Proteinic improvement of deffated rice bran, with bovine blood, using the spouted bed technique
pdf (Português (Brasil))

Keywords

Proteinic improvement
Rice bran
Animal food

How to Cite

1.
Massaro AF, Pinto LA de A. Proteinic improvement of deffated rice bran, with bovine blood, using the spouted bed technique. Rev Inst Adolfo Lutz [Internet]. 2002 Dec. 30 [cited 2024 May 16];61(2):77-84. Available from: https://periodicos.saude.sp.gov.br/RIAL/article/view/34984

Abstract

The objective of this work was to obtain the proteinic improvement of defatted rice bran by the coating and adsorption of bovine blood, in spouted bed, obtaining a final product with proteinic
content of 25%, destined to animal food. The raw material was defatted rice bran and bovine blood. The proteinic improvement process was devolved in a conic spouted bed, with temperated glass cell, and 22 cm of diameter and capacity to 860 g of bran. The experiments were organized in a matrix using the methodology of the complete factorial experimental design (23) with three factors in two variation levels and a central point: diluition – blood/water (1/1, 1,5/1, 2/1), ), feeding flow of the solution (600, 700 e 800mL/h) e temperature (70, 80 e 90ºC), having like answers the protein and the efficiency . The best answers obtained in the
enriched final product with diluition – blood/water (1/1), feeding flow of the solution (800mL/h) e temperature
(70ºC) were: protein (23,81%), efficiency (82,31%).

https://doi.org/10.53393/rial.2002.61.34984
pdf (Português (Brasil))

References

1. Pinto, L.A.A. Compêndio de Análises Laboratoriais. Método Macro Kjeldahl para determinação de proteínas da A.O.A.C. (1990). Determinação de Proteínas nº 979.09. Rio Grande, RS; 2001. p. 18.

2. Bittencourt, C. R. ; Badiale-Furlong, E. Recuperação das proteínas do sangue bovino. Rio Grande, RS, 1996. [Trabalho de Iniciação científica – Fundação Universidade do Rio Grande].

3. Bedin, D.M. Revalorização do sangue de abate através de novos processos e novos produtos. Campinas, SP, 1987. [Dissertação de Mestrado FEA - UNICAMP].

4. Borderías, A. J.; Monteiro, P. Fundamentos de la funcionalidad de las proteínas em alimentos. Revista de Agroquímica y Tecnologia de Alimentos, 28(2):159–69, 1998.

5. Brião, E. B. et al. Enriquecimento de farelo de arroz com sangue bovino, utilizando a técnica de leito de jorro. Rio Grande, RS, 1998. [ Projeto de graduação em Engenharia Química - Fundação Universidade do Rio Grande].

6. Costa, C.; França, V. Alternativas alimentares: soluções nutritivas baratas e regionais para combater a fome. Pólis, 8: 27-32, 1993.

7. Dadalt, G. M. et al. Avaliação Química e Nutricional de Farelos de Arroz Integrais. Rio Grande, RS, 1997. [Trabalho de Iniciação científica - Fundação Universidade do Rio Grande ]

8. Dill, C. W.; Landmann, W. A. Food grade proteins from edible blood. In: Pearson, Domene. Utilização do sangue bovino para alimentação humana. Nutrição 1(2): 163-79, 1988.

9. Freire, J. T.; Oliveira, W. P. In: Freire, J. T.; Sartori, D. J. M. Tópicos especiais em secagem. São Carlos, SP: São Carlos, 1992. 72 p.

10. Goulart, G. A. S; Almeida, A. R. F.; Pinheiro, V. F. Utilização do leito de jorro na secagem do plasma bovino. Rio Grande, RS, 1999. [Dissertação de Mestrado em Engenharia de Alimentos – Fundação Universidade Federal do Rio Grande].

11. Kirkhofel, B. H. S. et al. Processo de Parboilização de Arroz, uso alternativo do leito de jorro. Rio Grande, RS, 1999. [Dissertação de Mestrado em Engenharia de Alimentos – Fundação Universidade do Rio Grande].

12. Ockermann, H. W.; Hansen, C. L. Industrialización de Subproductos de origem animal. Saragoza: Acríbia, 1994. 236 p.

13. Prates, E. R. Farelo de arroz e resíduos da limpeza de arroz na alimentação de ruminantes. Revista de Zootecnia, 10: 23-9, 1994.

14. Rocha, S. C. S. Recobrimento de Comprimidos. In: Freire, Sartori. Tópicos especiais em secagem São Carlos, SP: São Carlos, 1992. p. 34-40.

15. Salcedo, A. M. Potencial do plasma bovino adsorvido em farelo de arroz para uso em formulação de sobremesa. Rio Grande. RS, 1997. [Projeto de graduação em Engenharia de Alimentos – Fundação Universidade do Rio Grande]

16. Sgarbieri, W. C. Proteínas em alimentos protéicos. São Paulo, SP: Varela, 1996. 517 p.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2002 Revista do Instituto Adolfo Lutz

Downloads

Download data is not yet available.