Ocurrence of nitrate and nitrite in cheeses Minas Frescal, Mozzarella, Parmesan and Prato
PDF (Português (Brasil))

Keywords

milk
milk products
nitrosamines
legislation
standards of identity

How to Cite

1.
Gonçalves JF, Oliveira W de C, Oliveira e Silva CA de, Cunha MRR, Pereira FR. Ocurrence of nitrate and nitrite in cheeses Minas Frescal, Mozzarella, Parmesan and Prato. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2011 Feb. 1 [cited 2024 Jul. 22];70(2):193-8. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32571

Abstract

The occurrence of nitrate and nitrite contents was assessed in cheeses marketed in the State of Minas Gerais in 2009. The qualitative and quantitative analyses were performed in 77 samples of four different types of cheeses: Minas Frescal, Mozzarella, Parmesan and Prato, which were collected by the Sanitary Surveillance through PROMAC – Food Additives and Contaminants Monitoring Program. Of the total cheese samples analyzed, 7% showed the presence of nitrate and being nonconformity with Brazilian legislation. In Parmesan cheese, 18% of samples showed the nitrate contents above the limit established by legislation. Nitrate levels above the allowed maximum limit were found in 10% of Prato cheese samples. All of Mozzarella cheese samples were in compliance with the legislation. None of the cheese samples analyzed in this study showed the presence of nitrite.  

https://doi.org/10.53393/rial.2011.v70.32571
PDF (Português (Brasil))

References

1. Almudena A, Lizano J. Nitratos, nitritos y nitrosaminas. Madrid: Fundacion Ibérica para La Seguridad Alimentaria; 2001.

2. Petenuci ME, Matsushita M, Souza NE, Visentainer JV. Nitratos e nitritos na conservação de carnes. Rev Nac Carne. 2004;333:1-2

3. Pérez Rodrigues ML, Bosch Bosch N, Garciá Mata M. Monitoring nitrite and nitrate residues in frankfurters during processing and storage. Meat Sci. 1996;44(1):65-73.

4. Furtado MM. Principais problemas dos queijos: causas e prevenção. São Paulo (SP): Fonte Comunicação e Editora; 1999. p. 176.

5. Silveira NVV, Yabiku HY, Duarte M, Takahashi MY, Chicourel EL. Níveis de nitritos, nitratos e sorbatos em queijos comercializados na cidade de São Paulo. Rev Inst Adolfo Lutz. 1991;51(1/2):37-40.

6. Abreu LR, Costa LCG, Furtado MM. Influência da adição de nitrato de sódio ao leite destinado a fabricação de queijo prato nos teores de nitrato e nitrito do soro e do queijo. Rev Inst Lat Cândido Tostes. 1986; 41(247):35-6.

7. Diraman H. A research on nitrite determination of cheese produced in Thrace region. Gida. 1993;18(5):293-5.

8. Glaesser H. Use of nitrite in cheese production. Dairy Ind Int. 1989;54(11):21-3.

9. Abo-Elnaga IG, Abdel-Mottaleg L, El-Gendy SM. Effect of some late-blowing inhibitors on bacteriological and chemical changes in Swiss cheese. Sudan J Food Sci Tech. 1974;6:32-5.

10. Seraphim KR, Siqueira MEPB. Nitratos e nitritos em queijos caseiros e industrializados comercializados na região sul de Minas Gerais, Brasil. Arch Latinoam Nutr. 2000;50(1):87-90.

11. Martins DI, Mídio AF. Toxicologia de alimentos. São Paulo (SP): Varela; 2000. 2ª ed. p. 295.

12. Duarte M, Mídio AF. Nitratos e nitritos em alimentos. Cad Nutr. 1996;12:19-30.

13. Lijinski W. Induction of tumours in rats by feeding nitrosatable amines together with sodium nitrite. Food Chem Toxicol. 1984;22:715-20.

14. World Health Organization – WHO. Nitrates, nitrites and N-nitroso compounds. Genebra; 1978. Environmental Health Criteria, n. 5.

15. Chow CK, Hong CB. Dietary vitamine and selenium and toxicity of nitrite and nitrate. Toxicol. 2002;180:195-207.

16. Britto AV. Câncer de estômago: fatores de risco. Cad Saúde 16. Pública. 1997;13:1-12.

17. Mirvish SS. The diet cancer story. Oxford Health News. 17. 1994;12(2):6.

18. Walker R. Nitrate, nitrites and N-nitroscompounds: a review of the occurrence in food and diet and the toxicological implication. Food Addit Contam. 1990;7(6):717-68

19. Mcknight GM et al. Dietary nitrate in man: friend or foe? Braz J Nutr. 1999;81:349-58.

20. Sgarbieri VC. Alimentação e nutrição: fator de saúde e desenvolvimento. São Paulo (SP): Almed Editora e Livraria Ltda; 1987. p. 387.

21. Santos JS, Beck L, Walter M, Sobczak M, Olivo CJ, Costabeber I, et al. Nitrato e nitrito em leite produzido em sistemas convencional e orgânico. Ciênc Tecnol Aliment. 2005;25(2):304-9.

22. Brasil. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Portaria nº 146 de 07 de março de 1996. Aprova os regulamentos técnicos de identidade e qualidade dos produtos lácteos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 07 mar 1996. Seção 1, p. 3977.

23. Brasil. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Portaria nº 352 de 04 de setembro de 1997. Aprova o Regulamento Técnico para Fixação de Identidade e Qualidade de Queijo Minas Frescal. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 08 set 1997. Seção 1, p. 19684.

24. Brasil. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Portaria nº 364 de 04 de setembro de 1997. Aprova o Regulamento Técnico para Fixação de Identidade e Qualidade de Queijo Mozzarella (Muzzarella ou Mussarela). Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 08 set 1997. Seção 1, p. 19694-19695.

25. Brasil. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Portaria nº 358 de 04 de setembro de 1997. Aprova o Regulamento Técnico para Fixação de Identidade e Qualidade de Queijo Prato. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 08 set 1997. Seção 1, p. 19690.

26. Brasil. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Portaria nº 353 de 04 de setembro de 1997. Aprova o Regulamento Técnico para Fixação de Identidade e Qualidade de Queijo Parmesão, Parmesano, Reggiano, Reggianito e Sbrinz. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 08 set. 1997. Seção 1, p. 19684.

27. Brasil. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Instrução Normativa n° 68 de 12 de dezembro de 2006. Estabelece os métodos analíticos oficiais físico-químicos para controle de leite e produtos lácteos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 14 dez 2006. Seção 1, p. 8.

28. Brasil. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Laboratório Nacional de Referência Animal. Portaria nº 01 de 07 de outubro de 1981. Aprova os métodos analíticos oficiais para controle de produtos de origem animal e seus ingredientes. II – Métodos Físicos e Químicos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 13 out 1981. Seção 1.

29. Zerfiridis GK, Manolkidis KS. Contents of nitrates and nitrites in some Greek and imported cheeses. J Food Prot. 1981;44(8):576-79.

30. Pimentel EF, Dias RS, Cunha MRR, Glória MBA. Avaliação da rotulagem e da qualidade físico-quimica e microbiológica de queijo ralado. Rev Ciênc Tecnol Aliment. 2002;22(3):289-94.

31. Birkkjaer HE, Thomsen D. Varying the addition of saltpetre im manufacture of different types of Danish cheese. Beterning fra Statens Forsogsmejeri 1978; 230.

32. Sen NP, Donaldson B. Improved colorimetric method for determination nitrate and nitrite foods. J Assoc Off Anal Chem. 1975;61:1755-60.

33. Levallois P, Phaneuf D. Contamination of drinking water by nitrates: analysis of health risks. Can J Public Health. 1994;85(3):192-6.

34. Pluta A, Zmarlicki S, Gawel J, Ostrowski S. Nitrate and nitrite in maturing cheese produced in Poland. Przem Spozyw. 1986;40(7/8/9):166-7.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2011 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.