Abstract
Among the several banana products, the remarkable one is the marmalade production, including the small and large agro-industries which result in a high variety of products. With the objective of evaluating the main features of these products, the present study investigated the physical-chemical and sensory characteristics of twelve marketed marmalades collected from different regions of the country. The data were analyzed by univariate and multivariate analysis. The products presented significant differences in all of the evaluated characteristics and components (pH, total soluble solids, total tritable acidity, vitamin C, reducing sugars and total sugars, color and texture). The total tritable acidity and soluble solids were the variables responsible for the divergence among products. Differences on texture and flavor aspects were found among samples. On the cluster analysis, two groups were delineated, with a trend in gathering the marmalades produced at the same regions. A lack of regulation and standardization for manufacturing these products was evidenced.
References
1. Almeida GC, Silva T. Avaliação de perdas na cadeia comercial de banana nanica, banana prata e tomate longa vida. Belo Horizonte: Ceasa MG/FAEMG/ Sebrae MG; 2008. 50 p.
2. Campos RP, Valente JP, Pereira WE. Conservação pós-colheita de banana cv. nanicão climatizada e comercializada em Cuiabá – MT e região. Rev Bras Frutic. 2004; 25 (1): 172-4.
3. De Martin ZJ, Travaglini DA, Okada M, Quast DG, Hashizume T. Processamento: produtos, características e utilização. In: Medina JC, Bleinroth EW, De Martin ZJ, Travaglini DA, Okada M, Quast DG, Hashizume T, Moretti VA, Bicudo Neto LC, Almeida LASB, Renesto OV, editores. Banana: cultura, matéria-prima, processamento e aspectos econômicos. 2nd ed. Campinas: ITAL; 1985. 302 p.
4. Almeida CO, Godoy RCB. Estado actual de la agroindustria de banano y plátano en Brasil. In: 5 Reunion Red de Investigación y Desarollo de Plátano y banano para America Latina y El Caribe (MUSALAC). Heredia-Costa Rica, 2004. CD-ROM.
5. Almeida MEM. Processamento de Frutas. In: Almeida MEM, Schmidt FL, Gasparino Filho J, editores. Processamento de compotas, doces em pasta e geleias: fundamentos básicos. Campinas: ITAL,1999; p.13-36.
6. Brasil. Ministério da Saúde. Agencia Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA) Resolução RDC nº 272 de 22 de setembro de 2005. Trata do regulamento técnico para produtos de frutas. Diário Ofi cial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, p.374, 23 de set. de 2005.Seção 1.
7. Torrezan R. Recomendações técnicas para a produção de doces em massa em escala industrial. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2002; 26p.
8. Mori EEM, Yotsuyanagi K, Ferreira VL. Análise sensorial de goiabadas de marcas comerciais. Ciênc Tecnol Aliment. 1998; 18 (1); 105-10.
9. Instituto Adolfo Lutz (São Paulo - Brasil). Métodos físico-químicos para análise de alimentos: normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz. 4ª ed. Brasília (DF): ANVISA; 2005.1018pp.
10. Association of Offi cial Analytical Chemists. 17th ed. Washington: The Association; 2000 (1/2).
11. Lees R. Food analysis and quality control methods for the food manufacturer and buyer. London: Leonard Hil Books; 1975.
12. Laboratório Nacional de Referência Animal. Métodos analíticos para controle de produtos de origem animal e ingredientes. Métodos Físicos e Químicos, v.2. Brasília: SNDA; 1981.
13. Stable Micro Systems. User Guide: Texture Expert for Windows. Surrey: Stable Micro Systems, 1997; 155 p.
14. Associação Brasileira de Normas Técnicas [ABNT]. NBR 14141 de 1998: teste de aceitação. Rio de Janeiro; 3p.
15. Statistica eletronic manual. Statistica Cage Linearity Technical Notes. Statistica 7.1 Stat Soft. Tulsa, USA; 2005.
16. Cruz CD. Programa Genes: versão Windows; aplicativo computacional em genética e estatística. Viçosa: UFV; 2001. 648 p.
17. Brasil. Ministério da Saúde. Agencia Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA) Resolução RDC nº 259 de 20 de setembro de 2002. Aprova o regulamento técnico sobre rotulagem de alimentos embalados. Diário Ofi cial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, p.33-4, 23 de set. de 2002. Seção 1.
18. Brasil. Ministério da Saúde. Resolução CNS/MS n 4, de 24 de novembro de 1988. Diário Ofi cial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, p.24.716-23, 19 de dez. de 1988. Seção 1.
19. Toledo PF. Propriedades reológicas do doce de banana [Dissertação de Mestrado]. Campinas, São Paulo. Universidade Estadual de Campinas, 2004. 76 pp.
20. Soares Jr AM, Maia ABRA, Nelson DL. Estudo do efeito de algumas variáveis de fabricação no perfi l texturométrico do doce de manga. Ciênc Tecnol Aliment.2003;23(1): 76-80.
21. Menezes CC. Otimização e avaliação do sorbato de potássio e das embalagens sobre o doce de goiaba durante o armazenamento [Dissertação de Mestrado]. Lavras, Minas Gerais. Universidade Federal de Lavras, 2008. 145 pp.
22. Queiroz MI, Treptow RO. Análise sensorial para a avaliação da qualidade de alimentos. Rio Grande: FURG; 2006. 268 p.
23. Wille GMF, Macedo REF, Masson ML, Stertz SC, Celuppi Neto R, Lima JM. Desenvolvimento de tecnologia para a fabricação de doce em massa com araçá-pêra (Psidium acutangulum d. c.) para o pequeno produtor. Ciênc Agrotec.2004; 28 (6): 1360-6.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2009 Instituto Adolfo Lutz Journal