Evaluation of mandatory nutritional information on labels of fermented dairy products available at the market
PDF (Português (Brasil))

Keywords

dairy beverage
nutritional information
yoghurt
legislation

How to Cite

1.
Grandi AZ de, Rossi DA. Evaluation of mandatory nutritional information on labels of fermented dairy products available at the market. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2010 Jan. 1 [cited 2024 Dec. 4];69(1):62-8. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/32676

Abstract

The present study aims at comparing the nutritional contents and their values indicated on the labels of fermented dairy products with those required by the legislation in force. Considerations on the food industries commitment related to the nutritional information as ruled by Resolution RDC #360/03 ANVISA/MS were deliberated. One hundred-fourteen yoghurt labels and 28 labels of fermented dairy beverages with different flavors and compositions from 10 yoghurt brands and/or manufacturers and seven brands of fermented dairy beverages could be analyzed. The samples were purchased as customers, from July to December 2007, in supermarkets at the city of Uberlândia, Minas Gerais, Brazil. The analyses of labels on the products samples consisted of assessing the general features of labeling, the nutritional information display, and the compulsory basic contents on the food labels. Most of the analyzed food labels did not comply with the specific legislation in force, thereby, 97.4% of yoghurt labels and 100% of labels on fermented dairy beverage showed lack of basic information, by either omitting some constituents from the list or erroneously specifying the required components or characteristics. In view of the mandatory information required by the legislation in force, The food industries commitment as per the nutritional information is questionable since the present investigation showed that the analyzed food labels did not comply with those ruled by Resolution RDC #360/03.
https://doi.org/10.53393/rial.2010.v69.32676
PDF (Português (Brasil))

References

1. Brasil. Resolução n°05, de 13 de novembro de 2000 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Padrões de identidade e qualidade de leites fermentados. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 13 nov. 2000.

2. Brasil. Instrução Normativa n°16, de 23 de agosto de 2005 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Regulamento técnico de identidade e qualidade de bebida láctea. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 23 ago. 2005.

3. Gambelli L, Manzi P, Panfili G, Vivanti V, Pizzoferrato L. Constituents of nutritional relevance in fermented milk products commercialised in Italy. Food Chem. 1999; 66: 353-8.

4. Deeth HC, Tamime AY. Yogurt: nutritive and therapeutic aspects. J Food Prot. 1981; 44 (1): 78-96.

5. Álvares F, Araújo WMC, Borgo LA, Barros LM. Informações nutricionais em rótulos de queijos industrializados. Hig Alim. 2005; 19 (131): 25-33.

6. Nascimento SP. Rotulagem nutricional. Hig Alim. 2001; 15(83): 71-5.

7. Brasil. Lei 3078 de 11 de setembro de 1990 do Ministério da Justiça - Secretaria do Direito Econômico. Código de Defesa do Consumidor.

8. Brasil. Resolução RDC n°259, de 20 de setembro de 2002 da Agência Nacional de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde. Regulamento técnico para rotulagem de alimentos embalados. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 20 set. 2002.

9. Brasil. Resolução RDC n°360, de 23 de dezembro de 2003 da Agência Nacional de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde. Regulamento técnico sobre rotulagem nutricional de alimentos embalados. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 23 dez. 2003.

10. Brasil. Resolução RDC n°359, de 23 de dezembro de 2003 da Agência Nacional de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde. Regulamento técnico de porções de alimentos embalados para fins de rotulagem nutricional. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 23 dez. 2003.

11. Brasil. Resolução RDC nº269, de 22 de setembro de 2005 da Agência Nacional de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde. Regulamento Técnico sobre Ingestão Diária Recomendada (IDR) para proteína, vitaminas e minerais. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 22 set. 2005.

12. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária - Universidade de Brasília. Rotulagem nutricional obrigatória: manual de orientação aos Consumidores. Brasília: Ministério da Saúde, Agência Nacional de Vigilância Sanitária /Universidade de Brasília, 2005. 17p.

13. Matta IEA, Henriques P, Silva Y. Adequação à legislação vigente, da rotulagem de alimentos diet e light comercializados no Rio de Janeiro, RJ. Hig Alim. 2006; 20 (147): 97-103.

14. Freitas JF, Damasceno KSFSC, Calado CLA. Rotulagem de alimentos lácteos: a percepção do consumidor. Hig Alim. 2004; 14 (125): 17-23.

15. Pereira DBC, Perrone IT, Carvalho AF. Bioatividade da lactose, de oligossacarídeos e das proteínas lácteas. Rev Inst Lat Cândido Tostes, 2007; 62 (354): 3-7.

16. Rattray W, Jelen P. Protein standardization of milk and dairy products. Trends in Food Sci & Technol. 1996; 7: 227-34.

17. Tronco V. Manual para inspeção da qualidade do leite. 2ª ed. Santa Maria: Ed. da UFSM, 2003. 192p.: il.

18. Thamer KG, Penna ALB. Caracterização de bebidas lácteas funcionais fermentadas por probióticos e acrescidas de prebióticos. Ciênc Tecnol Alim. 2006; 23 (3): 589-95.

19. NEPA. Tabela brasileira de composição de alimentos-TACO. NEPA – Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação/UNICAMP. Versão II. 2. ed. Campinas, SP: NEPA-UNICAMP, 2006, 113p.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2010 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.