Influence of the production procedures on the physic-chemical, sensory and microbiological characteristics of coalho cheese
PDF (Português (Brasil))

Keywords

coalho cheese
physico-chemical characteristics
microbiological quality

How to Cite

1.
Silva MCD da, Ramos ACS, Moreno I, Moraes J de O. Influence of the production procedures on the physic-chemical, sensory and microbiological characteristics of coalho cheese. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2010 Feb. 1 [cited 2024 May 17];69(2):214-21. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32659

Abstract

This study evaluated the influence of the production procedures on physic-chemical, sensorial and microbiological characteristics of “coalho cheese”, a rennet coagulated cheese, produced with raw and pasteurized milk by dairy companies in Alagoas state, Brazil. Samples were collected from three dairy plants and “coalho” cheese processing flow chart was checked in loco. Samples were analyzed on microbiological
quality (enumeration of coliforms at 35°C, thermotolerants coliforms, Escherichia coli, yeasts and molds, coagulase-positive Staphylococcus; detection of Listeria monocytogenes, and Salmonella spp.), physic-chemical characteristics (pH, titrable acidity, fat contents, ashes, moisture, total protein and chloride contents) and sensorial (appearance, odor, texture/mouth feeling and flavor). Samples from the three dairy plants presented different sensorial characteristics. This could be explained by differences in processing procedures employed by them, namely milk pasteurization, salting, and curd heating. All the samples were characterized as high
moisture semi-fat to fat cheeses. The samples presented low microbiological quality because of the high E. coli and coagulase-positive Staphylococcus counts. Neither Salmonella nor Listeria monocytogenes were detected. It is suggested to establish a standardized process for “coalho cheese” production and to implement a pre-requisite program for improving the product quality and safety.

https://doi.org/10.53393/rial.2010.v69.32659
PDF (Português (Brasil))

References

1. Cerri C. Artesãos do futuro. Globo Rur 2002; (200): 36-49.

2. Borges MF. Diagnóstico da contaminação por bactérias patogênicas em uma indústria processadora de queijo de coalho e detecção de genes associados a fatores de virulência. [Tese de Doutorado]. Campinas: Universidade Estadual de Campinas; 2006.

3. Brasil. Instrução Normativa nº 30 de 26 de junho de 2001 do Departamento de Inspeção de produtos de origem animal do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Aprova os Regulamentos Técnicos de Identidade e Qualidade de Manteiga da Terra ou Manteiga de Garrafa; Queijo de Coalho e Queijo de Manteiga. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 16 jul 2001. Seção I, p.13-5.

4. Brasil, Resolução RDC nº12, de 2 de janeiro de 2001 da Agência Nacional de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde. Dispõe Sobre Padrões Microbiológicos Sanitários para Alimentos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF. 10 jan 2001. Seção 1, nº 7-E, p.1415-53.

5. Sebrae/AL. APL-laticínios sertão (T3-ano 2007). Maceió: Instituto Compasso; 2008.

6. APHA. Standard methods for the microbiological examination of dairy products. 17 ed. Washington (DC): American Public Health Association; 2004

7. Instituto Adolfo Lutz (São Paulo-Brasil). Métodos Físico-Químicos para Análise de Alimentos: Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz. 4 ed. Brasília (DF): ANVISA; 2005.

8. ISO-8586-1, International Standard 8565-1 (1993). Sensory analysis - General guidance for selection, training and monitoring of assessors - Part 1: Selected assessors. Geneva: International Organization for Standardization.

9. Brasil. Instrução Normativa nº 62, de 26 de agosto de 2003 do Departamento de Inspeção de produtos de origem animal do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Oficializa os Métodos Analíticos Oficiais para Análises Microbiológicas para Controle de Produtos de Origem Animal e Água. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF. 18 ago 2003. Seção I, p 14.

10. Andrews WH, Hammack TS. Salmonella. In: Food and Drug Administration, Bacteriological Analytical Manual Online. Chapter 5, updated june 2006.

11. Nassu RT, Araújo RS, Borges MDEF, Lima JR, Macêdo BA, Lima MHP et al. Diagnóstico das condições de processamento de produtos regionais derivados do leite no Estado do Ceará. Boletim de pesquisa e desenvolvimento Embrapa Agroindústria Tropical.2001; 1; 28.

12. Fox PF, Guinee TP, Cogan TM, McSweeney PLH. Fundamentals of cheese science. Gaithersburg: Aspen Publishers; 2000.

13. Benevides SD, Telles FJS, Guimarães ACL, Rodrigues MCP. Estudo bioquímico e sensorial do queijo de coalho produzido com leite cru e pasteurizado no estado do Ceará. Boletim do Centro de Pesquisa e Processamento de Alimentos-B. CEPPA. 2000;18(2): 193-206.

14. Nassu RT, Silva MAAP, Viotto WH. Variações sensoriais em queijo de coalho artesanal e industrial consumido em Fortaleza, Ceará. In: Congresso Brasileiro de Ciencia e Tecnologia de Alimentos, 2004, Recife.

15. Carvalho JDG. Caracterização da microbiota lática isolada de queijo de coalho artesanal produzido no Ceará e de suas propriedades tecnológicas [tese de doutorado]. Fortaleza, Ceará: Universidade Federal do Ceará, 2007. 154 pp.

16. Machado TF. Incidência de patógenos e caracterização físicoquímica do queijo de coalho artesanal e industrial. In: Symposium on Food Safety – IAFP América Latina 2008. Anais: 30-31. São Paulo: ABRAPA; 2008.

17. Andrade Filho JB, Santos MNG. Avaliação microbiológica e físicoquímica de queijos artesanais tipo coalho comercializados no estado de Sergipe. In: XVI Congresso Brasileiro de Ciência e Tecnologia de Alimentos. 1998, Rio de Janeiro. Livro de Resumos. Rio de Janeiro: Comissão Organizadora do XVI CBCTA 1998. p. 125-8.

18. Vieira MLM, Vaz APL, Faro ZP. Avaliação de laudos analíticos de queijo tipo coalho, á luz das Legislações Federal e Estadual de Pernambuco. Hig Aliment. 2003;17(109):19-23.

19. Silva AEA, Santos NN, Seabra LMJ, Damasceno KSFSC. Quantificação de lipídios, cinzas e umidade de queijos tipo manteiga e coalho comercializados na cidade de Natal, RN. Hig Aliment. 2006;20(145):101-4.

20. Santos JS, Jalali VRR, Castro AA, Silva GF, Santana MM, Santos RD et al. Avaliação da qualidade físico-química dos queijos artesanais produzidos no estado de Sergipe. Hig Aliment. 2006; 21(150): 314.

21. Sena MJ, Cerqueira MMOP, Morais CFA, Correa ES, Souza MR. Características fisico-químicas de queijo de coalho comercializado em recife, PE. Hig Aliment. 2000;14(74):41-4.

22. Beresford T, Williams A. The microbiology of cheese ripening. In: Fox PF, McSweeney OLH, Cogan TM, Gueene TP. Cheese chemistry, physics and microbiology. 3 ed, Amsterdam: Elsevier Academic Press; 2004.

23. Guinee TP, Fox PF. Salt in cheese: physical, chemical and biological aspects. In: Fox PF, McSweeney PLH, Cogan TM, Guinee TP. Cheese chemistry, physics and microbiology. 3ed. Amsterdam: Elsevier Academic Press; 2004.

24. Andrade AA. Estudo do perfil sensorial, físico-químico e aceitação de queijo de coalho produzido no Ceará. 2006. Dissertação [dissertação de mestrado]. Departamento de Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza.

25. Nassu RT, Andrade AA, Silva GJF, Fernandes RLA. Caracterização físico-química de queijos regionais produzidos no estado do Rio Grande do Norte. Rev Inst Latic Cândido Tostes. 2006;61(351): 303-5.

26. Jones RJ, Hussein HM, Zagorec M, Brighwell G, Tagg JR. Isolation of lactic bacteria with inhibitory activity against pathogens and spoilage organism associated with fresh meat. Food Microbiol. 2008; 25:392-9.

27. Benevides SD, Telles FJS. Características microbiológicas, de armazenamento e de embalagens de queijos tipo “coalho” comercializados na cidade de Fortaleza, CE. Hig Aliment. 2002; 16 (95):44-7.

28. Bruno LM, Feitosa T, Nassu RT, Carvalho JDG, Andrade AA. Avaliação microbiológica de queijos de coalho artesanais e industrializados comercializados em Fortaleza, CE. Rev Inst Latic Cândido Tostes. 2005; 60(345):217-20.

29. Branco MAAC, Figueiredo EAT, Borges MF, Silva MCD, Destro MT. Incidência de Listeria monocytogenes em queijo de coalho refrigerado produzido industrialmente. Boletim do Centro de Pesquisa e Processamento de Alimentos-B CEPPA 2003; 21(2): 209-430.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2010 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.