Determination of proteins and total carbohydrates in Whey Protein supplements
PDF (Português (Brasil))

Keywords

nutritional facts
health
whey
supplements

How to Cite

1.
Scarlato RC, Miranda NGM, Costa RS da, Simões KMA, Vidal IK da S, Rego ECP do. Determination of proteins and total carbohydrates in Whey Protein supplements. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2016 Oct. 25 [cited 2024 Jul. 3];75:01-7. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/33527

Abstract

In the recent years, the consumption of whey protein has increased in Brazil and in the world, due to the health concerns and the physical well-being. Currently, diverse brands and types of whey protein are commercially available. Several studies have shown irregularities in the chemical composition of analyzed samples, mainly in protein and total carbohydrate contents, when compared with those indicated in the labels. This study evaluated 15 samples of concentrated whey protein purchased in the Rio de Janeiro city. The total carbohydrate contents were determined by Lane Eynon, and the total nitrogen and protein by means of Kjeldahl. The used methodologies are official; and the analytical methods were previously validated. The results were compared with the values expressed in the respective products labels. For the total carbohydrate contents, of 15 evaluated samples only four complied with the labels. For protein contents, two samples did not meet the amounts stated on the label, considering the tolerance limit of ± 20 %, according to the ANVISA (Brazilian Agency for Health Surveillance). It is suggested to institute the specific standards for this type of product, for establishing better supervision and quality assurance, which will be profitable to the consumers.

https://doi.org/10.53393/rial.2016.v75.33527
PDF (Português (Brasil))

References

1. Bachi G. Dieta com Whey protein: os benefícios do soro do leite para a sua saúde. Editora Matrix; 2013. 120 p.

2. Page J, Meyer D, Haines B, Lagrange V, Kenney A, Usdec Staff (Publishers), Contribuitor: Clark Jr; WS. Reference Manual for U.S. Whey and Lactose Products [Internet]. U.S. Dairy Export Council – USA, 226 p. Updated June; 2004. [acesso 2015 Jan 30]. Disponível em: [http://usdec.files.cms-plus.com/PDFs/2008ReferenceManuals/Whey_Lactose_Reference_Manual_Complete2_Optimized.pdf .

3. The Economist. The protein-supplement industry takes a punch. Proteinshakes. Bruising. The Economist Newspaper Ltda. [acesso 2015 Jan 30]. Disponível em: [http://www.economist.com/news/britain/21576679-protein-supplement-industry-takes-punch-bruising].

4. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations/World Health Organization). Protein quality evaluation; Report of Joint FAO/WHO expert consultation. Rome: WHO; 1991. 66 p.

5. Sgarbieri VC. Propriedades fisiológicas-funcionais das proteínas do soro de leite. Rev Nutr. 2004;17(4):397-409. [DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732004000400001].

6. Haraguchi FK, Abreu WC, Paula H. Proteínas do soro do leite: composição, propriedades nutricionais, aplicações no esporte e benefícios para a saúde humana. Rev Nutr. 2006;19(4):479-88. [DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732006000400007].

7. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 18, de 27 de abril de 2010. Dispõe sobre alimentos para atletas. Aprova o Regulamento Técnico sobre Alimentos para Atletas. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 28 abr. 2010. Seção 1, nº 79. p. 211-2.

8. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RE no 728, de 27 de fevereiro de 2014. Proibe a distribuição e comercialização de produtos Suplementos/Alimentos Proteicos para Atletas. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 28 fev. 2014. Seção 1, no 42. p. 68.

9. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RE no 729, de 27 de fevereiro de 2014. Proibe a distribuição e comercialização de produtos Suplementos/Alimentos Proteicos para Atletas. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 28 fev. 2014. Seção 1, no 42. p. 68.

10. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RE no 730, de 27 de fevereiro de 2014. Proibe a distribuição e comercialização de produtos Suplementos/Alimentos Proteicos para Atletas. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 28 fev. 2014. Seção 1, no 42. p. 68.

11. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RE no 731, de 27 de fevereiro de 2014. Proibe a distribuição e comercialização de produtos Suplementos/Alimentos Proteicos para Atletas. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 28 fev. 2014. Seção 1, no 42. p. 68.

12. Brasil. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n° 360, de 23 de dezembro de 2003. Aprova o Regulamento Técnico sobre Rotulagem Nutricional de Alimentos Embalados, tornando obrigatória a rotulagem. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, de 26 dez. 2003. Seção 1, no 251. p. 33-4.

13. Association of Official Analytical Chemists – AOAC. Official Methods of Analysis of AOAC International. 18th ed. Current through Revision 2. Washington (DC): AOAC International; 2007.

14. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria Nacional de Defesa Agropecuária. Laboratório Nacional de Referência Animal (LANARA). Métodos Analíticos Oficiais para Controle de Produtos de Origem Animal e seus Ingredientes. II- Métodos físicos e químicos. Brasília (DF): LANARA; 1981.

15. Brasil. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Secretaria de Defesa Agropecuária. Instrução Normativa nº 68 de 12 de dezembro de 2006. Métodos Analíticos Oficiais Físico Químicos para Controle de Leite e Produtos Lácteos. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 14 de dez. 2006. Seção 1, no 239. p.8-30.

16. Instituto Adolfo Lutz. Métodos físico-químicos para análise de alimentos. Zenebon O, Pascuet N S, Tiglea P, coordenadores. 4a ed. São Paulo: Instituto Adolfo Lutz; 2008. 1020 p.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2016 Instituto Adolfo Lutz Journal

Downloads

Download data is not yet available.