2011 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.